Închide

Începe proiectarea complexului educațional, de cercetare, dezvoltare și inovare din Lomb. A fost semnat contractul cu firma care a câștigat concursul de soluții organizat de Primărie

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 29, 2022 0 276

Proiectul „Science Campus Cluj”, selectat în urma unui concurs internațional de soluții, intră în linie dreaptă, arată primarul Emil Boc. Primăria a semnat în 28 septembrie contractul de proiectare  înn valoare de 1,7 mil euro (7.100.000 lei fără TVA) cu KXL Studio din București. Termenul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic este de un an și 4 luni (540 de zile). După ce proiectanții vor livra Primăriei fazele de proiectul, urmează ca aministrația să lanseze și licitația de execuție. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai.
„Campusul științific din Lomb reprezintă un proiect fanion al Clujului, care subliniază calitatea mediului academic din municipiu.
Situat în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park, CREIC și TEAM, ansamblul se înscrie în strategia Municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrație”, a arătat primarul Emil Boc.
Suprafața totală a campusului este de 6,48 hectare. Pe o suprafață de 3,48 hectare Primăria realizează un centru științific / Science Center și o piață urbană cu terenuri de sport. Restul suprafeței îi revine Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.
Conceptul de amenajare a trecut printr-o jurizare exigentă a unui grup de specialiști de renume internațional: „Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare. Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semi-public în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice. Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și expunere exterioară cu valențe dedicate culturii și științelor naturii. Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public.”
Primăria a semnat în 28 septembrie contractul de proiectare de circa 1,7 milioane euro, fără TVa, cu biroul KXL Studio SRL, câștigător al concursului internațional de soluții organizat de Primărie în  în asociere cu Universitatea Babeş-Bolyai și în parteneriat cu  Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania.
Imagini simulate cu viiroul Campus:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu