Închide

Boc a închis microfonul și dezbaterea planului primului cartier organizat al Clujului/Proprietarii de terenuri din Sopor critică Primăria și susțin că servește doar bogații și rechinii imobiliari

ActualitateAdministrațieOpinieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 02, 2023 5 5507

La 4 ani de la stabilirea câștigătorului concursului de soluții în urma căruia trebuia proiectat și implementat un nou cartier comparabil ca mărime cu cel mai mare cartier al Clujului, cartierul muncitoresc Mănăștur, proprietarii de terenuri sunt revoltați și amenință Primăria că, odată adoptat și avizat PUZ-ul Sopor, îl vor bloca și ataca în instanță.
La finalul lunii octombrie 2023 s-a organizat a doua dezbatere pe anul acesta privind PUZ-ul Sopor. A fost o ședință online de 5 ore, pe care primarul Emil Boc- a lipsit la cea mai mare parte a discuțiilor, prins cu alte treburi administrative – a închis-o, la propriu, lăsându-i pe proprietari revoltați și nemulțumiți.
Specialiștii urbaniști spun în felul următor despre Sopor: toate discuțiile pro, contra, toate argumentele și justificările pornesc de fapt de la o situație paradoxală. „Vrem să organizăm un teritoriu de peste 273 ha, să le facem locul ideal de viață, diamantul Clujului, unde fiecare poate să-și aleagă modul dorit de viață”. Aceasta dacă tot terenul ar fi al Primăriei sau al unui investitor, dar ce să vezi, pe terenul proprietate nu poți șă-ți alegi decât ce ți se impune.
Primăria face PUZ ca să mai faci un PUZ după ce se aprobă PUZ Sopor. Acolo unde nu se vor înțelege proprietarii sau nu vor avea posibilitatea financiară (vorbim de peste 800 de proprietari) vor rămâne pete albe. Se dorește o intervenție urbană majoră, închegată de factura cartierelor de dinainte de 1990, desigur într-o altă concepție, doar că terenurile sunt proprietăți private. Chiar și mult lăudatul cartier A. Mureșanu s-a urbanizat după ce Primăria a cumpărat terenurile agricole de la sud de piața Cipariu, după care parcelele s-au vândut sau au fost concesionate doritorilor. Unitățile de vecinătate sunt o noțiune nou inventată, care de fapt, scutește Primăria în obținerea acordului proprietarilor pentru PUZ, atrag atenția aceiași specialiști.
Asta au spus și proprietarii în cadrul dezbaterii din comisia de urbanism de la finalul lunii octombrie. Legal, Primăria nu poate impune altă regulă, peste lege, pentru dezvoltarea urbanistică a unei tarlale, unde toți proprietarii nu sunt de acord cu propunerea făcută de proiectanți, arătând că unitatea de vecinătate adusă prin acest PUZ este peste lege.
La patru ani de când Primăria s-a angajat să facă primul cartier model dezvoltat după Revoluție în România, după un plan de dezvoltare coerent, proprietarii de terenuri au ajuns să acuze instituția că deservește numai rechinii imobiliari și bogații orașului, care sunt singurii care câștigă sau vor câștiga de pe urma acestui PUZ. Dar și că respectivele categorii sunt cele care au trecere la Primărie la urbanism și sunt cele pentru care instituția, de fapt, lucrează.
După ore de discuții în prezența arhitectului-șef al orașului, Daniel Pop, și al viceprimarului Dan Tarcea, proprietarii au arătat, de fapt, că aceștia nu fac decât figurație pentru primarul Boc și că nu au nicio încredere în spusele lor. Toți l-au așteptat pe Boc pentru că asta, de fapt, a fost și dorința dintotdeauna a primarulului PR al Clujului – toți să creadă că stau în pixul lui. Și proprietarii din Sopor au și demonstrat asta, tdorind să vorbească în fața primarului să mai ceară un pic de asfalt sau măcar puțină piatră spartă nouă pe străzile actuale din Sopor, lămuriri privind câștigul sau pierderile pe care le vor suferi odată cu implementarea viziunii Primăriei, să ceară termene și date certe pentru proiectele de infrastructură sau implementarea viziunii din PUZ.
De data aceasta primarul n-a mai avut chef de târguială și de celebrul „măi oameni buni” sau de lecțiile constituționale și administrative pe care le-a dat anul acesta în dezbateri publice care au durat până la miezul nopții și le-a tăiat oamenilor microfonul, arătându-le că arhitectul șef  va propune lui și Consiliului Local varianta finală a PUZ-ului Sopor.
În patru ani, nici Primăria nu a mai putut să se bată cu pumnul în piept și să arate oamenilor că acest fel de dezvoltare urbanistică va fi susținută până în pânzele albe la Cluj pentru că va aduce cu sine, așa cum au pus pe hârtie specialiștii urbaniști angajați, străzi, trotuare, școli, grădinițe, servicii, birouri, parcuri, acces la zone de agrement și la transport public, la câteva minute de casă de mers pe jos.
Și când se vorbește de susținere, se vorbește și de demersuri legale, administrative de a pune facil în operă această viziune de dezvoltare despre care însuși primarul a spus că va fi o constituție a calității vieții făcute de Primăria Cluj.
Numai că proprietarii spun că această viziune nu face decât să întrețină artificial prețuri în Cluj, să aducă creșteri și îndestulări pentru notari, pentru imobiliari, pentru oamenii potenți ai Clujului, pentru șmecheri, încât Tarcea a fost nevoit în cadrul ședinței online de urbanism să îi trimită pe oameni  la DNA să facă plângeri, ridicând din umeri asupra situației și a prețurilor imobiliare din oraș.
Nicidecum o dezvoltare coerentă. Pentru că Primăria n-are cadru legal pentru o taxă de urbanizare, n-are bani puși la bătaie să facă măcar o stradă din cartierul model ca să-și susțină marea viziune, n-a făcut o echipă care să câștige încrederea oamenilor și să-i lămurească că „cvartalul Barcelonez de dezvoltare” propus de echipa de arhitecți Vlad Rusu&Octav Olănescu este viitorul imobiliar imediat posibil în Cluj.
Arhitecții sunt carne de tun, tot fac adrese și notificări și răspunsuri și tot explică un plan pe care deja l-au modificat de zeci de ori din motive mai mult mai mai puțin obiective și lăsați să convingă oamenii de ce e bine să se asocieze, să tot scoată bani din buzunar și să facă PUZ-uri într-un PUZ deja creionat.
În continuare urbanismul din Cluj începe și se termină cu Boc și cu toanele sale politice. Pentru că e sistemul deja întreținut de primar că, la Cluj, totul depinde de pixul său, iar pixul său semnează numai când vor mușchii săi, nu în termene legale, nu în termene mai scurte,  în folosul cetățenilor etc. Deja mulți dintre funcționarii și directorii săi din Primărie fac mulți pași înapoi, după plângeri penale pe care diverși actori imobiliari din oraș le-au făcut sau le pregătesc pe numele lor pentru găselnițele lui Boc privind traficul, studiile de trafic, încărcarea străzilor, rușinea de a cere indicatori maximi, chestiuni care nu sunt susținute prin PUG sau prin votul Consliului Local.
Și deja avocații specializați pe urbanism din Cluj au mirosit această direcție și încep să amenințe Primăria cu „în caz contrar subscrisa urmând a atrage răspunderea fiecărui funcționar responsabil, în parte, pentru situația pe care ați înțeles să ne-o creați începând cu anul…”. Sau mai angajează un fost viceprimar, Radu Moisin, care acum trașează chestiuni la Parlament în noul cod al urbanismului.
Iar sistemul acesta de pressing la Boc a început să funcționeze în urbanism, exemplul cel mai elocvent fiind cel al marii bule a studiilor de trafic, a limitării emiterilor autorizațiilor de construire pe anumite străzi și pentru proiecte cu un anumit număr de mașini care a început să de dezumfle. Inclusiv primarul a început să spună public că studiile de trafic pe care el le-a impus la urbanism sunt un instrument subiectiv deoarece sunt plătite de investitori iar viceprimarul Tarcea a adus în atenția publică schimbarea mindset-ului clujenilor prind achiziția de mașini.
Pentru că în 20 de ani la Primărie, Boc n-are un PUG cu studiu de trafic, un PUG digital cum are aproape primăria  Craiova, n-are autorizații de construire emise măcar în 30 de zile, n-are PUZ-uri și PUD-uri avizate într-un ritm care să genereze normalitate. Șmecherește Clujul și e la rându-i șmecherit.
Și așa se va întâmpla probabil și cu marele cartier model. Va rămâne o ambiție forțată de marii arhitecți urbaniști ai Clujului care va ajunge să fie premiată și lăudată la nivelul organizației profesionale dar niciodată realitate.
În încheiere, impresiile unui consilier local din opoziția lui Boc, după dezbaterea online de la urbanism:
„Am fost ieri în ședința CTATU până târziu în noapte pentru a asculta doleanțele proprietarilor din zonă. Au fost zeci de proprietari care au luat cuvântul pentru a-și spune părerea față de proiect. Spre deosebire de celelalte proiecte care ajung în CTATU aici sunt nemulțumiți proprietarii, nu vecinii proprietarilor. Cu alte cuvinte e mai puțin o ședință tehnică în care analizezi impactul asupra orașului, ci mai degrabă una de lucru în care lucrezi cu cei ce te-au angajat. Intervențiile de ieri au fost majoritar despre oportunitatea acestui proiect, despre impactul asupra proprietarilor, despre echitate (unii proprietari au teren în zona de utilități sau parcuri și vor trebui expropriați- nu vor putea investi la vel ca vecinii lor), despre obținerea de informații. După ședința de ieri e clar că mai e mult de lucru pentru ca oamenii să aibă încredere în administrație și în proiectele propuse de ei. Oamenii au nevoie să ajungă la informații mai ușor. Multe întrebări erau referitoare la noua încadrare pentru parcela lor. Se poate implementa un program de extindere a platformei GIS cu proiectele în lucru (măcar la proiectele mari de regenerare urbană). E nevoie de mai multă claritate în explicații și o atenție pentru livrarea acestor informații. nu s-a explicat suficient procesul prin care oamenii vor putea să-și valorifice terenurile ulterior. Oamenii s-au săturat să aștepte după OSĂ ( Centură) pentru a avea un minim de calitate a vieții. S-a cerut insistent să se intervină pe șosea pentru a reduce praful, s-a atras atenția asupra faptului că până acum administrația publică a permis să se construiască haotic în zonă (fără trotuare, acces îngustat, etc). Oamenii se simt nerespectați „Ne-ați indus în eroare, ne-ați întrebat dacă vrem să construim, dar nu ne-ați spus cât vom pierde. Aici ne tratați ca și cum am fi niște copii scoși la tablă, nu ca niște oameni pentru care lucrați. Aceste ședințe (în forma aceasta) nu au niciun sens.”, „Nu ni s-a răspuns la adresele făcute”, „Nu s-au luat în calcul deloc cerințele noastre.” Vreau să laud prestația domuliui arhitect care a răspuns calm, pe toată durata ședinței, la absolut toate întrebările. Se poate mai bine! Mai mult respect, modificarea modului în care comunicăm cu oamenii ( aceste ședințe lungi chiar nu sunt foarte utile), digitalizare și acces ușor la informații. E clar că acest proiect va pune la mare încercare administrația, dar și puterea cetățenilor de a colabora văzând dincolo de interesul financiar imediat și fiind parte din dezvoltarea coerentă a orașului.”
Dezbatere. S-a trasat masterplanul Sopor, proiectul care ar trebui să „deseneze” primul cartier organizat al Clujului, după ani de haos imobiliar. De ce se plâng proprietarii de terenuri?

5 comentarii

  1. Incet, incet isi deschide lumea ochii sa vada ca singurul interes al lui emil bloc este sa ia spaga de la dezvoltatori imobiliari si nimic altceva. De ce tine orasul blocat pentru oamenii care vor case? de ce scot autorizatii blocuri cu zeci de etaje pe ulite unde circulau carute pana mai ieri? de ce vrea sa demoleze oameni care au facut case pe terenurile lor? de ce nu cere demolarea blocului lui tise la fel de ilegal ca si ale oamenilor simplii? In sopor este zona de case cu o multime de terenuri ale persoanelor fizice unde s-ar preta case, el ii blocheaza si le face puz cu „Bloace”ca sa nu poata misca nimeni decat rechinii imobiliari, care deja au facut imparteala terenurilor. Nimic pentru comunitate totul pt caracatita

  2. Exact asa face bocul spagar, am patit si eu asta cu el cand nu am vrut sa dau spaga pt o casa in andrei muresan, iar ei se asteapta daca stai intr-o zona scumpa sa dai si apaga, altfel nu iti da autorizatia si te tot refuza la infinit cu diferite inventii pana te rogi tu de ei sa ia spaga… Ei nu cer, da nici nu iti da aut daca nu dai ceva… Instanta si sesizati dna cand aveti dovezi. Adunati dovezi in scris la orice interactiune cu primaria ca incet ii rezolva astia.

  3. @ Dacă sunteți de părere că doamna Elena Udrea ar putea candida la alegerile prezidențiale, în condițiile în care nu are restricții de a alege și de a fi aleasă și și-ar mai putea propune sau dori obținerea unui vot popular, care i-ar putea reduce și detenția, ? Dacă sunteți de părere că ar putea candidat și cu mai multe șanse decât domnii Ciolacu, Ciucă, Simion sau alții, ?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.