Ce să recitești în 2017. Recomandările Luminiței
OpinieTop News by Luminiţa Silea - ian. 01, 2017 0 499
La început de 2017 trebuie să ne reamintim de oraș și de administrarea sa, într-un an cu două șiruri de alegeri (locale și parlamentare) care au generat prea puține pentru binele Clujului. Anul a început la primărie cu un scandal monstru via Ministerul Culturii legat de intervențiile de urgență la clădirile monument din centrul istoric al orașului și s-a încheiat cu același scandal via clujeni care au amenințat primăria cu procese pentru că le-a majorat disctiminatoriu cu 500% impozitele pe clădirile care le dețin în centrul orașului.
E anul în care Boc a fost reales primar, însă cel în care Boc primarul n-a mai reușit să încheie anul cu aceeași încredere din parte clujenilor (număr de voturi) care l-a reconfirmat în funcție. Sunt gata 12 luni de când primarul Emil Boc nu a mai organizat nici măcar o singură conferință de presă, acesta instanlându-se, înainte de alegerile locale din luna iunie, pe Facebook, într-un chat live în care zice ce vrea și repetă același mesaj de zeci de ori în diferite chestiuni care privesc administrarea orașului. Nici acest FaceBOC n-a mai fost organizat în ultimele luni, fiind înlocuit cu filmulețe pozitive made by Primărie și difuzare tot pe rețeaua de socializare.
Bun, anul în care PNL a fost confirmat cu majoritate covârșitoare (CL) la cârma orașului și cel în care avem un administrator public în persoana fostului viceprimar Gheroghe Șurubaru. Unul care n-a glăsuit public nicio dată, deși rolul în care l-a distribuit primarul Emil Boc este unul decisiv pentru viitorul Clujului. De 6 luni în Palatul de pe Moților, de unde se conduce orașul, s-a instalat și un nou viceprimar, Dan Tarcea, care provine din vechiul PNL și care are ambiții să rezolve unele dintre problemele complicate ale Clujului lăsate de edilul-șef Emil Boc mulți ani în suspensie.
Și, desigur, anul în care DNA a decapitat UDMR-ul de la conducerea orașului: viceprimarul Anna Horvath a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție și a primit, de două ori, pentru 60 de zile, măsura controlului judiciar care nu i-a mai permis să își exercite mandatul la primărie.
Prim prisma celor de mai sus se încheie un an în care din punct de vedere al măsurilor luate pentru îmbunătățirea vieții clujenilor, s-au întâmplat prea puține. 2016 rămâne anul în care Clujul a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 în favoarea Timișoarei și niciun membru din echipă n-a ieșit public să își asume eșecul. Doar Boc a dres apele, tot pe Facebook, că își asumă financiar continuarea proiectului. Și atunci echipa s-a reinventat ca să continue și să prioritizeze dosarul și acum se cheamă Centrul Cultural Cluj. Adică a preluat o bucată din numele doritului Centrul Cultural Transilvania (cu sediul FIlarmonicii), proiect abandonat de primărie și a cărui teren a fost transformat temporar în platformă de parcare cu plată.
2016 e anul cu strategii – Plan de Mobilitate și Strategie pentru Metropola Cluj și unul cu promisiuni aruncate în 2017 pentru a rezolva problemele de trafic din Cluj-Napoca. Un an în care nu s-a rezolvat problema garajelor de cartier, în care urbanismul primăriei nu e în favoare orașului și despre care specialișrii spun că aduce jale pentru oraș.
E anul în care Pata Rât (cu romii săi) și plăcuțele multilingve la intrările în oraș au fost din nou ignorate de administrația orașului. Dar 2016 se termină cu un trend pozitiv în ceea ce privește lansarea unor concursuri de soluții pentru transformarea unor obiective importante din oraș – Turnul Pompierilor sau Masterplanul pentru Someș. Unul în care s-a construit (cu bani de la București) o bază sportivă destinată practicării sportului de masă și la care intarrea este gratuită.
Se încheie anul în care Clujul a fost pus pe harta internațională a festivalurilor de muzică, cu Untoldul și cel în care unul dintre DJ-ii celebri din topurile mondiale a îngenunchiat în fața orașului.
Mai jos, bilanțul ORAȘULUI:
BUNE ȘI RELE DE LA PRIMĂRIE
- Ce au cerut săracii și marginalizații orașului și cum au fost primiți la primărie
- “Ultimul răcnet” în materie de politică a spațiului public la primărie: se ridică băncile ca să nu aibă pe ce sta oamenii fără adăpost
- “Revoluția” pentru descongestionarea traficului începe în 2017. Cum a fost la dezbaterea privind majorarea taxelor de parcare în centrul Clujului
- Cum se face, mai nou, educația șoferilor care parchează pe trotuare în Cluj
- După 5 ani, Cluj Bike e gata oficial: cu recepția făcută, “se laudă” cu 1500 de amatori de “două roți” pe zi
- Topul garajelor din Cluj. Câți clujeni vor demolarea acestora
- Clujul ar putea avea un parc nou de 50 hectare cu vedere la Someș
- Educația gardului în cartiere. Se cheltuiește banul public ca “verdele” să nu fie călcat
URBANISMUL DE CLUJ
- “Lovitură” pentru blocul ilegal de pe Fabricii
- Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua
- Lanțul slăbiciunilor. De ce permit autoritățile masacrarea unei zone de case
- Casele au “răpus” blocurile dorite într-un cartier din Cluj cu locuințe unifamiliale
REPROȘURI ȘI LAUDE
- Orașul care a luat-o razna. Câteva exemple
- Acuze de la Cluj: dezvoltatorii imobiliari au plătit să aibă un regulament general de urbanism cât mai permisiv
- Cum e la Cluj “cuplul” care ar trebuie să vegheze la dezvoltarea orașului pe termen lung
- Clujul aproape de ideal. Ce “mirodenii” avem și în ce dozaj trebuie să le folosim
- De ce avem o piață de taxi mai dezvoltată ca în marile capitale europene și cum administrația locală obligă oamenii săraci să le folosească
- Metropola Cluj, cu strategie, între “cea mai tare din parcare” și “șocuri electrice”
- Pe repede-nainte, ca-n Alice în Țara Minunilor. Orașul începe cursa pentru mobilitate durabilă
FESTIVAL