Închide

Maldivele Clujului: succesul ratat al Lagunei Albastre și de ce merită să o vizitezi

ActualitateRecomandarea redacției by Mihai Prodan - aug. 14, 2015 4 32996

Una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice de vară din Cluj e lăsată în paragină de decenii, chiar dacă e lăudată de toată lumea.

Lacul artificial cunoscut ca „laguna albastră”, spectaculos prin culoarea apei sale și prin dunele sălbatice care-l înconjoară, e la distanță de 40 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu. Culoarea sa caracteristică e dată de caolinul din apă: lacul s-a format pe locul unei foste exploatații de argilă albă, din apă de ploaie.
Exploatarea aparținea minei Aghireșu, care a fost inundată de izvoarele subterane, iar gropile excavate au fost acoperite, în parte, cu apă. Aceasta face ca peisajul să fie cu adevărat spectaculos: lacul de culoare azurie se remarcă într-un deșert de dune, foste excavații.

lagunaalbastrasatelit
Ca să ajungeți la lac, însă, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare: drumul e plin de hârtoape – e un drum de exploatație minieră – și chiar și așa, o bună parte din distanță trebuie parcursă pe jos.

Să mai spunem că zona n-a văzut niciun leu în amenajări turistice. Primăria n-a avut niciodată bani pentru amenajări atât timp cât a fost proprietarul zonei, astfel că în urmă cu câțiva ani a scos lacul la licitație.

Măcar drumul până acolo ar putea fi reabilitat, dar viceprimarul din Aghireșu Gheorghe Both dă vina pe Bega Minerale – fosta exploatație mineră, căreia i-ar aparține drumul, și pe proprietarul lacului, căci primăria a vândut în urmă cu mai bine de șase ani lacul către o firmă privată. „De atunci n-au făcut absolut nimic”, spune el. „Lacul e plin de mizerie pentru că lumea merge pe acolo și e periculos, în unele locuri adâncimea depășește 15 metri; drumul e circulabil când e timp frumos”, adaugă viceprimarul. L-am întrebat dacă noul proprietar s-a angajat prin contract la amenajări, dar viceprimarul spune că nu-și amintește, „a trecut multă vreme de atunci”.

La rândul său, noul proprietar, Trust Invest, a scos la vânzare Laguna Albastră, în urmă cu o lună. Cerea atunci, în schimbul lacului, suma de 280.000 de euro. Reprezentantul Trust Invest, Vlad Căpușan, spune că a vândut lacul către o firmă despre care singura informație pe care o poate da, deocamdată, e că e din afara Clujului.
Iată textul anunțului, dezactivat între timp:


Ideal pentru investitori.
Vindem Laguna Albastra de langa Aghires – 24ha.

Lacul este spectaculos, apa având o culoare de un albastru precum cerul. Laguna Albastră, aşa cum a fost denumit lacul, este străjuită de pietre calcaroase gălbui şi tufişuri de papură de un verde crud, ceea ce îi conferă locului un aspect deosebit si unic in Romania.
Situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, lacul este vizitat de sute de turisti pe timpul verii.

Noul PUG al localitati Aghires este in aprobare, urmand ca toata suprafata terenului sa intre in intravilan.

La Lacul Laguna Albastră se poate ajunge pe două trasee: Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici.


 

Cu toate că e periculos în lipsa amenajărilor – au existat cazuri de turiști înecați – lacul Laguna Albastră a fost prezentat în numeroase articole din presa națională sau chiar internațională, unde a fost comparat, de exemplu, cu Marea Mediterană. Sau s-a spus despre Laguna Albastră că e „cel mai albastru lac din țară„.
Iată cum ajungeți din Cluj-Napoca la Laguna Albastră:

Apa dintr-o „lagună albastră” similară cu cea de la Aghireșu, în localitatea britanică Harpur Hill, a fost vopsită în negru de autorități, după ce acestea au constatat că, în ciuda numeroaselor pericole, turiștii nu-i puteau rezista: apa avea un PH de 11,3 – aproape la fel de puternic ca înălbitorul de rufe, de exemplu, care are un PH de 12,6 – și era plină de gunoaie și cadavre de animale. Și aici, lacul s-a format în locul unei foste exploatații miniere de piatră iar culoarea sa turquoise e dată de calcarul din pereții gropii în care s-a format lacul.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.