Închide

Licitația pentru Centura Metropolitană a Clujului, anulată / „ E greu de găsit în lume o investiție derulată atât de dezastruos”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 27, 2024 1 895

Asociația Pro-Infrastructură dezvăluie că unul dintre cele mai importante proiecte de investiție ale Primăriei Cluj, Centura Metropolitană, e într-un nou blocaj, după ce municipalitatea ar fi anulat licitația. „Anulare-nainte de Săptămâna Mare pe Centura Metropolitană Cluj-Napoca”, transmite Asociația Pro-Infrastrutură, care în 9 aprilie semnala că așteaptă deznodământul acestei licitații.

„Acest deznodământ a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care Primăria Cluj a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023. Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să „implementeze” acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni”, a transmis Asociația Pro-Infrastrutură.

Actual de Cluj a relatat cum Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în 5 aprilie actualizarea indicatorilor tehnico-ecomomici pentru  proiectul Centurii Metropolitane. Potrivit Hotărârii adoptate, costurile au crescut cu peste 133 de milioane de euro, primarul Emil Boc invocând „actualizări conforme cu rata inflației”.

Noua decizie a Consiliului Local s-a făcut în condițiile în care Primăria a contractat doar un tronson din faza 1 a proiectului, respectiv 2 kilometri între Cluj-Napoca și Florești, pentru care s-a început proiectarea.

Primăria Cluj Napoca n-a emis încă un punct de vedere cu privire la anularea licitației pentru acest proiect, licitație la care, în luna noiembrie 2023, s-a depus o si singură ofertă de către asocierea CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden. Contractul era evaluat la suma de 3,2 miliarde de lei.

După decizia Consiliului Local de majorare a prețului, se vehicula că decizia a venit deoarece ofertanții ar fi propus un preț mai mare decât cel estimat în cadrul procedurii.

“Boc lasă Clujul fără centură! Primarul Emil Boc a anulat, pentru a doua oară, licitația pentru centura orașului. Practic, aruncă la gunoi orice șansă a clujenilor de a circula pe o centură modernă înainte de 2030. E greu de găsit în lume o investiție derulată atât de dezastruos. Boc a luat studiul de fezabilitate de la Ministerul Transporturilor în 2017. Și i-a luat, ATENȚIE, 6 ani să facă studiul de fezabilitate. În 2023, când studiul a fost gata, a anulat o primă licitație de lucrări, după ce prețul prea mic a ținut departe constructorii. La a doua licitație a venit în noiembrie un singur constructor. A avut nevoie Boc de 5 luni ca să ajungă la același deznodământ: constructor dat afară, licitație anulată. Se poate mai bine, nu doar cu mult PR! Boc nu mai are ce căuta la primăria Cluj-Napoca. Clujenii trebuie să îi dea nota de plată pentru această bătaie de joc fără margini”, a arătat fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Horațiu Cosma.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare