Închide

Ce să recitești în 2017. Recomandările Luminiței

OpinieTop News by Luminiţa Silea - ian. 01, 2017 0 488

La început de 2017 trebuie să ne reamintim de oraș și de administrarea sa, într-un an cu două șiruri de alegeri (locale și parlamentare) care au generat prea puține pentru binele Clujului. Anul a început la primărie cu un scandal monstru via Ministerul Culturii legat de intervențiile de urgență la clădirile monument din centrul istoric al orașului și s-a încheiat cu același scandal via clujeni care au amenințat primăria cu procese pentru că le-a majorat disctiminatoriu cu 500% impozitele pe clădirile care le dețin în centrul orașului.

E anul în care Boc a fost reales primar, însă cel în care Boc primarul n-a mai reușit să încheie anul cu aceeași încredere din parte clujenilor (număr de voturi) care l-a reconfirmat în funcție. Sunt gata 12 luni de când primarul Emil Boc nu a mai organizat nici măcar o singură conferință de presă, acesta instanlându-se, înainte de alegerile locale din luna iunie, pe Facebook, într-un chat live în care zice ce vrea și repetă același mesaj de zeci de ori în diferite chestiuni care privesc administrarea orașului. Nici acest FaceBOC n-a mai fost organizat în ultimele luni, fiind înlocuit cu filmulețe pozitive made by Primărie și difuzare tot pe rețeaua de socializare.

Bun, anul în care PNL a fost confirmat cu majoritate covârșitoare (CL) la cârma orașului și cel în care avem un administrator public în persoana fostului viceprimar Gheroghe Șurubaru. Unul care n-a glăsuit public nicio dată, deși rolul în care l-a distribuit primarul Emil Boc este unul decisiv pentru viitorul Clujului. De 6 luni în Palatul de pe Moților, de unde se conduce orașul, s-a instalat și un nou viceprimar, Dan Tarcea, care provine din vechiul PNL și care are ambiții să rezolve unele dintre problemele complicate ale Clujului lăsate de edilul-șef Emil Boc mulți ani în suspensie.

Și, desigur, anul în care DNA a decapitat UDMR-ul de la conducerea orașului: viceprimarul Anna Horvath a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție și a primit, de două ori, pentru 60 de zile, măsura controlului judiciar care nu i-a mai permis să își exercite mandatul la primărie.

Prim prisma celor de mai sus se încheie un an în care din punct de vedere al măsurilor luate pentru îmbunătățirea vieții clujenilor, s-au întâmplat prea puține. 2016 rămâne anul în care Clujul a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 în favoarea Timișoarei și niciun membru din echipă n-a ieșit public să își asume eșecul. Doar Boc a dres apele, tot pe Facebook, că își asumă financiar continuarea proiectului. Și atunci echipa s-a reinventat ca să continue și să prioritizeze dosarul și acum se cheamă Centrul Cultural Cluj. Adică a preluat o bucată din numele doritului Centrul Cultural Transilvania (cu sediul FIlarmonicii), proiect abandonat de primărie și a cărui teren a fost transformat temporar în platformă de parcare cu plată.

2016 e anul cu strategii – Plan de Mobilitate și Strategie pentru Metropola Cluj și unul cu promisiuni aruncate în 2017 pentru a rezolva problemele de trafic din Cluj-Napoca. Un an în care nu s-a rezolvat problema garajelor de cartier, în care urbanismul primăriei nu e în favoare orașului și despre care specialișrii spun că aduce jale pentru oraș.

E anul în care Pata Rât (cu romii săi) și plăcuțele multilingve la intrările în oraș au fost din nou ignorate de administrația orașului. Dar 2016 se termină cu un trend pozitiv în ceea ce privește lansarea unor concursuri de soluții pentru transformarea unor obiective importante din oraș – Turnul Pompierilor sau Masterplanul pentru Someș. Unul în care s-a construit (cu bani de la București) o bază sportivă destinată practicării sportului de masă și la care intarrea este gratuită.

Se încheie anul în care Clujul a fost pus pe harta internațională a festivalurilor de muzică, cu Untoldul și cel în care unul dintre DJ-ii celebri din topurile mondiale a îngenunchiat în fața orașului.

Mai jos, bilanțul ORAȘULUI:

BUNE ȘI RELE DE LA PRIMĂRIE

 

 

URBANISMUL DE CLUJ

REPROȘURI ȘI LAUDE

 

FESTIVAL 

UPDATE FOTO/VIDEO Armin van Buuren a inghenuncheat in fata Clujului dupa ce a mixat pana dimineata.Primarul Boc a stat pana la final

CITIȚI ȘI: Recomandările lui Cătălin

Recomandările Kristinei

Recomandările Cosminei

Recomandările lui Prodan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare