Închide

Primul mare proiect Primărie – Universitate, asumat de viceprimarul Dan Tarcea/Oficialul e cel care cere votul Consiliului Local pentru proiectul urbanistic

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 12, 2024 0 678

Proiectul urbanistic (Plan Urbanistic Zonal – PUZ) care fixează pe dealul Lomb, pe un teren de 8,5 hectare unde inițial se dorea construcția de locuințe, viitorul Campus Științific (Science Campus) dar și reglementeză felul în care se va construi urmează să fie dezbătut în Consiliul Local. Proiectul este asumat de Primărie împreună cu Univeritatea Babeș Bolyai și a rezultat în urma unui concurs de soluții,

PUZ-ul aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 12 februarie e asumat de viceprimarul Dan Tarcea, care e cel care cere votul Consiliul Local pentru documentație, prin referatul de aprobare. Marile proiecte ale orașului sunt asumate, de fiecare dată, de primarul Emil Boc.

Prin propunerea de PUZ, proiectanții de la KXL Studio „așează” în Lomb noul campus de știință dorit de Primăria Cluj-Napoca și de UBB, propune amplasarea mai multor construcții (muzeul al științei, sediul facultății de matematică-informatică, cămin studențesc cu 500 de locuri, cu regim maxim de înălțime 4S+D+P+7 E), organizarea rețelei stradale (bandă suplimentată de biciclete pe actualul acces din Lomb, strada Tiberiu Popovici și strada interioară nouă cu profil de 12 metri, alei etc), a spațiilor verzi, o piațetă dar și o zonă dedicată sportului, concomitent cu investiții în capacitarea rețelelor de utilități din zonă.

Campusul va ocupa o suprafață de 8,5 hectare. Pe o suprafață de 3,48 hectare Primăria realizează un centru științific / Science Center și o piață urbană cu terenuri de sport. O suprafață similară îi revine Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc. Într-o a doua etapă urmează ca ansamblul să se dezvolte pe restul suprafeței de 1, hectare (etapa 2 a proiectului).

Consilierii urmează să dezbată și aprobe documentația de urbanism aferentă proiectului la ședința din 12 februarie. Deocamdată Primăria nu a prezentat calendarul acestui proiect. Nici valoarea exactă a investiției. La fel, UBB nu a prezentat date sau un calendar pentru partea care ține de sediul Facultății de Matematică sau viitorul cămin.

Contractul de proiectare pentru Campusul Științific din Lomb a fost semnat de Primăria Cluj cu KXL Studio în toamna lui 2022 pentru 1,7 milioane de euro. Dacă luăm în considerare legislația și prevederea potrivit căreia serviciile de proiectare și inginerie au o valoare de 3% din valoarea investiției de bază, campusul din Lomb este estimat la peste 56 de milioane de euro (doar partea care ține de Primăria Cluj). Potrivit protocolului încheiat cu UBB, instituția este obligată se se ocupe de proiectarea obiectivelor pe care și le-a asumat prin PUZ în Lomb în cadrul Capusului dedicat Științei. 

„Avem un contract de proiectare semnat cu echipa câștigătoare a concursului de soluții, care cuprinde planul urbanistic zonal, studiul de fezabilitate, documentația pentru autorizația de construire și proiectul tehnic cu detaliile de execuție. Calendarul stabilit prevede că toate acestea să fie realizate etapizat, până la finalul acestui an. Etapă de dezbatere publică nu se încheie însă aici. Vor mai există diverse etape procedurale pe tot parcursul derulării contractului și îi invităm pe cei interesați să aducă observații pentru că ne dorim să avem cel mai bun proiect posibil”, arăta în februarie 2023, când s-a prezentat public proiectul, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor, pe atunci director în Primăria Cluj.

Administrația locală clujeană a mai dezvoltat în parteneriat cu UBB un parking în Complexul Studențesc Hasdeu, promisiune electorală a fostului primar Radu Moisin (cel care a condus Primăria, după arestarea fostului primarului Sorin Apostu).

vezi și:

Primul mare proiect Primărie-Universitate, reglementat în teren: S-a pus în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal al campusului științei din Lomb

Începe proiectarea complexului educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare din Lomb. A fost semnat contractul cu firma care a câștigat concursul de soluții organizat de Primărie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare