Închide

Încă se fac și se și acceptă de primărie biserici fără autorizație de construire în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 05, 2016 0 1772

Construcția se află pe culoarul rezervat pentru dezvoltare unei șosele rapide de-a lungul căii ferate din oraș și este singura care blochează o cale de rulare gândită încă din secolul al XIX-lea.

Vorbim de biserica ortodoxă, de lemn, pe care preotul din cartierul Bulgaria a spus recent că a ridicat-o cu fonduri proprii. Pe un teren unde există interdicții clare de consturire. Nu i se zice biserică ilegală, nici de primărie, nici de Arhiepiscopie, deși ambele instituții recunosc că nu există autorizație de construire pentru respectiva construcție. Pur și simplu s-a construit biserica de lemn și apoi s-a dat terenul de către primăriei, în 2013, an în care s-a și pus piatra de temelie pentru o viitoare construcție solidă, chiar de către mitropolitul Andrei Andreicuț.

Preotul Eugen Copaciu s-a plâns recent că Planul Urbanistic General nu-l lasă să consturiască o biserică trainică în cartierul Bulgaria, lăcaș de cult care să facă cinste românilor ortodocși care au reușit să se impună într-un cartier preponderent maghiar, unde aceștia din urmă au deja 2 biserici construite.

Mai multe aici: 

Cartierul din Cluj unde preotul vrea să rescrie PUG-ul. Încurcă filosofia creștin-ortodoxă

El a motivat că Arhitepiscopia îl presează să înceapă lucrările deamenajare a noii biserici (pentru care un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Andrei Andreicuț a pus deja piatra de temelie în 2013 – foto mai jos), iar din pricina serirvituților de utilitate publică care s-au instituit acum, în noul PUG, pe respectivul teren de peste 700 de mp (primit de la primăriei în 2013, cu titlu gratuit), i se refuză eliberarea autorizației de cosntruire – prin zona respectivă e prevăzut un viitor culoar de trafic de-a lungul căii ferate, taman pe strada Câmpul Pâinii unde e ridicată deja biserica de lemn.

sursa foto radiorenasterea.ro Mitropolitul, potrivit aceleiași surse: “Această acțiune de a pune piatră de temelie, de a construi biserică, sigur că Sfântul Apostol Pavel se referă la biserica spirituală, Domnul Hristos este Capul, noi toți suntem mădularele, dar dăm și o interpretare materială textului din 1 Corinteni, care spune un lucru interesant, și anume că nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care este Iisus Hristos, iar de zidește cineva pe această temelie aur, argint sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie, lucru fiecăruia se face cunoscut și îl va vădi Dumnezeu. Este vorba aici despre ziua judecății. Dacă lucrul cuiva, zice mai departe Sfântul Apostol Pavel, nu va arde, ci va rezista, cel ce a ctitorit va avea plată”

sursa foto radiorenasterea.ro
Mitropolitul, potrivit aceleiași surse: “Această acțiune de a pune piatră de temelie, de a construi biserică, sigur că Sfântul Apostol Pavel se referă la biserica spirituală, Domnul Hristos este Capul, noi toți suntem mădularele, dar dăm și o interpretare materială textului din 1 Corinteni, care spune un lucru interesant, și anume că nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care este Iisus Hristos, iar de zidește cineva pe această temelie aur, argint sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie, lucru fiecăruia se face cunoscut și îl va vădi Dumnezeu. Este vorba aici despre ziua judecății. Dacă lucrul cuiva, zice mai departe Sfântul Apostol Pavel, nu va arde, ci va rezista, cel ce a ctitorit va avea plată”

Numai că, ce nu spune preotul parohiei Sf Ioachim și Ana din cartierul Bulgaria, este că acesta a construit biserica pe terenul de pe Câmpul Pâinii, fără să aibă acest teren în proprietate, obținând-ul ulterior de la primăriei în 2013. Cum nu îl avea în proprietate, n-avea nici calea legală de obținere a autorizației de construire.

Parohia din Bulgaria primise un alt teren în 2002 de la primărie pentru edificarea unei biserici, 900 de mp pe strada Bobâlna fn. Dar nu a construit acolo o biserică, ci a edificat-o, lângă calea ferată, pe terenul de pe Câmpul Pâinii, pe care l-a cerut în 2012 primăriei și l-a primit în 2013, printr-o hotărâre a Consiliul Local.

În referatul primăriei, ausumat de Direcția de Patrimoniu, care fundamentează cedarea folosinței gratuite a terenului de pe Câmpul Pâinii către parohie se arată că: „Verificarea în teren a amplasamentului a relevat existența unei construcții de lemn tip biserică pe amplasament. Nu a fost găsită la fața locului nicio persoană pentru obținerea unor informații despre edificiul respectiv”.

Și s-a făcut voia bisericii, iar Consiliul Local a aprobat ca aceasta să primească terenul pe care deja a edificat o construcție de lemn de tip biserică. Unde s-a slujit timp de zece ani, după cum s-a anunțat la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică, în octombrie 2013.

biserica bulgaria

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică spune că, din evidențele primăriei, începând cu 2008 nu există o autorizație de construire pentru edificarea bisericii de lemn din cartierul Bulgaria. De asemenea, aceasta spune că amplasamentul dat de primăriei în 2013 are interdicții clare de consturire în PUG și că urbanismul nu a fost întrebat nicio clipă asupra oportunității ca în zona respectivă să se amenajeze un lăcaș de cult. „Cred că s-a înțeles foarte bine punctul de vedere exprimat de specialiști cu privire la necesitatea păstrării culoarului de-a lungul căii ferate”, a adăugat aceasta. Arhitectul-șef a mai spus că nu cunoaște detalii despre cum a apărut pe respectivul teren, impotant pentru dezvoltarea Clujlui, o biserică. „Decât cârciumi, mai bine biserici”, a completat, cu mențiunea că potrivit legii respectiva construcție nu poate fi înlocuită cu o biserică nouă, cel puțin nu pe respectivul teren și că primăria trebuie să identifice o soluție pentru amenajarea ei.

Purtătorul de cuvând al Arhiepiescopiei Clujului, Vadului și Feleacului, părintele Bogdan Ivanov recunoaște că biserica Sf Ioachim și Ana din cartierul Bulgaria nu are autorizație de construire, dar spune că este vorba despre o construcție provizorie și temporară. „Noi nu vrem să comitem ilegalități. Biserica este un aplasament provizoriu, ca și cum ar fi un șantier. Nu este ceva definitiv și s-a stabilit această convenție până când se va construit un nou edificiu. Nu considerăm că este vorba despre un abuz și vrem să intrăm în legalitate. Această biserică a fost construită la solicitarea credincioșilor pentru a închega comunitatea din cartierul Bulgaria. Vom face demersuri la primărie pentru remedierea problemei și găsirea unei soluții pentru construirea noii biserici”, a menționat părintele Ivanov.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.