Închide

Percheziții la Cluj în dosar uriaș cu fraudă de 1 milion de euro și sute de victime, investigația condusă de Europol și Eurojust. Infractorii furau bani din conturi după ce clonau site-uri bancare

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mart. 28, 2018 0 568

Percheziții în Cluj, în această dimineață, într-o acțiune ce vizează destructurarea unui grup infracțional acuzat de fals informatic, spălare de bani și altele.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și polițiștii judiciari de la BCCO București au descins în 15 locuri în București, Ilfov, Vâlcea, Cluj, Bihor, Constanţa, Giurgiu şi Buzău într-o acțiune ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracțiuni de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani. De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupului.

Procurorii DIICOT spun că în cauză există suspiciunea rezonabilă că în ultimii trei ani pe teritoriul Italiei și a României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. „Grupul infracțional organizat a fost constituit de către doi cetățeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri şi au acţionat concomitent în România și în Italia, fiecare având roluri bine determinat”, explică procurorii. Aceștia adaugă că grupul avea un al doilea palier, format din trei români a căror activitate infracţională a constat în clonarea unor site-uri web ale unor bănci și instituții financiare, în vederea obținerii datelor de identificare ale cardurilor bancare și ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate. „După accesarea conturilor de online banking prin utilizarea datelor astfel obținute, membrii grupului au transferat sau virat sumele de bani în conturile altor membrii ai grupului, ce aveau atașate carduri bancare preplătite, prepaid”, spun procurorii. E clasica metodă denumită „phishing”.

Astfel, adaugă aceștia, suspecții obțineau datele de contact ale victimelor iar ulterior le trimiteau e-mailuri, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care le solicitau datele confidențiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii. În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi. Ulterior, sumele de bani erau retrase în numerar de la ATM-uri din Italia și din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului atașat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia și în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de către mai multe persoane de cetățenie română. În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime. Valoarea totală a prejudiciului cauzat a fost calculată la aproximativ un milion de euro.

După perchezițiile din această dimineață au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar și peste 50 de grame de cocaină.

Dosarul e unul foarte complex: ca să se ajungă la aceste percheziții s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania şi Italia iar la nivelul Eurojust, structura europeană care investighează criminalitea transfrontalieră, în cadrul echipei comune de anchetă, au fost organizate două întâlniri de coordonare. De asemenea, la sediul Eurojust a fost constituit un centru de coordonare pentru acţiunea comună simultană desfăşurată astăzi de către DIICOT şi autorităţilor judiciare din Italia. De altfel Eurojust a contribuit logistic și financiar iar în investigații s-a implicat și Europol.

Un număr de 38 de persoane vor fi duse la audieri, la structura centrală a DIICOT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.