Închide

Cel mai vechi cinematograf al Clujului, scos la mezat pentru jumătate de milion de euro

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 16, 2015 0 1175

Cel mai vechi cinematograf al Clujului, vechi de un secol și închis de ani de zile, e scos la vânzare pentru aproape o jumătate de milion de euro.
E vorba de cinematograful Favorit de pe strada Horea, închis după ce spațiul a fost retrocedat foștilor proprietari. Acum acesta a ajuns în patrimoniul unei firme ce îl scoate la vânzare pentru 460.000 de euro, Trust Invest, aceeași firmă care a scos la vânzare în urmă cu șase săptămâni și lacul Laguna Albastră din Aghireșu.

favorit cinema olx
Cinematograful Favorit a fost scos la vânzare în urmă cu zece zile, în 6 august. Spațiul scos la mezat are o sală de proiecții de șapte metri înălțime și 300 metri pătrați, un alt spațiu de 65 metri pătrați la etaj, o încăpere sub zona de scenă, două băi la demisol, și un subsol sub sala de proiecții. În total – 420 metri pătrați.

Scurtă istorie
Cinematograful Favorit a fost deschis în 1910, o dată cu darea în folosință a palatului Urania în incinta căruia funcționa. Clădirea, construită în stil secession austriac de arhitectul Geza Kappeter, avea 17 apartamente, 10 spații comerciale și cinematograful cu 400 de locuri. În 1964 cinematograful Urania a fost rebotezat „23 august” iar după Revoluție a fost din nou rebotezat, cu denumirea cunoscută azi, „Favorit”.
În 2009 cinematograful a intrat în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca o dată cu alte trei cinematografe – Dacia din Mănăștur, Mărăști și Victoria, iar la începutul anului trecut acesta a ajuns în patrimoniul unei firmei private, Trust Invest.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu