Închide

Lanțul slăbiciunilor. De ce permit autoritățile masacrarea unei zone de case

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 05, 2016 0 1668

Prefectul Gheorghe Vușcan spune că, procedural, nu poate opri edificarea blocului mamut de pe strada Rarău din cartierul Grigorescu, autorizat pe o stradă înfundată cu case, pentru că n-are la mână niciun fel de neconformitate constatată de Inspectoratul de Stat în Construcții. Așa că Instituția Prefectului nu va ataca în contencios autorizația de construire emisă de primărie.

Riveranii de pe strada Rarău, o stradă înfundată și îngustă, cu acces de pe Eremia Grigorescu, și-au exprimat public revolta că autoritățile clujene permit edificare unui bloc mamut cu cinci etaje, care în realitate va avea 7 etaje, într-o zonă de case, imobil care a rezultat în urma unor acte ce conțin nelegalități grave. Vorbim despre primul bloc ilegal din Cluj care s-a demolat printr-o decizie a instanței în 2010-2011. Acesta a fost autorizat în 2007 de Primărie, iar acum și-a schimbat proprietarul și a intrat oficial în șantier, fiind reautorizat în 2014.

De fapt, Inspectoratul de Stat în Construcții nu a verificat aspectele de legalitate privind emiterea respectivei autorizații semnalate de riverani pentru că, tot procedural, contravine regulamentului de ordine interioară după care funcționează instituția. Nici primăria n-a mai verificat niciun aspect, ci doar a emis autorizația în 2014. Din același motiv pentru care nici ISC nu s-a aplecat asupra verificărilor tehnice – dezvoltatorii au o decizie a instanței din 2010 prin care s-a respins acțiunea riveranilor împotriva proiectului. Instanța a respins însă prin respectiva decizie acțiunea riveranilor pe motivul tardivității plângerii prealabile formulate de aceștia.

Riveranii de pe strada Rarău au cerut prefecturii încă din luna august verificarea unor aspecte de legalitate privind modul de emitere a autorizației de construire care stă la baza șantierului imobilului de la nr. 17-19 care are P+D+2E+3E+4E. Prefectura a pasat cazul mai departe Inspecției de Stat în Construcții care a răspuns instituției abia în 12 septembrie. În răspuns, ISC spune că nu a făcut verificări, având în vedere că autorizația de construire a făcut obiectul unui dosar în instanță, unde există o decizie definitivă.

Așa că Instituția Prefectului spune că, din lipsă de neconformități constatate, nu poate ataca în contencios administrativ respectiva autorizație de construire emisă de primărie în 2014. Nici primăria nu a mai verificat niciun aspect în 2014 când a reautorizat proiectul, din același motiv, decizia instanței.

rarau

sursa: Instituția Prefectului Cluj

 

PE LARG DESPRE CAZ ȘI DESPRE NEMULȚUMIRILE RIVERANILOR AICI: 

Primăria extermină cartierele tradiționale ale Clujului. Oamenii de pe strada Rarău mor cu dreptatea în mână

Oamenii de pe Rarău s-au adresat din nou instanței și au înregistrat pe rol o acțiune privind anularea noii autorizații de construire și a documentelor care au stat la baza emiterii acesteia de către primăria clujeană. Între timp, șantierul avansează, iar beneficiarul autorizației, doctotul Sorin Gavriș, citat de TVR Cluj, susține că autorizația emisă e în regulă și valabilă.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.