Închide

„Delta Clujului”, una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județ, e a doua cea mai mare din țară după Delta Dunării

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 16, 2015 2 12753

„Delta Clujului”, o mare de stuf, e la 30 de kilometri de Cluj-Napoca și e printre cele mai accesibile destinații turistice: e în imediata vecinătate a unui drum județean.
Stufărișurile de la Sic sunt puțin cunoscute de clujeni, chiar dacă sunt printre cele mai accesibile obiective turistice din județ. Alcătuiesc o arie naturală protejată pe Valea Fizeșului, în vecinătatea drumului județean care leagă Jucu de Sus de localitatea Nicula, în comuna Sic. Are o suprafață de două hectare, a fost declarată zonă naturală de interes național în 1974 și  declarată arie protejată în martie 2000.

Stufărișurile de la Sic sunt o arie protejată cu caracter zoologic și ornitologic: stufărișurile imense dintre Valea Coastei și Valea Sicului sunt cuib pentru numeroase specii de păsări. E al doilea stufăriș ca suprafață după Delta Dunării. „Reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania”, explică reprezentanții custodelui stufărișului, Eco Transilvania. „Aici cuibăresc mai multe specii de rațe, lișițe, găinușe de baltă, stâlci, păsări prădătoare, lăcari și presuri”.

Cum ajungi la Stufărișurile de la Sic, din Cluj-Napoca:

 
Trebuie menționat și Muzeul Zoologic din Fizeșu Gherlii, cunoscut mai mult în rândul elevilor și profesorilor din zonă: muzeul e realizat în întregime de un fost profesor de biologie, Lapohos Andras, și cuprinde animale și păsări împăiate, colecții de ouă și o colecție de jucării tradiționale. Iată ce găsim într-o broșură de prezentare redactată de custozii rezervației, două ONG-uri de mediu din Cluj: „zona este ușor accesibilă atât pentru turiștii care au mașini, dar și pentru cei care apelează la mijloacele de transport în  comun.  Stufărișurile  de  la  Sic  și  Lacul  Știucilor  sunt printre cele mai apropriate arii protejate de interes major
față de Cluj-Napoca, dar zona este puțin cunoscută printre locuitorii orașului. În  zona  rezervației Stufărişurile  de  la  Sic  există  câteva  elemente  de  infrastructură  de  vizitare  construite  în cadrul  unui  proiect  LIFE  în  anul  2004:  o  punte  de  lemn de 1100 m care traversează stufărișul, două foișoare și un observator ornitologic. De când au fost construite, aceste facilități nu au mai fost întreținute și reparate, degradându-se treptat și devenind neutilizabile de către public în regim de siguranță. Asociațiile Ecotransilvania și Ecochoice au preluat această infrastructură de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj  în  momentul  primirii  custodiei  ariilor  protejate  din Bazinul Fizeșului, în martie 2011, însă nu au putut asigura reparațiile necesare din cauza lipsei de fonduri. Reabilitarea, îmbunătățirea și extinderea acestor facilități de  vizitare  existente  este  esențială  pentru  dezvoltarea oricăror  activități  de  ecoturism  în  zona  Stufărișurilor  de la Sic”.

În zonă există un alt obiectiv turistic ce merită vizitat, chiar dacă deocamdată aici nu există niciun fel de amenajări – nici măcar câte au fost făcute la stufărișuri. E vorba de rezervația Lacul Știucilor, cu un luciu de apă de 26 de hectare și alte 131 de hectare de stufărișuri.

2 comentarii

  1. Minciunica de Cluj. Poate n-ati auzit de delta din Dumbravita Brasov care are zeci de ha si se poate su pescui ecologic. Ma8 sunt si alte locuri asemanatoare minidelta in tara: Comana Giurgiu, Mohu Covasna si alte cateva. Chiar si delta Vacaresti din abucuresti are mai mult de 2 ha.

Scrie un comentariu