Închide

De la uscătoria transformată în mansardă, la milionar cu acte în regulă, Tișe ne invită cu nerușinare să-i fim „parteneri în dezvoltare” / Blonda care i-a plătit chiria în uscătorie trăiește și ea azi pe picior mare

ActualitateOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 21, 2024 7 5705

Unul dintre cei mai inutili și înfumurați indivizi din spațiul politic clujean, care din când în când iese să-și aroge fără niciun merit cursul dezvoltării Clujului, este Alin Tișe, președintele Consiliului Județean căruia i-a intrat în cap că i se cuvine să fie primarul municipiului Cluj Napoca (în contextul în care se vehiculează tot mai des că Emil Boc ar putea fi basculat pe o funcție mai importantă, la nivel european).

Dacă în ultimii trei ani a lenevit la propriu, lipsind nu doar din spațiul public și politic ci chiar de la serviciu, neasumându-și nicio sarcină sau atribuție semnificativă pentru creșterea județului, niciun proiect de anvergură, acum, Tișe și-a început campania electorală, împărțind fluturași în cutiile poștale ale clujenilor, declarându-se „partenerul lor” în dezvoltarea Clujului.

„Suntem parteneri în dezvoltarea Clujului. Creștem Clujul împreună”, afirmă Tișe în mesajul de pe fluturaș (foto jos), deși interesant ar fi sunat  un „mulțumesc frumos, dragi clujeni”, mulțumesc că ați fost parteneri în creșterea afacerilor mele, că mi-ați încuviințat blocurile pe care le-am construit, că m-ați ajutat să-mi dezvolt proiectele imobiliare și în tandem relații cu oamenii de afaceri din postura de șef al Comisiei de Urbanism (unde am avut posibilitatea să fiu eu cel care decide cine ce are voie să construiască în acest județ). Mulțumesc că mi-ați tolerat lenea și indolența, pierzând, de exemplu, proiectul cloud-ului guvernamental care ar fi însemnat pentru Cluj o finanțare de 30 de milioane de euro, proiect care a ajuns la Bistrița. Vă sunt recunoscător, dragi clujeni, că nu m-ați obligat să mă obosesc cu drumuri pe la București – precum a făcut-o constant Ilie Bolojan din Bihor și alți lideri dedicați din țară – să mă zbat pentru spitale, drumuri, centuri ocolitoare, ca să fim și noi incluși cu finanțări în PNRR. Vă mai mulțumesc că nu sunteți supărați pentru nepotismul pe care l-am instituit în unitățile subordonate CJ-ului și pentru totala mea lipsă de inițiative, pentru că tot ce știu e să fac împrumuturi și vă îndatorez pe voi, copiii, nepoții și strănepoții voștri. La fel de important, vă mulțumesc că tolerați ilegalitățile firmei Supercom, firma de deșeuri care datorită bunăvoinței mele deține azi monopol la Cluj.

Și desigur, mulțumirile adresate clujenilor ar putea continua în cazul lui Tișe, longevivul bugetar a cărui declarație de avere l-ar face extrem de invidios chiar și pe cel mai potent om de afaceri din această țară care activează în mediul privat. În decursul a 20 de ani, dintr-un modest avocățel cu venituri normale, liderul Consiliului Județean Cluj este, astăzi, posesor de case, terenuri și apartamente, deține plasamente în fonduri de investiții și are asigurate profituri considerabile din afacerile sale imobiliare. Din 2004 de când PDL-ul și Emil Boc au preluat puterea administrativă a Clujului, averea lui Tișe s-a tot umflat, cu mențiunea că la începuturi un umăr a pus și prima soție, devenită notar, după o nunta nășită de însuși primarul Emil Boc.

Periplul imobiliar al lui Tișe a început modest – așa cum bârfeau oamenii de partid la vremea respectivă – cu un uscător dintr-un bloc care a fost transformat în garsonieră. Uscătoria garsonieră a fost dată în chirie, iar printre primii chiriași s-a numărat Ștefania Ferencz, consiliera primarului Emil Boc, „blonda de la Primărie”, cum mai era ea etichetată la vremea respectivă, pentru că era responsabilă și avea implicare în absolut orice acțiune/decizie a primarului. Șoferul de la Primărie se deplasa la uscătoria-garsonieră să o ducă și să o aducă pe consiliera lui Boc și cum era de așteptat, bârfele curgeau la partid, despre cât de sărăcuță era  doamna consilieră și cât de modest locuia, pentru că nu dispunea nici măcar de spații de depozitare și-și păstra hainele atârnate de niște sfori care erau agățate în pereți. Însă devotamentul față de Boc și față de partid a condus-o pe Ferencz pe cele mai înalte culmi ale sistemului politic-bugetar românesc. Dintr-o umilă chiriașă de garsonieră, ea este astăzi proprietară de case și apartamente, având sute de mii de euro în conturi, bani adunați doar din salarii și indemnizații din sistemul bugetar, fiind unul dintre oamenii lui Boc care a beneficiat de-a lungul timpului de cele mai bănoase funcții și mandate în structuri de stat și consilii de administrație. (Foto jos, Ștefania la începuturi și acum).

Revenind la Alin Tișe, afacerile imobiliare au continuat cu mult mediatizatul și controversatul proiect imobiliar de pe strada Ploiești (apropiere de Piața Mihai Viteazu) care o parte din el a fost preluat de compania NTT DATA. Articolele din presă despre modul cum au fost emise autorizații pentru acest proiect controversat – făcându-se adesea referire la relația avută cu primarul Boc (de naș-fin) – l-au scos din pepeni adesea pe Tișe. În mai multe rânduri și-a revărsat ofuscarea prin intermediul rețelelor de socializare, înjurându-i și jignindu-i pe jurnaliștii care-l criticau, mergând până într-acolo încât pe unii i-a amenințat că-i va călca cu mașina.

Dar vremurile în care Tișe se ofusca și se ambala au trecut, pentru că lucrurile i-au mers din plin, fără să depună prea mare efort, azi trăgându-se de șireturi cu oameni de afaceri, lideri de structuri, oameni din justiție, șefi de la Finanțe, constructori, primari, dezvoltatori imobiliari etc, fiind cât se poate de încrezător că orice s-ar întâmpla pe linie politică, locul în fruntea Clujului îi este lui rezervat. Tișe a devenit atât de arogant în indolența lui încât nu poate concepe că e complet depășit de trenduri social-media, de scheme politice, ideologii și standarde sociale. Nu are capacitatea de a se observa pe el așa cum apare în realitate, un individ chinuit și burdușit de propria-i îngâmfare, un personaj care-i seamănă întrutotul faimosului „Rege Ubu”, din farsa scrisă de Alfred Jarry. Chinuiala lui Tișe se observă mai ales când e coborât printre muritorii de rând, când e nevoit să exercite mici atribuții în mulțime, așa cum s-a întâmplat de exemplu la manifestările de 1 Decembrie.

După ce ani de zile a lipsit de la evenimente publice, inclusiv de la cele dedicate Zilei Naționale, el a avut acum sarcina nu doar de a fi prezent, ci și de a-i ține locul edilului Emil Boc, pe care vremea nefavorabilă l-a ținut blocat pe la Bruxelles. La ceremonialul armatei, unde demnitarul are obligația să le acorde militarilor salutul oficial, Tișe, puhav și înfrigurat, se mișca greoi, afișând o față încărcată de grimase care-i trădau lipsa de chef. După ce a executat salutul a răsuflat cu o mare ușurare, într-un mod  foarte afectat (foto jos), de parcă se debarasa de toată povara lumii pe care o cărase pe umerii săi, fără să conștientizeze semnificația momentului, solemnitatea militarilor și entuziasmul clujenilor prezenți la eveniment. Într-un context în care elocința și discursurile patriotice sunt la mare căutare, de Ziua Națională a României doar Tișe s-a plimbat cu foicică după el pentru a citi poticnit un discurs lipsit de orice substanță (foto jos).

Anul 2024 este anul în care acest personaj așteaptă pur și simplu să mergeți din nou la vot și să-l alegeți. Pe el și pe ai lui. El știe că este ceva ce i se cuvine.

sursa foto: captura

 

 

7 comentarii

  1. Ore cine îl tine în brațe pe patronul de le Premier Cluj și Vâlcele de îl ocolesc controalele??–cel mai probabil fără autorizație de construcție la locații cu curentul de înaltă tensiune pe deasupra locatiei din Vâlcele et etc…..Consiliul Județean se aude?????

  2. Ce mă enervează la mine este că totul rămâne la nivel de știre. Și atât. Ziariștii scriu iar noi citim și comentăm în timp ce conducătorii fac ce vor de parcă ar fi proprietarii acestui oraș. Cluj-Napoca este condus de ani buni de către un grup „select” de lupi format din oameni politici și non politici care activează în Justiție (avocați, notari, judecători), dezvoltatori imobiliari, oameni de afaceri, poliție, SRI care unii bineînțeles sunt foști copii de securiști. Unul dintre ei a avut o funcție de conducere la Transelectrica. Mai pe scurt Cluj-Napoca este condus de băieții deștepți. Despre acești lupi inclusiv Alin Tișe căci despre el era vorba în articolul de mai sus se ridică multe semne de întrebare. Totuși o bilă albă i-aș da lui Alin Tișe. El măcar nu a fost turnător la securitate având 15 ani la revoluție. În final nu mă mai miră nimic că acești lupi în frunte cu Alin Tișe care prin funcția lui gestionează banii clujului au mâinile curate și nu au avut, au sau vor avea dosare iar copiii lor le vor prelua afacerile și funcțiile în acest „Monte-Carlo”de România! Sunt și vor fi judecați aici pe pământ doar de cetățeni simpli și să ne consolăm cu faptul că acolo în ceruri vor fi trași la răspundere.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.