Închide

Curg dosarele penale pentru escrocherii informatice pe platforme de vânzare-cumpărare: sunt sute în ultimii ani, la Cluj se deschid aproximativ zece dosare penale pe săptămână

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 06, 2021 0 532

Tentativele de escrocherii prin intermediul platformelor online de vânzare-cumpărare din România sunt cu ghiotura, dar puține dintre acestea ajung să fie reclamate prin plângeri penale; totuși, numărul acestora e unul ridicat, spun procurorii din Cluj care au deschis un dosar penal pentru infracțiuni informatice de tip phishing.

”Pe rolul parchetelor din judeţul Cluj şi din ţară există un numărul ridicat de cauze penale înregistrate în care se reclamă săvârșirea unor infracțiuni informatice de tip phishing împotriva clienților platformei OLX. Pe această cale dorim să facem un apel public privind necesitatea acordării unei atenții sporite în astfel de cazuri”, arată procurorii de la Tribunalul Cluj.

Doar în ultimii doi ani și doar în Cluj au fost înregistrate sute de dosare penale care privesc infracţiuni informatice de tip phishing, iar media de înregistrare în ultimele luni este de aproximativ zece dosare penale pe săptămână. Prejudiciile produse depășesc 120.000 euro până în prezent doar în aceste dosre deschise. ”Sumele de bani obţinute de atacatorii informatici sunt transferate în timp foarte scurt în conturi deschise la bănci din diferite state ale lumii, iar recuperarea lor este deosebit de dificilă”, arată anchetatorii. ”Într-o proporție covârșitoare, victimele atacatorilor sunt clienți ai platformei OLX care au primit link-uri în urma discuțiilor purtate în aplicația WhatsApp cu persoane necunoscute și au introdus datele cardurilor bancare pe paginile deschise”.

Anchetatorii spun că în perioada pandemiei de coronavirus infracționalitatea informatică a cunoscut o creştere rapidă în contextul creșterii comerțului online de bunuri şi servicii.

Aceștia fac un apel public către persoanele care folosesc site-uri de vânzare-cumpărare:
1. să acorde o atenție deosebită în cazul în care poartă conversații cu persoane necunoscute
2. să nu trimită acestora datele cardurilor bancare şi să nu le introducă pe pagini deschise prin link-uri primite în acest mod.
3. să anunțe în cel mai scurt timp unitățile bancare emitente ale cardurilor și organele de poliție, dacă au fost victimele unor atacuri cibernetice.
4. să păstreze copiii ale tuturor conversațiilor purtate cu atacatorii şi ale actelor primite de la unitățile bancare şi să le pună la dispoziţia autorităţilor.

 

Citește și:

Hackerii au furat peste zece mii de euro din contul unei asociații din Cluj după ce au clonat site-ul băncii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare