Ordonanțele de renunțare la urmărirea penală se dau la Cluj pe bandă rulantă, la ani de la depunerea plângerii, în cazurile de phishing
ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 03, 2024 1 328
Dacă ajungeți să fiți păcăliți pe Internet să vă dați datele financiare și rămâneți fără bani în cont, după care faceți plângere penală în speranța că autorii vor fi prinși sau măcar prejudiciul recuperat, aflați că șansele sunt foarte mici: ordonanțele de renunțare la urmărirea penală se dau pe bandă rulantă, la ani de la depunerea plângerii.
Astfel de decizii le ia instanța la ordinea zilei, în Cluj: doar în această săptămână mai multe dosare penale constituite ca urmare a depunerii unei plângeri au ajuns la coșul de gunoi după ce instanța a constatat, la propunerea procurorilor, că nu există interes public în urmărirea cazului. De cele mai multe ori e invocat prejudiciul relativ mic în fiecare dosar – dar în multe cazuri modul de operare e același, e rezonabilă presupunerea că și autorii ar fi cel puțin conectați. Nu e însă la îndemână de aflat cine sunt aceștia, știut fiind doar că s-ar afla în străinătate. Cum cercetarea penală costă mult, e mai la îndemână propunerea renunțării la urmărirea penală, înaintată de procurori și însușită de judecători.
Doar în 29 ianuarie, de exemplu, nu mai puțin de opt dosare au fost închise în acest mod la Tribunalul Cluj. În toate cazurile s-a propus, și aprobat, renunțarea la urmărirea penală – și în toate cazurile plângerile au fost formulate în baza aceluiași mod de operare. Victima primește într-un mesaj – pe WhatsApp sau printr-un SMS – un link fraudulos în care introduce datele bancare și astfel rămâne fără sute sau după caz mii de lei. Banii respectivi ajung din contul victimei în cel al escrocilor, astfel că cel puțin în teorie aceștia pot fi depistați. E nevoie însă de muncă, așa cum s-a constatat în unul dintre cazurile în care instanța a respins cererea de renunțare la urmărirea penală: greu dar nu imposibil.
Prejudiciile sunt de ordinul sutelor sau miilor de lei. Am ales, dintre dosarele respinse în 29 ianuarie, unul cu prejudiciu deloc de neglijat – peste patru mii de lei. În acest caz procurorul de caz a propus încă din toamnă renunțarea la urmărirea penală, însușită în urmă cu câteva zile de instanță. Dosarul a fost deschis cu privire la săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos – ambele in forma continuată – şi fals informatic, pentru care legea prevede pedepsele cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi respectiv de la 1 la 5 ani. În acest caz, ca și în restul, procurorul a constatat că este ”imposibilă” identificarea autorilor ”în lipsa oricăror alte mijloace de probă concludente care să mai poată fi administrate”, ”mijloacele de probă administrate neoferind probe concrete cu privire la punctul de la care s-a realizat compromiterea a cardului şi identitatea autorilor, în urma verificărilor efectuate putându-se doar stabili că tranzacția frauduloasă s-a efectuat către mai multi comercianti din străinătate”.
De la data faptei s-au scurs deja aproape doi ani și jumătate, astfel că persoana vătămată a comunicat organelor de urmărire penală că nu mai are pretenţii de natură civilă şi nu mai solicită continuarea cercetărilor.
Cu toate acestea în vedere, concluzia a fost una de ”disproporție vădită” între cheltuielile – judiciare şi resursele materiale şi de personal – pe care le-ar implica desfăşurarea în continuare a procesului penal, ”în cauză neexistând un interes public în a continua urmărirea penală”. Tribunalul Cluj a confirmat, astfel, propunerea de renunţare la urmărire penală.
Cel mai recent caz de fraudă informatică prin phishing, la ora publicării acestei știri, datează din 30 ianuarie. Și în acest caz s-a propus de către procuror renunțarea la urmărirea penală. În instanță, persoana vătămată a declarat că nu este de acord cu propunerea, astfel că, cel puțin deocamdată, instanța Tribunalului Cluj a respins cererea de renunțare și a trimis cauza la procuror pentru continuarea urmăririi penale. Și în acest caz argumentele invocate în instanță de organele de cercetare penală au fost aceleași – și la fel și modul de operare al autorilor.
În acest caz persoana vătămată a arătat în fața instanței că a primit ordonanța procurorului și că nu este de acord cu confirmarea renunţării la urmărirea penală. În susținerea solicitări sale, învederează faptul că a fost foarte supărată pentru ceea ce s-a întâmplat și descurajată să mai facă ceva, neștiind care este procedura, respectiv că va ajunge în fața instanței. Nu a cerut acest lucru, ci doar a depus la poliție o plângere, apoi a abandonat subiectul, fiind convinsă că nu va mai primi banii niciodată, pentru că banca a informat-o că plata s-a făcut în mod contactless. Și în acest caz femeia a primit un mesaj tip SMS cu un link, care o informa cu privire la numărul de cont și i se cerea să acceseze un link, pentru a plăti contravaloarea acelui serviciu. Crezând că nu funcționează linkul, l-a atins de trei ori pe telefon și i s-au luat banii, fără a da niciun număr de pe card sau de cont. Aceasta a arătat că cele trei numere de pe spatele cardului, care fac confirmarea unei adevărate plăți, nu le-a dat, nu le-a scris și nu le-a spus nimănui.
În acest caz prejudiciul a fost de 3.715 de lei dar procuroarea a susținut, și în acest caz, ”imposibilitatea obiectivă” de administrare a alte probe în cauză. Aceasta a spus că s-au făcut cercetări în vederea identificării persoanei care a accesat cardul persoanei vătămate și a retras suma respectivă de bani, însă acestea au rămas fără un rezultat. Totodată, s-a reținut de către procuror că, deși persoana vătămată nu a completat datele cardului bancar, nu a transmis nici codul înscris pe spatele cardului bancar, totuși, prin accesarea linkului trimis de către persoana care ulterior a retras banii, i-a permis acelei persoane să aibă acces la datele cardului. Instanța Tribunalului Cluj a apreciat că cererea e netemeinică și a respins-o, dar având în vedere modul de operare e de presupus că și acest dosar va rămâne fără rezultat. Prejudiciul nu a fost recuperat. Rămâne de văzut cum destinatarul sumelor nu a fost identificat având în vedere că acesta are nevoie de un cont în care să ajungă banii. Transferurile au fost efectuate din străinătate, aspect care îngreunează obţinerea de probe prin apelarea la mijloacele de cooperare judiciară internaţională, ”însă, fiind vorba despre un stat european, un asemenea demers nu se dovedeşte a fi imposibil, ci dimpotrivă”, a apreciat instanța Tribunalului Cluj. În plus, persoana vătămată a arătat că deţine numărul de telefon de pe care a primit SMS-ul şi poate să îl pună la dispoziţia organelor de urmărire penală, contrar celor reţinute în ordonanţa de renunţare.
Citește și:
Amplu dosar de phishing la Cluj, patru complici au fost condamnați în urmă cu câteva zile
Sa vedeti ce frumos va fi in societatea fara bani lichizi! Dintr-un click, adio milioane de euro.