Închide

Casele au „răpus” blocurile dorite într-un cartier din Cluj cu locuințe unifamiliale

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 16, 2016 0 1522

Un proiect de blocuri cu un total de 84 de apartamente și trei spații comeciale propus de Domus Urban Construct pe strada Aiudului din cartierul Someșeni a fost respins, astăzi, de consilierii locali la ultima ședință din mandat. Cu aplauze de la vecinii care au strâns peste 80 de semnături împotriva blocurilor cu două ședințe în urmă, ba l-au invitat și pe primarul Emil Boc, aflat atunci în campanie electorală, să se convingă la fața locului ce ”nenorocire” le va produce primăria în condițiile în care va aproba un astfel de proiect între case. Proiectul fuse amânat în luna mai pentru o vizită în teren, iar ulterior a mai fost rediscutat și de către Comisia de urbanism a primăriei. El era condiționat de termenul de 22 iunie, dată la care documentația de urbanism expira, în zonă aplicându-se prevederile noului Plan Urbanistic General.

Direcția de Urbanism a primăriei a susținut proiectul blocurilor de pe Aiudului, acum două ședințe, când acesta a fost supus atenției plenului.

În mai, în sprijinul riveranilor de pe Aiudului nemulțumiți de noile blocuri dorite în zonă a intervenit la Consiliul Local și Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (celebra Asociație Măceșului) care a sesizat o serie de probleme pe care le comportă proiectul: a fost realizat pe vechiul PUG, strada Aiudului, fiind o stradă de categoria a3-a, nici în prezent nu face față traficului auto, iar zona unde se propun imbilele de locuințe este o zonă cartier tradițional de case unde se interzice amenajarea de blocuri, printr-o hotărâre a Consiliul Local.

De altfel, Asociația a fost alături de locuitorii de pe Aiudului încă din primăvara lui 2015 (când oamenii au aflat de intenția dezvoltatorului de a consturi în zona lor, blocuri) și a oferit consultanță juridică prin intermediul avocaților colaboratori ai asociației, susținând riveranii la toate întâlnirele avute la primăriei pe tema proiecutului. O mare parte din oamenii de pe Aiudului sunt deja înscriși și în Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

 

Fostul șef al regiei de drumuri a Consiliul Județean, Liviu Bota, care locuiește în zonă l-a invitat chiar pe primar și pe consilieri pe strada Aiudului să se convingă că un astfel de proiect n-are ce să caute în zonă. Primarul a acceptat să amâne proiectul până când toată lumea se va lămuri. Pe teren au fost reprezentații investitorului, doi consilieri locali, riveranii și reprezentanții Asociației Măceșului.

La penultima ședință a Consiliul Local din actualul mandat, cea din 31 mai, primarul Emil Boc a menționat că  ”din punct de vedere legal, proiectul pare să aibă îndeplinite condiționalitățile strict tehnice, cu două excepții: circulațiile și suportabilitatea arterelor de circulație cu privire la numărul de apartamente care se construiesc acolo” și a propus retrimiterea proiectului la Comisia de Urbanism (pe care în Cluj-Napoca o conduce) pentru a-i întreba pe specialiști dacă își mențin punctul de vedere cu actualul nivel de locuri de parcare, cu actualul nivel de etaje sau își reformulează opinia în prezența cetățenilor care vor fi și ei invitați.

La ședința Comisiei de Urbanism ținută în 15 iunie, specialiștii au concluzinat că documentația nu respectă noul Plan Urbanistic General prin care zona de pe Aiudului este încadrată ca parcelar de locuințe unifamiliale.

Așa că, pentru ultima ședință din mandatul 2012-2016,  proiectul a fost din nou repus pe ordinea de zi, cu această nouă etichetă de la Comisia de Urbanism, Direcția de Urbanism a primăriei informând plenul că decizia de avizare sau de respingere a proiectului aparține forului local, cu mențiunea că trebuie avute în vedere și HCL 748/2006 privind modul de construire în cartierele tradiționale și în zonele închegate.

Domus Urban Construct propusese, pe o parcele de 6000 de mp, construirea unui ansamblu de trei blocuri cu un total de 84 de apartamente și trei spații comerciale (înălțime de subsol, parte și trei etaje), cu cedare de teren pentru lărgirea străzilor Turnu Roșu la 12 metri și Aiudului la 16 metri, pe porțiunea aferentă proiectului.

Proiectantul Crisan Morar de la Attitude Plus explica că parcele pe care se intenționa amenajarea proiectului este una de colț care comportă astfel de construcții, fiind în pantă și nederanjând construcțiile de case din zonă. Cu toate acestea, atât consilierii PSD cât și viceprimarul Anna Horvath l-au criticat la prima ședință în care s-a discutat proiectului pentru că în răsunsurile pe care le-a dat cetățenilor în etapa de consultate publică a proiectului i-a desconsiderat pe aceștia și le-a răspuns jignitor.

La ședința din 16 iunie, consilierii locali au votat pentru respingerea proiectului, în aplauzele riveranilor de pe Aiudului sau Turnul Roșu care au plecat din Sala de Sticlă a primăriei cu zîmbetul pe față.

 

 

 


 

 

84 de apartamente și trei spații comerciale

 

Cristian Morar: parcela în studiu, peste 6000 m, regim special de urbanism, 2 laturi tur rosu, una aiudului

5 metri diferenta de nivel pe lat de sud

inaltimea noastra ajunge la fundatia lco de pe aiudului, nu deranjează

extinsă cu 2,25 metri

7 metri,

5,50 e existentul turnul roșu

sub cei maximi cu foarte mult

spații înierbate pe pîmânt nu pe subsolurile extinse,

drum pe latura sudică care o dezvoltă într-o insulă față de celelalte clădiri din zonă, nu va avea împrejmuiri sau alt element

reglemetat până la Băile Someșeni

6 depozite de materiale de construcții, 10 tiruri de marfă, scoatem industria și facem apartamente

 

Irimie popa – 87 semnatari ai unei petiții n-au dreptate la primărie, serviciul de cadastru e publicitate imobiliară

circulația greoaie, dacă aceasta există e o pb care trebuie rezolvată de primărie, facem studii după ce ridicăm complexul

cetățenii nu mai tre să insiste, o să le crească valoarea

Mi se pare cel puțin că nu s-a băut cafeau de dimineață – APLAUZE

Ardeuș: modif semnificative, reducere nr ap, cedare suprafeti de teren

Putem să facem o cadastrale și să aducem strada așa cum trebuie

 

Irimie Popa: de neacceptat in raport cu ce

număr real al modif

Asta e un răspuns pe care să-l primească oamenii

Horvath: și mie mi se pare, nu pot califica, scrieți de trei ori e o jcnire să copiați și să

aceleași trei întrebări penibile

accesul mașinilor de gunoi menajer – 5,50 metri dacp se face ace

Bota: locuitor de pe Aidului – circulatia reglementată, înainte să aprobați construcții noi

blocată intersecția cu Traian Vuia, blocată, să veniți să vedeți în capanie, la fel și dvs

Boc: am avut un punct similar, vă propun să mergem să vedem, amână luarea deciziei

să facem condițiile

Ni se ia curentul

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.