Închide

Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 27, 2016 2 3275

Primarul Emil Boc a semnat mape. Florin Stamatian a zăcut plictisit în scaunul de președinte de ședință. În grupul de „pirpirei” PSD din opoziție s-a zâmbit și s-a mai discutat pe sub mână. Alți tineri și proaspăt-unși consilieri PNL și-au schimbat poziția de la masa ovală ca să privescă tâmp vorbitorii la microfon.

Așa a fost întâmpinat și trarat un grup de riverani din cartierul Bună Ziua veniți în fața celor care conduc orașul. Oamenii, susținuți și de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, și-au mărturisit îngrijorarea față de viitorul zonei în care locuiesc și unde primăria autorizează fără probleme blocuri de zece etaje printre construcții cu două sau cu patru etaje, fără să ceară investitorilor sau fără ca ea să-și asumeacapacitarea rețelelor de drumuri, așa cum au fost propuse în documentațiile de urbanism, cu patru benzi și trotuare. Și au mai cerut stop joc (oprirea construcțiilor – 2 blocuri autorizat pe un PUZ din 2010, beneficiar GAD Real Estate, acum ansamblul Grand Hill Residence, intrat în șantier, cu apartamente deja puse în vânzare) până când nu se vor rezolva problemele de infrastructură. Consiliul local a votat, după cum a recomandat și Direcția de Urbanism, împotriva solicitării. Cu o sinteză a președintelui de ședință referitoare la situația din Bună-Ziua: „Problema e delicată. Nu pot critica, că nu cunosc zona”! Vorbim despre o zonă pentru care cel mai recent studiu de trafic arată că intră în 2 ani în colaps și despre care urbaniștii spun că s-a dezvoltat haotic, locuințele fiind lăsate să o ia greșit, înaintea infrastructurii. 

Context

Riveranii de pe strada Trifoiului din cartierul Bună Ziua au făcut, în 21 septembrie, susținuți de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, o plângere prealabilă prin care a cerut Consiliului Local revocarea PUZ-ului prin care s-au aprobat în 2010 patru blocuri cu câte 10 etaje în zona Bună Ziua – Trifoiului. Două din cele patru blocuri au primit autorizații de construire abia în 21 iunie 2016. Toamna aceasta, riveranii au făcut și un protest spontan la fața locului unde s-a deschis deja șantierul viitoarelor construcții.

14408387_1063437987111254_112262446_o

14455959_1063438090444577_1696912464_o

Direcția de Urbanism a primăriei a informat deja Consiliul Local înaintea ședinței ordinare din 26 octombrie la care fusese inclusă pe ordinea de zi plângerea riveranilor formulată în septembrie, că PUZ aprobat pentru dezvoltarea cartierului Bună-Ziua în anul 2000 nu a fost niciodată contestat. Noul PUZ aprobat în 2010 pentru cele patru blocuri de câte zece etaje din zona Grand Hotel Italia, ca centru de cartier, prelua prevederile din documentația mare și nici acesta nu a fost atacat înainte să producă efecte juridice (eliberarea de autorizații de construire). Adică la momentul în care s-a anunțat publicul cu privire la intențiile de dezvoltare a zonei, în 2009.

Cumva, s-a indus ideea că este deja o practică în Cluj-Napoca ca cetățenii să ceară intervenția primăriei sau să se revolte atunci când se sapă prima lopată și se deschide efectiv un șantier lângă ei și nu în momentul firesc în care se aprobă o documentație de urbanism.

Mai mult, Direcția de Urbanism a arărat că primăria a eliberat anul acesta (înainte să treacă termenul de final de luna iunie când PUZ-ul își pierdea valabilitatea, la fel ca toate celelalte aprobate înainte de intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General) doar două autorizații de construire pentru 2 din cele 4 blocuri, autorizații care deja au produs efecte juridice.

Studiul de trafic UTCN pentru Bună Ziua-Trifoiului: în doi ani, traficul intră în colaps

sursa: primăria clujnapoca.ro

sursa: primăria clujnapoca.ro

Monolog cu fața la aleșii orașului

Riveranii de pe strada Trifoiului au încercat să convingă Consiliul Local că nu e bine că a dat undă verde unor blocuri cu 10 etaje în zona Bună Ziua, în condițiile în care rețelele nu sunt capacitate, nu există trotuare, nici drumuri care să facă față unei încărcări noi de oameni și mașini. Au luat cuvântul riverani și avocatul care îi reprezenta. În acest timp, primarul Emil Boc a semnat mape. Florin Stamatian s-a lăsat plictisit pe spatele scaunului de președinte de ședință. Consilierii PNL mai vechi au vorbit între ei. Consilierii primarului mai tineri, aflați la primul mandat, și-au mutat scaunele pentru a puteam privi tâmp, cu ochii mari sau muți de uimire, oamenii care se plângeau de viitorul care li se pregătește în Bună Ziua.

Vorbim de cartierul botezat Pipera Clujului, unul de tip dormitor, unde, potrivit specialiștilor, dezvoltarea s-a gândit inițial pe hârtie bine, însă, la punerea în operă, a domnit haosul și s-a permis de toate, tuturor. A rezultat un cartier fără trotuare, fără spații verzi, fără dotări de învățământ, cu străzi necapacitate pentru traficul care a rezultat în urma dezvoltărilor autorizate de primăriei. Bună Ziua este o zonă pe care nu toţi arhitecţii se încumetă să o numească deocamdată cartier din cauza deficienţelor de infrastructură şi servicii. E şi una dintre primele zone pe care urbaniştii le dau de ani întregi ca exemplu de dezvoltare haotică în boom imobiliar la Cluj: o extensie a oraşului unde locuinţele au luat-o înaintea infrastructurii, cu imobile realizate fără să existe artere de acces amenajate corespunzător ori servicii pentru locatari, unde multe dintre şcolile, grădiniţele ori spaţiile medicale au rămas pe planşetele de centre de cartiere desenate pentru proiectele dezvoltatorilor. Locuitorii care au ales să se mute aici se confruntă cu deficienţe de infrastructură: străzi fără trotuare sau chiar fără asfalt, probleme cu iluminatul sau lipsa de servicii de învăţământ. Chiar și autobuzul introdus în zonă are întârzieri considerabile.

„Vizavi de mine e blocul cu 10 etaje. Când părinții mei au consturit în 2009 casa li s-a cerut să cedeze 2 metri pentru drum, jumate de metru pentru trotuar și să se retragă la 7 metri. Au ridicat o casă cu 2 etaje și vizavi, acum, va fi un bloc cu 10 etaje. În jur sunt construcții cu patru etaje, în afară de Grand Hotel care nu e deranjant. Traficul o să fie dezastru. Strada nu s-a făcut cu patru benzi, nu avem sens giratoriu, nu există presiune în cazul rețelelor”, s-au plâns riveranii.

Cauza lor a fost susținută și de avocatul Radu Mititean care a încercat să poarte un dialog cu Consiliul Local și să-i arate că nu este vorba doar despre autorizarea unor blocuri între case ci de o serie de aspecte care țin de dezvoltarea unei zone și care au fost trecute doar formal în documentația de urbanism, ca să nu fie evident caracterul aberant al derogărilor cerute și aprobate în 2010. „Oamenii au venit la Consiliul Local chiar de bună credință. N-au făcut o plângere formală. Ci au cerut analizarea problemelor în această fază, tocmai pentru că în instanță va dura mult mai mult și va fi prea târziu. Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) n-ar trebuie să rezolve doar un interes privat ci să ia în calcul dezvoltarea pe termn lung a unei zone. În acesta de fază s-au pus niște reglementări de ochii lumii, că se lărgește stradă, se face sens giratoriu. Pentru a masca caracterul inadmisibil al solicitării. Este unul dintre PUZ-urile care au adus prejudicii Clujului. Problemele de circulație din Bună Ziua au fost recunoscute de primărie și cu toate acestea s-a dat liber noilor construcțiilor”, a subliniat Mititean.

Arhitectul-șef: Bună Ziua era un lan cu porumb în 1983. Nu era nicio casă, ci un câmp. Asta e dezvoltarea în oraș 

Niciun dintre consilieri sau oficialii primăriei nu le-a adresat un cuvânt riveranilor. A intervenit doar arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, care a spus că în zona Bună-Ziua – Trifoiului s-a demarat un Plan Urbanistic Zonal în 2009, pe baza metodologiei și prevederilor legale de la data respectivă, prin care s-au aprobat blocuri cu zece etaje, cu analiza zonelor deja aprobate sau avizate în vecinătate – ansambluri cu două etaje, cu patru etaje, cu opt etaje, cu 12 etaje sau chiar cu 16 etaje. „Era prevăzută și o zonă de comerț, din care s-a realizat magazinul actual Lidl. S-au făcut și dezmembrări pentru realizarea sesnsului giratoriu la intersecția cu Măceșului dar și în diagonală, la intersecția cu Trifoiului. E în studiu și lărgirea străzii Bună-Ziua la câte benzi va permite situația din teren și vom trage cât de mult se poate pentru asta. Era un câmp de porumb în Bună Ziua. Nu era nicio casă când eu m-am mutat în Andrei Mureșanu în 1983. Era un câmp. Asta e dezvoltarea în oraș. Aprobată cu respectarea reglementărilor legale. S-a făcut și anunț în 2009 când s-a aprobat acest PUZ, în presă. Oricum primarul și-a asumat, având în vedere gradul mare de motorizare din zonă, să autorizeze doar două din cele patru blocuri, chiar dacă studiul de trafic comandat de dezvoltator la Universitatea Tehnică a arătat că rețelele rutiere ar acoperi 96-97% din posibilitatea de trafic în condițiile în care s-au face toate cele patru blocuri”, a arătat aceasta.

Consilier local în 2016 despre Bună Ziua: „nu pot critica, că nu cunosc zona!”

Ca să nu tacă, președintele de ședință, Florin Stamatian, a admis că „problema e delicată”, dar și-a revenit repede și a adăugat că „nu pot critica că nu cunosc zona”.

Consilierul PSD Dan Morar a mai ridicat și o minge la fileu și s-a interesat dacă lărgirea drumului și sensul giratoriu nu erau o obligație asumată de dezvoltator pentru autorizare. Direcția de Urbanism a informat că nu era niciun fel de condiție la autorizare ci doar o propunere de principiu, lărgirea străzilor cât și sensul giratoriu Trifoiului – Bună Ziua nefiind în sarcina investitorilor ci urmând să se facă de autoritatea publică.

Consiliul Local a spun NU cererilor riveranilor

Comisia de Urbanism a consilierilor locali a făcut recomandarea ca forul local să-și mențină hotărârea prin care a dat undă verde blocurilor cu 10 etaje în Bună Ziua, pe strada Trifoiului. Consilierii locali au respins, în consecință, plângerea prealabilă formulată de riverani prin intermediul Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului. Consilierul Dan Morar a votat pentru respingerea plângerii. Colegii săi, Horia Nasra și Corina Croitoru, alături de aliatul de la ALDE, Adrian Mureșan, s-au abținut. PNL și UDMR au votat pentru menținerea hotărârii prin care s-a aprobat PUZ-ul cu blocuri de 10 etaje.

trifoiului-2

Se vând deja apartamente în primul bloc cu 10 etaje de pe Trifoiului

Dezvoltatorii au scos deja pe piață viitoare apartamente pe strada Trifoiului. E vorba de un proiect botezat Grand Hill Residence, care vizează un bloc de zece etaje (ultimele două fiind „retrase”) în Bună Ziua, dezvoltat de o firmă activă în Construcții. „Luca Prest, una dintre cele mai experimentate companii de construcții din România, a început dezvoltarea ansamblului rezidențial Grand Hill Residence în cartierul Bună Ziua, proiect care va fi de referință pentru piața rezidențială locală prin conceptul său unic”, susțin reprezentanții Coldwell Banker Transilvania, consultantul Grand Hill Residence Grand Hill Residence reunește 148 de apartamente cu una, două și trei camere. Ansamblul rezidențial va fi livrat pe piață anul viitor. Au fost anunțate și prețurile de vânzare ale locuințelor, iar acesta pornesc de la 1,103 de euro pe metru pătrat finisat, cu TVA inclusă și loc de parcare suprateran. Zona care a explodat în boom imobiliar e prezentată de promotorii noului proiect ca unul dintre avantajele pe care le oferă constructorii noului ansamblu. „Adițional apartamentelor complet finisaje, accesului securizat sau al locurilor de parcare gratuite, locuitorii Grand Hill Residence vor beneficia și de amplasamentul foarte bun al proiectului, departe de aglomerația orașului și totuși aproape de toate atracțiile Clujului și cu un acces facil către punctele de interes din zonă, de la numeroase spații comerciale și centre medicale, la Grand Hotel Italia sau zona de agrement Făget”, susțin reprezentanții dezvoltatorului. 

 

 

 

 

2 comentarii

  1. „„Adițional apartamentelor complet finisaje, accesului securizat sau al locurilor de parcare gratuite, locuitorii Grand Hill Residence vor beneficia și de amplasamentul foarte bun al proiectului, departe de aglomerația orașului […]”

    Uita sa mentioneze dezvoltatorii cum si in ce conditii se va ajunge la excelentul amplasament. Adica pe strada cu o banda pe sens, tocind discurile de ambreiaj si neuronii. Da intr-adevar, departe de aglomeratia orasului, cu o aglomeratie chiar sub geam! Totul la doar 1000+ eur/mp.
    Piata dicteaza, atata vreme cat se cumpara, inseamna ca asta se doreste.

    • „În jur sunt construcții cu patru etaje, în afară de Grand Hotel care nu e deranjant.” Aha, deci 8 etaje cu parter si mansarda nu sunt deranjante dar alte constructii sunt…Ori este zona cu P+4 ori nu..

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare