Închide

Sunt tot mai frecvente cazurile de înșelăciune prin metode de tip ”investiții” sau ”spoofing”, polițiștii de la Cercetări Criminale din Cluj trag un semnal de alarmă, dau sfaturi. Escrocii nu mai sunt prinși pentru că procurorii nu au chef de muncă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 25, 2024 0 99

Sunt tot mai frecvente cazurile de înșelăciune prin metode de tip ”investiții” sau ”spoofing”, polițiștii de la Cercetări Criminale trag un semnal de alarmă, dau o serie de sfaturi, arată azi bilanțul dar nu precizează dacă au fost prinși astfel de autori.

”Tot mai frecvent întâlnim situații în care persoanele semnalează că au fost înșelate prin așa zise „oportunități” de investiții sau prin metode de tip „spoofing”, spun aceștia. ”Spoofing-ul” este o metodă relativ nouă și utilizată tot mai des de către răufăcători, care presupune transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituții bancare sau persoane de încredere, sau angajați ai unor departamente din cadrul instituțiilor bancare. Apelurile telefonice sunt efectuate, de obicei, de pe numere similare cu cele ale băncilor.

Pentru a nu vă expune fraudelor este important să cunoașteți câteva sfaturi esențiale, spun specialiștii de Investigații Criminale. Iată care sunt acestea:

  • Nu trebuie să dezvăluiți niciodată datele de pe card prin intermediul apelului sau mesajului, unitățile bancare nu vă vor solicita datele prin acest mod.
  • Nu autorizați persoanele suspecte să vă acceseze datele din telefon prin aplicații de control la distanță. Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că cererea datelor cardului de către alte persoane este o capcană.
  • Știm că de Paște primim multe link-uri cu felicitări frumoase de la rudele noastre sau în perioada reducerilor, cumpărături unice oferite de diferite branduri, însă nu accesa link-uri suspecte, primite pe mail sau prin SMS, și nu completa datele tale pe acestea.

Anul trecut specialiștii Serviciului Criminalistic din Cluj au efectuat 4.646 de deplasări, 3.532 de intervenții pentru cercetarea la fața locului, au prelucrat 7428 de urme papilare, au realizat 351 de identificări de persoane, au participat la 198 de percheziții, conform unui raport publicat azi.

Trebuie spus că vasta majoritate a dosarelor penale constituite pentru astfel de infracțiuni la Cluj, dacă nu cumva chiar toate, nu mai ajung în instanță, așa cum a arătat actualdecluj.ro recent. De cele mai multe ori, pentru că prejudiciul este unul de mici dimensiuni, procurorii propun iar judecătorii acceptă renunțarea la urmărirea penală, căci nu există interes public în urmărirea autorilor, cel puțin în viziunea acestora. Detalii:

Ordonanțele de renunțare la urmărirea penală se dau la Cluj pe bandă rulantă, la ani de la depunerea plângerii, în cazurile de phishing

Nici un comentariu

Scrie un comentariu