Închide

Ce să recitești la început de an. Recomandările lui Prodan

OpinieTop News by Mihai Prodan - ian. 01, 2017 0 475

Experimentul Unirea. Cum și-au făcut românii propriul Internet în 1984, cu tot cu e-mail, și ce rol esențial a avut Clujul

Obișnuiți cu ubicuitatea Internetului, puțini utilizatori știu că, înainte de primele astfel de conexiuni în țară Clujul a făcut parte dintr-un experiment al regimului comunist care și-a făcut propriul Internet, în 1984 – au fost legate atunci, experimental, terminale din trei orașe, București, Cluj și Bacău, de unde și denumirea, “Experimentul Unirea”, căci lega informatic cele trei provincii ale țării.

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

Istoricii se pun de acord că memorandumul a fost un important act de emancipare a românilor din Transilvania ce a pregătit apoi, peste două decenii, unirea cu restul provinciilor românești. Trebuie spus în acest context că autorii memorandumului au cerut prin acesta numeroase libertăți pentru etnia română din Transilvania, pentru care autoritățile maghiare s-au arătat dispuse la negocieri, cu excepția unui punct, ne-negociabil de niciuna dintre părți: autonomia administrativă a Transilvaniei față de restul imperiului.

VIDEO Povestea fără sfârșit a transportului din Cluj: proiectul centurii e din 1965, prelungirea liniei de tramvai – din 1988

Dacă v-ați săturat să auziți aceleași idei despre prelungirea liniei de tramvai spre Apahida, vehiculate în ultimii ani de administrația locală, aflați că planurile sunt vechi de 25 de ani ori chiar de o jumătate de secol.

VIDEO Biserica ce s-a pus de-a curmezișul betoanelor comuniste, pe care Ceaușescu a vrut să o mute pe șine ca să n-o vadă când vine în Cluj

Când aveți drum prin cartierul Mărăști treceți aproape invariabil pe lângă o biserică – și probabil nu v-ați gândit niciodată de ce bulevardul pe care vă aflați o ocolește de o parte și de alta. Și sigur nu ați știut că, dacă nu exista o conspirație a clujenilor, biserica ar fi fost mutată din mijlocul drumului, pe … șine de cale ferată.

Primul Home Computer românesc s-a fabricat la Cluj

PRAE e numele primului calculator personal făcut în România, proiectat la Cluj. A fost produs în doar câteva sute de exemplare iar majoritatea au ajuns să echipeze laboratoare școlare.

Exemplare din acest calculator sunt acum extrem de rare. Unul dintre acestea e în biroul lui Radu Cristea, proprietarul unui atelier de reparații calculatoare din zona industrială Clujana. În biroul său are și un HC 85, dar și alte calculatoare vechi, românești și nu numai.


 

Mențiuni onorabile:


 

Citește și:

 Ce să recitești la final de an. Recomandările lui Cătălin

Ce să reciteşti la final de an. Recomandările Kristinei

Am avut anul surprizelor la Cluj. Ce să recitești în 2017. Recomandările Cosminei

Ce să recitești în 2017. Recomandările Luminiței

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare