Închide

Incendiu de stufăriș la Sic, hectare întregi mistuite, focul ar fi fost pus intenționat

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 27, 2019 0 1427

Incendiu în rezervația de stufăriș de la Sic noaptea trecută, unde hectare întregi de vegetație au fost mistuite.
Pompierii sosiți la fața locului, cu două autospeciale și zece subofițeri, spun că cel mai probabil focul a fost pus intenționat. „Cauza probabilă este acțiune intenționată”, spun aceștia. Mai exact, aceștia au eliminat alte cauze probabile ale unui incendiu, astfel că singura variantă plauzibilă a rămas acțiunea intenționată. Intervenția a durat o oră și jumătate, după ce incendiul s-a manifestat pe mai multe hectare de teren. Mai exact, estimau pompierii în cursul nopții, nu mai puțin de 20 de hectare de teren au fost afectate.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere prin incendiere și deocamdată nu au suspecți, dosarul fiind deschis in rem. „Încercăm să vedem dacă focul a fost pus intenționat”, spun polițiștii pentru actualdecluj.ro. „E un dosar penal pentru distrugere prin incendiere, încercăm să vedem dacă a fost pus intenționat. Deocamdată nu sunt suspecți”, au spus aceștia.

„Delta Clujului”, o mare de stuf, e la 30 de kilometri de Cluj-Napoca și e printre cele mai accesibile destinații turistice: e în imediata vecinătate a unui drum județean.
Stufărișurile de la Sic sunt puțin cunoscute de clujeni, chiar dacă sunt printre cele mai accesibile obiective turistice din județ. Alcătuiesc o arie naturală protejată pe Valea Fizeșului, în vecinătatea drumului județean care leagă Jucu de Sus de localitatea Nicula, în comuna Sic. Are o suprafață de două hectare, a fost declarată zonă naturală de interes național în 1974 și  declarată arie protejată în martie 2000.

Stufărișurile de la Sic sunt o arie protejată cu caracter zoologic și ornitologic: stufărișurile imense dintre Valea Coastei și Valea Sicului sunt cuib pentru numeroase specii de păsări. E al doilea stufăriș ca suprafață după Delta Dunării. „Reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania”, explică reprezentanții custodelui stufărișului, Eco Transilvania. „Aici cuibăresc mai multe specii de rațe, lișițe, găinușe de baltă, stâlci, păsări prădătoare, lăcari și presuri”.

„Delta Clujului”, una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județ, e a doua cea mai mare din țară după Delta Dunării

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare