Închide

Paradisul de lângă Cluj. Ce faci când te saturi de oraş în a doua cea mai mare grădină botanică din ţară VIDEO

Actual de ClujRecomandarea redacțieiSocial by Mihai Prodan - apr. 21, 2014 1 10232


Dacă v-aţi săturat să vedeţi aceleaşi trotuare, alei, flori şi copaci din grădina botanică a Clujului, aflaţi că la 100 de kilometri găsiţi a doua cea mai mare astfel de grădină din ţară, după cea din Iaşi – grădina botanică Jibou, care găzduieşte, pe lângă zeci de mii de flori şi alte plante, cel mai mare acvariu din Transilvania şi chiar o mică grădină zoologică.

Din Cluj-Napoca la Jibou ajungeţi prin Baciu – iar în Românaşi pe drumul european DN1F  cotiţi la dreapta, spre Creaca. În total, aproape 90 de kilometri, dar merită: veţi găsi aici, amenajată în locul fostului parc al unui baron ungur, Wesselenyi Miklos, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară. Şi nu doar aceasta, dar aici a fost amenajată o mică rezervaţie  zoologică, cu porci mistreţi, căpriori şi cerbi, dar şi un acvariu cu zeci de specii de peşti.

View Larger Map

Grădina zoologică a fost asaltată de vizitatori în a doua zi de  Paşte – inclusiv grupuri de zeci de turişti veniţi de la Cluj. Costul biletelor de intrare e modic – 5 lei. Oficialii grădinii botanice, care găzduieşte şi un centru de cercetări biologice, spun că în urmă cu o săptămână numărul de vizitatori a ajuns la 8.500 – şi e de aşteptat ca numărul să fi fost depăşit cu mult în perioada Paştelui, de turiştii atraşi de miile de lalele înflorite în această perioadă. „Atracţiile principale sunt colecţiile de lalele, narcise şi zambile, care sunt în plină floare”, spune directorul Cosmin Sicora pentru actualdecluj.ro, „dar şi colecţia de azalee – rododendron – şi cea de orhidee”.

Câteva cifre:

  • 320 vizitatori duminică, în prima zi de Paşte
  • 1.416 vizitatori luni, în a doua zi de Paşte, dintre care jumătate din judeţul Cluj
  • recordul absolut – în aprilie 2013, peste 4.000 de vizitatori în acţiunea „Ziua fără TV”, cu intrarea liberă

 

Istoria grădinii

Ca grădină botanică, parcul castelului medieval Wesselenyi – cel mai mare edificiu baroc din Transilvania, retrocedat recent, degradat şi încă inaccesibil vizitatorilor – are o istorie recentă: a fost înfiinţată în urmă cu doar 50 de ani, în 1968, la iniţiativa unui profesor local de biologie, Vasile Fati, care a şi condus instituţia timp de 40 de ani şi al cărui nume îl poartă după decesul acestuia în 2007. Ocupă 24 de hectare, unde pasionaţii de biologie, dar nu numai, găsesc plante tropicale, o colecţie de palmieri, o grădină japoneză şi un acvariu. Grădina e amplasată la altitudinea de 272 metri iar cele două cupole care formează două dintre serele complexului sunt emblematice pentru cel mai vizitat obiectiv al Sălajului.

O dată ieşiţi pe poarta grădinii botanice, în drumul înapoi spre Cluj nu uitaţi să vizitaţi şi Grădina Zmeilor, la doar 10 kilometri de Jibou în drumul spre Cluj-Napoca, în Gâlgău Almaşului, pe DN1G. Grădina e un ansamblu de stânci spectaculoase, cu forme ciudate şi denumiri pe măsură. A fost recent amenajată pentru turişti, cu fonduri europene.

Urmăriţi un videoclip:

Cele mai mari grădini botanice din ţară

Grădina botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi – 100 hectare, prima din România

Grădina botanică „Vasile Fati” din Jibou – 24 hectare

Grădina botanică „Dimitrie Brandza” din Bucureşti – 17,5 hectare, 100.000 plante

Grădina botanică „Răsvan Angheluţă” din Galaţi – 18 hectare

Grădina botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca – 14 hectare

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.