Închide

Soarta bisericii ilegale din Bulgaria: nici dacă a promis Prea Sfinției Sale, primăria nu poate închide ochii în fața legii!

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 10, 2016 0 616

„I-ați promis Prea Sfinției Sale (Mitropolitul Andrei Andreicuț – n.red.) că se va rezolva” a fost argumentul cu care reprezentanții bisericii ilegale din cartierul Bulgaria au venit în fața consilieriilor locali săptămâna trecută pentru a-i convinge să înghidă ochii și să permită construirea noii biserici, începute ilegal, pe strada Câmpul Pâinii. Biserica de lemn a fost edificată pe un teren obținut ulterior de la primărie, fără autorizație de construire, direct pe culoarul rapid de-a lungul căii ferate, proiect al orașului asumar prin Planul Urbanistic General, dar și prin toate documentele strategice de planificare a dezvoltării rețelei de transport al Clujului. Reprezentanții parohiei tot cer de anul trecut administrației să accepte să meargă mai departe și să pună o biserică trainică pe terenul de pe Câmpul Pâinii, motivând că respectivul culoar rutier rapid nu se poate face.

Construcția – biserică ortodoxă de lemn – se află pe culoarul rezervat pentru dezvoltare unei șosele rapide de-a lungul căii ferate din oraș și este singura care blochează o cale de rulare gândită încă din secolul al XIX-lea, fiind amenajată pe un teren cu interdicții clare de construire. Nu i se zice biserică ilegală, nici de primărie, nici de Arhiepiscopie, deși ambele instituții recunosc că nu există autorizație de construire pentru respectiva construcție. Pur și simplu s-a construit biserica de lemn și apoi s-a dat terenul de către primăriei, în 2013, an în care s-a și pus piatra de temelie pentru o viitoare construcție solidă, chiar de către mitropolitul Andrei Andreicuț.

Povestea bisericii de lemn cu hramul Sfinților Ioachim și Ana e simplă și relevă modul în care lucrurile bisericești se petrec în România, „de la sine” putere, fără reguli urbanistice, fără respectarea legii, pe principiul „trebuie făcută ca să închegăm comunitatea de români, mai ales că maghiarii predomină și au deja două biserici în cartier”.

Preotul paroh Eugen Copaciu a construit mai întâi o biserică de lemn pe strada Câmpul Pâinii în cartierul clujean Bulgaria (cu piatră de temelie sfințită chiar de mitropolitul Andrei Andreicuț), cu fonduri proprii, apoi a cerut terenul pe care e edificată construcția de la primărie.

Parohia din Bulgaria primise un alt teren în 2002 de la primărie pentru edificarea unei biserici, 900 de mp pe strada Bobâlna fn. Dar nu a construit acolo o biserică, ci a edificat-o, lângă calea ferată, pe terenul de pe Câmpul Pâinii, pe care l-a cerut în 2012 primăriei și l-a primit în 2013, printr-o hotărâre a Consiliul Local.

În referatul primăriei, ausumat de Direcția de Patrimoniu, care fundamentează cedarea folosinței gratuite a terenului de pe Câmpul Pâinii către parohie se arată că: “Verificarea în teren a amplasamentului a relevat existența unei construcții de lemn tip biserică pe amplasament. Nu a fost găsită la fața locului nicio persoană pentru obținerea unor informații despre edificiul respectiv”.

Anul trecut, preotul paroh a fost la primărie să ceară comisiei de urbanism să accepte biserica, mai ales că în cartierul Bulgaria nu mai există nicio biserică ortodoxă în timp ce maghiarii au deja două biserici în respectiva zonă.

Mai multe aici: 

Cartierul din Cluj unde preotul vrea să rescrie PUG-ul. Încurcă filosofia creștin-ortodoxă

Poziția primăriei a fost fermă: nu se poate da autorizație de construire pentru că biserica e fix situată pe viitorul culoar rapid rutier de-a lungul căii ferate.

AICI ce spune arhitectul-șef al orașului dar și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului Vadului și Feleacului, părintele Bogdan Ivanoc:

Încă se fac și se și acceptă de primărie biserici fără autorizație de construire în Cluj-Napoca

Parohia nu s-a lăsat și a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărîrii prin care s-a aprobat Planul Urbanistic General prin care a cerut modificare acestuia în așa fel încât să se permită construirea noii biserici.

Cererea a fost discutată la ședința Consiliului Local de săptămâna trecută. Un reprezentant al parohiei a venit la ședință să explice consilierilor locali și primarului Emil Boc că nu se poate face culoarul rapid de-a lungul căii ferate și că biserica ar trebui să aibă întâietate. Argumentul folosit de acesta a fost că primarul promisese Prea Sfinției Sale că se va rezolva problema.

Mai mult, acesta a intrat într-o polemică cu edilul Emil Boc care a fost ferm: „Nu putem face derogări de la lege!”

AICI DISCUȚIA:

Edilul Emil Boc a mai recomandat parohiei să identifice un nou teren în cartierul Bulgaria pe care să fie edificată noua biserică, iar dacă va fi liber de sarcini, primăria îl va oferi parohiei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare