Închide

De ce mai este în funcție cucoana incompetentă de la Inspectoratul Școlar, exemplul eminent de proptea politică în ograda lui Tișe

OpinieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 10, 2024 16 15569

Încă un episod de crasă incompetență la Cluj care a trecut nesancționat în ciuda gravității sale, mai cu seamă că de data aceasta ne raportăm la interesele copiilor pe care statul are obligația să le protejeze. Dar în acest oraș nimeni nu mai îndrăznește să se revolte împotriva rozătoarelor dăunătoare din clanul Boc&Tișe care în ultimele două decenii au invadat și acaparat complet sistemul instituțional și implicit pe cel privat, devastând fără milă funcții publice, bugete, oportunități de afaceri în toate sectoarele, în special cel imobiliar, contracte din bani publici, proiecte, evenimente etc. Vorbim de o rețea impresionantă de sute de trepăduși politici, majoritatea incompetenți și slab pregătiți profesional, de frații, nevestele, surorile, copiii ori nepoții lor, amante, pile și pupile mișună cu toții într-o totală dependență de spirala Boc&Tișe, o spirală crescută vârtos în dulcea coabitare a partidelor politice și cu sprijinul așa zișilor „oameni de business” care cel mai bine se descurcă să închidă ochii și să stea cocoțați în turnurile lor de fildeș, bucuroși fiecare să pactizeze pentru îngustele lor beneficii, de altfel așa cum fac și cei din mediul academic, justiție ori cei din societatea civilă abonați la fondurile pe care le dispun din pix Primăria și Consiliul Județean.

Era obligatoriu să răsune de la Minister cel puțin o demitere în cazul Inspectoratului Școlar Județean Cluj – pentru că altfel nu-și închipuia nimeni că o demisie putea veni cinstit din partea iresponsabilei cucoane Marinela Marc, proțăpită în funcția de inspector șef strict pe criterii politice. La mai bine de două săptămâni de la hidosul spectacol în care Inspectoratul Școlar a încercat să vândă publicului această crasă șarlatanie, cum că abilitățile unor elevi pot fi ghicite prin scanarea mâinilor astfel încât să le fie determinat mai ușor viitorul, madam Marc e bine mersi în funcție făcând ce știe ea mai bine, adică nimicuri politicianiste care-i permit să se afișeze cu nerușinare pe la diverse sindrofii de parcă nimic nu s-a întâmplat vreodată.

Ca să înțelegeți cum a fost posibil ca șarlatania scanării palmelor, avansată de un personaj obscur, să fie promovată sub umbrelă de „proiect pilot” de la ditamai nivelul instituțional, în mult aplaudatul oraș Cluj Napoca unde primarul Boc nu mai prididește să ne etaleze multitudinea de „performanțe digitale” pe care le implementează, trebuie mai întâi să analizăm de unde vine această Marinela Marc, distinsă membră PNL Cluj, numită în funcția de șefă a IȘJ Cluj exclusiv pe linie politică, după ce PNL a ajuns la guvernare.

Fostul premier al României, Ludovic Orban, a confirmat pentru Actual de Cluj că Marinela Marc a fost numită în martie, 2020 la șefia IȘJ Cluj fără să fi dat concurs pe post. „Erau atunci condițiile de pandemie și nu s-a organizat concurs pentru șefia inspectoratelor școlare”, a explicat Orban, recunoscând că solicitarea ca Marinela Marc să fie șefă IȘJ a venit din partea clanului Boc&Tișe, respectiv de la conducerea PNL Cluj. În ciuda multiplelor gafe pe care le-a comis, a lacunelor sale evidente în ce privește managementul instituțional, ea a fost menținută în funcție chiar dacă n-are concursul dat pentru acest post nici până în ziua de astăzi.

Personal, n-o să pot înțelege vreodată de ce legea permite ca un politician să conducă tocmai o instituție care prin însăși menirea ei n-ar trebui să aibă de-a face cu politicul, mai ales în cazul de față, pentru că Marinela Marc nu se rezumă la a fi un simplu membru de partid. Ea este în același timp consilier județean (la al doilea mandat), având sprijinul direct al președintelui Consiliului Județean Alin Tișe. În partid ea e considerată „omul de încredere al lui Tișe” și mulți o bănuiesc că vânează poziția de vicepreședinte, astfel ca în cazul în care Tișe s-ar aventura spre altă candidatură/poziție, să poată să-l înlocuiască mai simplu la președinția Consiliului Județean. Din această postură, interesată, toate acțiunile instituției care ar trebui să aibă în prim plan nevoile elevilor și dascălilor au căpătat un amplu caracter de marketing politic, totul în beneficiul imaginii Marinelei Marc, a primarului Emil Boc și în special al lui Alin Tișe.

Admitem că Inspectoratul școlar Cluj a mai fost condus de oameni din PSD, vechiul PDL, PNL, apoi iar PSD, dar parcă niciunul n-a reușit să-i egaleze acestei cucoane performanța de a politiza absolut fiecare pârț instituțional. Tot ce face madam Marc este să stea lipită de orice eveniment care poate fi exploatat pentru imagine proprie. E campioană la postări pe facebook în care ne împărtășește încrezătoare nimicuri pentru a cerși atenție în cea mai rudimentară manieră: „astăzi am participat la…”, „sunt onorată că am fost invitată să particip la…”, „mă bucur că am putut să fiu prezentă la..”, „ne-am bucurat să fim gazdă la…”, plus multe alte zile în care bate neobosită întreg județul pe la toate manifestațiile câmpenești, traficând influența de inspector șef în relaționarea cu primarii pentru interesul de partid. Opoziția prea slabă și puterea conferită de clanul Boc&Tișe îi permit acestei cucoane să ne sfideze în continuare cu aparițiile ei nătânge în scopul cerșelii de „like-uri”, una recentă de la un eveniment dedicat „zilei lecturii”. Iat-o mai jos pe Marinela Marc în „intervenția online”, citindu-le elevilor NU dintr-o carte cum s-ar fi cuvenit, ci din ceva ce seamănă a flipchart, fragmente din „Ion Creangă”. Uriaș moment de sărbătorire a cărții, a lecturii, nemaipomenit câștig pentru copii, nu-i așa? Cu siguranță după ce au vizionat acest moment de zile mari cu Marinela Marc bâguind niște propoziții dintr-un flipchart, au devenit negreșit cei mai mari amatori de cărți și de lectură.

Ar avea sens să detaliem și evenimentul recent instrumentat de Marinela Marc în care elevii sunt premiați de politicianul Alin Tișe, scos de la naftalină într-un cadru pur electoral, sau pe cel în care alți copii din medii defavorizate sunt îmbiați cu daruri de la politicienii Tișe&Boc – în alte cadre de asemenea pur electorale, dar ne-am lungi prea mult și parcă tot degeaba. Pentru că, indiferent cât ne-am lamenta noi, la Cluj istoria ne demonstrează că proptelele politice au viață foarte lungă.

N-o să detaliez nici evenimentul neplăcut când doamna șefă IȘJ s-a declarat pe facebook vexată că Actual de Cluj a îndrăznit să o asocieze cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, deși  asocierea celor doi nu e un secret pentru nimeni. Dar merită în schimb să subliniez că am descoperit cu acest prilej că madam Marc are abilități digitale cam tot atâtea câte are, de exemplu, o gutuie. Sigur, ea se laudă, așa cum semnala și presa, cu multiple cursuri „de digitalizare”, inclusiv cu „formare” prin Tenerife (totul pe bani publici), în condițiile în care nu se descurcă cu un banal URL, nu știe prin ce mijloace poate fi căutat un text anume pe care de altfel îl reclamase.

Nu putem încheia fără să menționăm – dintre „performanțele” din mandatul ei de consilier județean – faptul că soțul Marinelei Marc a fost angajat mai întâi în Asociația Eco Metropolitan (structură înființată de Consiliul Județean să răspundă de strategia de gestionare a deșeurilor județului și pe care o conduc apropiații lui Alin Tișe). Apoi soțul doamnei Marc a trecut ca angajat în cadrul celebrei societăți Supercom, cea care în prezent deține monopol pe întreg județul în colectarea și depozitarea deșeurilor, deși încalcă grosolan condițiile asumate în licitație. Acum, ne putem imagina cu toții cât de pătrunzătoare trebuie să fie discuțiile soților Marc, seara acasă, despre interesele pe care societatea Supercom ar trebui să le respecte în beneficiul clujenilor și al Consiliului Județean.

Marinela Marc, care se afla la conducerea IȘJ Cluj fără să fi dat concurs pe post, și-a început cariera ca profesoară de limba română la Școala Gimnazială din Beliș, în 1988. În 1991-1995 a lucrat la Şcoala Aghireș Fabrici, Şcoala nr. 29 și Şcoala nr. 24. În anul 1995 a început să predea la Liceul Teoretic “Bathory Istvan”, iar un an mai târziu la Liceul Teoretic “Octavian Goga”.

A devenit profesor titular în cadrul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Cluj în anul 2002, iar în anul 2005 a devenit director în cadrul Liceului Teoretic “Avram Iancu”. Un an mai târziu, în 2006, a devenit inspector școlar adjunct al județului Cluj, o poziție pe care a menținut-o pe linie politică până în 2012. După aceea, pentru o perioadă de trei luni, a ocupat funcția de director adjunct în cadrul Palatului Copiilor din Cluj, iar ulterior a devenit directoarea Colegiului Tehnic “Napoca”.

16 comentarii

 1. Dacă fagmilia #emilboc#alintise# citesc acest articol vor spune că ei au adus Clujul pe noi culmi de civilizație, că au schimbat orașul din temelii, că au atras fonduri europene, că au făcut, au dres. Acuma, eu sunt curios dacă aparatul cu pricina ar putea scana puțulica unui copil și să ne ghicească doamna inspector școlar cîți copii va avea cel scanat și care este sexul acestora? Sau dacă este scanată păsărică doamnei, să ghicim dacă mai poate face copii. Fagmilia#emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#alintise#.

 2. O informație relevantă ar fi pentru care din posturile ocupate a dat vreodată vreun concurs. Și păcat că nu pot fi enumerate sumedenia de „realizări” din inspectorat: gradații de merit acordate nemeritat protejaților, transferuri ilegale de elevi prin trafic de influență și fals în acte etc.

 3. Pentru a fi cinstiți, ar fi bine de precizat că asta cu ‘ghicitul in palmă, pare mai mult opera trepădușilor AUR decât a liberalilor, pe care evident, din postura de papagali/agenți electorali in favoarea USR ii atacați constant. Ia chiar, există ceva ce administrația clujeană și cea județeană a făcut bine? Și dacă nu, aș fi curios o comparație în oglindă cu ceea ce au făcut administrațiile USR în tot acest timp și dacă se compară? Dar da, conform proverbului neaoș: ‘câinele de prea mult bine turbează’, este de înțeles că unde-i multă minte, e și multă prostie! Pe viitor propun să redenumiti fițuica voastră: ‘Actualul USR de Cluj’. Să știm și noi 😂

 4. Ați uitat de partenerii ( singurii de încredere ai Isj!!) Colegiul Ortodox!! Cu Înaltul Andreicut și toată tagma ortodoxa se pozează doamna Inspector general – discriminând celelalte culte in mod evident! Și știm și de ce e așa credincioasa : voturile vin de la majoritatea credincioșilor, ortodocsi.. ați ghicit!! Colegiului ortodox .. unicul partener de încredere!! celelalte licee vocationale sunt doar punte pentru oamenii ce trebuiesc titularizați in sistem cu avize de cult (altfel oameni care veci nu s-ar titulariza!) punând pumnul in gura directorilor de scoli vocationale, hartuindu-i prin oameni din interiorul isj și tratându-i abuziv!! Premiază la gala învățământului Clujean strict cățelușii pusi politic- directorii in funcție ce-i aparțin clientelei de partid!! TOTUL e politizat in acest oraș – ce va mai mirați ca a rămas in funcție??

 5. Nu cred ca pentru o greșeală trebuie lapidat un om. Chiar niciodată nu ați făcut o prostie pe care sa o regretați? Doamna în cauză este un om foarte muncitor, dedicat învățământului, indiferent de cine a fost numită. Pentru ea, postul chiar nu e o sinecură.

  • O vedem și noi cât e de competentă! Ce adunătura de nepoți, amici și cercuri de “enteresuri” a adunat in jur. Isj – o adunătura controlată de ea care Creează link-uri toată ziua pe care fraierii din scoli sa le completeze, ca uite așa s-a debirocratizat sistemul. Ce lucrează ei acolo? Colectează date făcute de alții?? Și dau cu pumnul in masa si îți vorbesc flegmatic atunci când le ceri ajutor. Păcat de oamenii de calitate care au plecat din isj, ca nu au fost pe placul doamnei! Ce ma mira e ca amicii de partid au permis sa rămână in funcție după ce a dovedit cât e de … capabilă! Atat de puțin ține PNL la imagine?

 6. De ce mai sunt în funcțiune inspectoratele de învățământ, este întrebarea ? Acestea sunt adevărate sinecuri de partid și grupuri de interese.

 7. Era bine dacă se-ntreba inventatorul aparatului, invenție brevetată, medaliată cu aur în Elveția, ce-i nu numai preot e și inginer și doctor în mecatronică. Parcă a făcut și psihilogie.

 8. Asa cum o vedeti, tipa asta e mai competenta decat 90 la suta dintre factorii de decizie din Cluj. Cam asta e dimensiunea acestui minunat oras si judet, deopotriva.

 9. Gașca acestor umflați și nesătui, înconjurată de ‘lingatori de clanțe’’ fac un dezastru nu doar in ISJ. Degeaba ne plângem ca fac cutare sau cutare, uite ca fac pentru ca pot, ei sunt la putere si nu au nici o limita a bunului simt. Sta in puterea si determinarea cetățenilor sa schimbe acest lucru. De noi toți depinde schimbarea.

 10. Ia căutați voi cine a luat gradație de merit in ultimii 3 ani … oare cât de performanți au fost?? căutați bine și aceleași scoli , aceiasi directori supuși partidului mereu evidențiați , Colegiul de turism Napoca – in fruntea tuturor, Școala Bob unde e sora colegei de partid Forna de la Consilul local.… se leaga lucrurile, nu? Căutați voi bine cum se face performanța in învățământ la Cluj și ce programe/ proiecte exista pentru a o stimula. Cum sunt susținuți/recompensați profesorii care fac performanța??
  Când au fost ultimele cursuri de formare pentru directori sau cum se mentoreaza tinerii profesori intrati in sistem??
  Servim partidul. La fel ca pe vremea lui Ceaușescu . . Învățământul e politizat de la femeia de serviciu pana la director. Ce poveste frumoasa România educata =România politizată =imbecilizată.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare