Închide

Cea mai frumoasă cascadă din țară e la o aruncătură de băț din Cluj și nu o știe nimeni

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iun. 13, 2016 0 31383

O cascadă mai fotogenică decât faimoasa formațiune din Bigăr se află la doi pași de Cluj și nu o știe aproape nimeni, dar merită să o vizitezi.

vadu crisului cascadaCascada de la Vadu Crișului e greu accesibilă, ba chiar am putea spune că drumul până aici e chiar periculos: ai o singură cale de acces, pe aliniamentul căii ferate Cluj-Napoca – Oradea, peste un pod. Drumul din halta Vadu Crișului, unde coborâți din tren ori vă lăsați mașina ca să urmați calea ferată, durează o jumătate de oră până la o fostă haltă dezafectată chiar în dreptul cascadei. De aici traversați podul ca să găsiți nu doar o spectaculoasă formațiune încărcată de mușchi și licheni, dar și Peștera Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase din zonă – căci cascada e e fapt ultima porțiune a pârâului care izvorăște din inima peșterii. Dacă e să-i ascultăm pe localnici apa e potabilă – am și încercat-o.

Peștera Vadu Crișului are în total o lungime de aproape trei kilometri iar porțiunea accesibilă publicului are o lungime de 680 metri. E iluminată, accesibilă – cu o porțiune în care trebuie să mergi pe brânci – și deosebit de spectaculoasă. Nu aveți nevoie de echipament special.

Din păcate zona e părăginită și total inospitalieră turiștilor: un pavilion dărăpănat (click aici pentru o foto-sferă) și o căsuță de unde se taie bilete de intrare în peșteră – accesul costă 5 lei – ori puteți cumpăra suveniruri: acestea sunt singurele elemente de pe platoul dintre peșteră și cascadă, plus, cel puțin când a vizitat-o reporterul actualdecluj.ro, o tiroliană a unui club de speologie ce traversează cele două maluri ale Crișului chiar pe deasupra cascadei.

[quote_box_center]

Cum ajungi la cascada și peștera de la Vadu Crișului:

– cu trenul Cluj-Napoca – Oradea, cu coborâre în halta Vadu Crișului. Pe drum puteți admira cascada din tren pe partea stângă a acestuia, cu Crișul între peșteră și tren. Veți trece pe lângă dezafectata haltă Peștera, la care o dată coborâți din tren va trebui să vă întoarceți și să traversați podul din vecinătate ca să ajungeți pe platoul dintre peștera și cascada Vadu Crișului.

Click aici pentru o plimbare virtuală până la halta Peștera

– Cu mașina, drumul poate fi parcurs în aproape două ore. Distanța e de 107 kilometri, pe DN1E60 până în Topa de Criș, de unde cotiți la stânga pe DJ107O spre Vadu Crișului. Puteți folosi traseul sugerat de Google Maps de mai jos și să coborâți pe poteci până la peșteră sau, cum fac mulți turiști, vă puteți lăsa mașina în Vadu Crișului pe drumul paralel căii ferate, unde au fost deschise câteva pensiuni, și de acolo continuați în lungul acesteia:

[/quote_box_center]
O scurtă istorie:

Peștera Vadu Crișului și cascada sa a fost descoperită în 1903 de muncitorii care construiau calea ferată din defileul Crișului Repede. Se spune că responsabil de această descoperire ar fi un cantonier, Karl Handt, căruia mai întâi i-a atras atenția cascada. Proprietar al terenului era contele Odon Zichy. Peștera a fost deschisă vizitatorilor în 1905, după doi ani de explorări și amenajări. Zichy a amenajat pe platou pavilionul acum dărăpănat, care atunci putea adăposti 131 de persoane, plus un restaurant. Peștera a fost declarată, o dată cu întreg defileul Crișului repede, rezervație naturală în 1955.

Iată și alte destinații turistice de weekend aproape de Cluj:

Paradisul de lângă Cluj. Ce faci când te saturi de oraş în a doua cea mai mare grădină botanică din ţară VIDEO

“Delta Clujului”, una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județ, e a doua cea mai mare din țară după Delta Dunării

Maldivele Clujului: succesul ratat al Lagunei Albastre și de ce merită să o vizitezi

GALERIE FOTO Ai zice că ești în Austria, dar ești la 150 de km de Cluj. Stațiunea din România unde muntele se îmbină cu plajele de nisip fin

VIDEO Senzații tari și peisaje care-ți taie respirația la doar câțiva kilometri de Cluj. Distracția e garantată toată vara!

Băile Sarcău, o alternativă la ștrandurile aglomerate clujene. Relaxare, sănătate și liniște. Efectele curative ale apei din Sarcău

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare