Închide

Boc se preface îndurerat de măsurile fiscale care vor afecta sectorul IT dar uită să spună că el l-a propus pe Boloș ministru, ba chiar l-a implorat să accepte o poziție de ministru din partea PNL

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 22, 2023 0 818

Nu există prefăcut mai mare decât primarul Clujului, Emil Boc, care săptămânal e prezent în emisiuni de casă, unde toate întrebările îi sunt servite după bunul plac, într-o pură notă electorală. Boc n-a uitat, vineri, să pozeze îndurerat când a venit vorba de noilor măsuri fiscale propuse de Ministerul Finanțelor, care plafonează scutirea de impozit în sectorul IT, conștient că o bună parte din electoratul clujean e conectat în acest segment economic și că bunăstarea orașului se datorează într-o mare măsură sectorului IT. Boc n-a spus însă că nu e deloc străin de deciziile pe care le ia pe care și le asumă partidul său, prefăcându-se că nu-și mai amintește că el este principalul responsabil pentru ascensiunea fulminantă a lui Marcel Boloș de la statutul de funcționar, la cel de ministru al Finanțelor.

În cazul în care vreun clujean a uitat, Emil Boc este parte din conducerea centrală a PNL, adică a partidului care încă se află la guvernare alături de PSD și care validează noile măsuri fiscale propuse de ministrul de Finanțe în funcție, Marcel Boloș. Ca membru cu drept de vot în Biroul Executiv al PNL, Emil Boc ar avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a protesta față de deciziile propuse de ministrul Boloș, dar evident că nu l-ați auzit vreodată să-i transmită public acestuia reproșuri și nici  nu l-ați văzut să se revolte la adresa guvernării actuale.

„Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește facilitățile pentru IT. Consider că eliminarea facilităților pentru IT este o greșeală (…) Consider că avantajul competitiv al României pe care îl are în materie de IT și capacitatea acestui sector de a produce valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată”, a spus Emil Boc, vineri, la emisiunea  „Ziua Live”.  Nu s-a găsit nimeni, din păcate, să-l chestioneze pe Boc dacă a discutat în prealabil despre eliminarea facilităților fiscale ale IT-iștilor  cu prietenul său Marcel Boloș, pe care nu demult îl implora să accepte o poziție de ministru din partea PNL.

În prezent ministru al Finanțelor, Marcel Boloș ocupa nu demult un statut mult mai modest, fiind unul dintre experții pe fonduri europene, lucrând ca funcționar în Ministerul Fondurilor Europene, sporadic și din poziția de secretar de stat. El a fost de asemenea directorul Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADRNV), cu sediul la Cluj, locul din care și-a consolidat puternic relația cu Emil Boc, Alin Tișe (președintele Consiliului Județean Cluj), și Daniel Buda (președintele PNL Cluj). De altfel, toți acești 3 liberali clujeni sunt membri cu drept de vot în Biroul Executiv al PNL, astfel că ar fi avut cu toții pârghiile necesare pentru a a se opune măsurilor fiscale controversate propuse de Marcel Boloș, dacă și-ar fi dorit cu adevărat lucrul acesta.

Reamintim că nominalizarea lui Boloș ca ministru a venit cu suportul PNL, mai precis a liderilor PNL din Ardeal, în special la propunerea lui Emil Boc. Primarul Clujului este cel care a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l promova pe Boloș inițial în poziția de Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. La începutul anului 2021, președintele de atunci al PNL Florin Cîțu chiar nu l-a dorit pe Boloș ca ministru, subliniind că el nu i-a făcut nicio propunere în sensul acesta.  Cîțu a accentuat că nominalizarea oficială trebuia să vină din partea „liderilor din Adeal”, în cadrul ședinței conducerii partidului, în contextul în care el s-a mai pronunțat o dată în privința lui Boloș argumentând că Boloș „nu este nici cercetător, nici expert în digitalizare”, așa cum în prezent nu e nici expert în finanțe. Totuși, la cerința liderilor PNL din Cluj, Boloș a devenit ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Însuși Boloș recunoștea pentru actualdelcuj.ro la momentul respectiv că nu a dorit să fie nominalizat la Digitalizare, pentru că nu avea competențe în domeniu, dar că a acceptat misiunea la insistențele liderilor din conducerea PNL Cluj. Emil Boc era cel mai dornic ca Boloș să fie numit ministru, după ce în piață s-a speculat că pe lista liberalilor de la centru, pentru această poziție de ministru, s-a aflat deputatul liberal clujean Sabin Sărmaș (fostul șef al Autorității pentru Digitalizarea României).

Mai târziu, Marcel Boloș a fost mutat la Ministerul în care s-a simțit cel mai confortabil, cel al Fondurilor Europene, unde și-a consolidat relațiile cu liderii PSD. După formarea noului Guvern PSD-PNL, condus de Ciolacu, el a trecut la Ministerul Finanțelor, locul din care vine acum cu noua reformă fiscal-bugetară care stârnește controverse.

Trebuie semnalat că până în prezent, Boc sau vreun alt liberal din Cluj nu i-au reproșat lui Boloș nimic pe tema scutirii de impozit din IT care se va mai menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut (în proporție de 70% din companiile din acest sector vor avea de suferit). Când nu prea mai pot fi întorse lucrurile, s-a trezit și Boc să spună că măsura va afecta investițiile în tehnologie și inovare și să amintească că el când a fost premier a menținut scutirea de impozit, chiar dacă economia țării era într-un mare impas:

„(…)  În 2010, când situația economică era mai gravă decât ceea ce aveam astăzi, aceleași propuneri erau pe masă, alături de multe măsuri care sunt și astăzi, și nu am recurs la eliminarea facilităților pentru IT și s-a demonstrat că am avut dreptate. Acest sector a devenit unul fanion al României în producerea de PID, prosperitate, de a consacra un avantaj al României de a fi competitivi. Pentru că, repet, nu poți fi competitiv cu Franța la agricultură, cu Germania la automobile. Putem sta la masă în ceea ce privește sectorul de IT și cel de inovare prin generația extraordinară pe care o avem cu acest sector. E capabil acest sector de inovare care a apărut la Cluj și în celelalte mari centre urbane din țară să dea soluțiile spre slujbele bine plătite ale viitorului, spre tranziția verde și să rezolve problemele globale cu care ne confruntăm. Și UE în programul STEP susține masiv investițiile în inovare. Suntem contra curentului, cu alte cuvinte. Europa apară accelerația, noi apăsăm frâna. Aici cred că este o greșeală pentru că vom plăti pe termen mediu și lung consecințele acestei decizii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.