Închide

MULTIMEDIA Ghid de supraviețuire în Oserul Clujului

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 24, 2016 0 4393

La târgul de vechituri al Clujului găsești tot felul de vechituri, și nu doar, iar afluența de mușterii din fiecare sâmbătă se numără cu miile. actualdecluj.ro a făcut o incursiune în Oser, așa cum e cunoscut târgul, și vă arată de ce merită să-i faceți o vizită.

Ca să ajungi în Oser cel mai bune e să folosești transportul în comun: parcările în zonă sunt ocupate încă de la ore mici din dimineață. Folosiți linia 36 sau 36B ce pornește din fața cinematografului „Florin Piersic” – iar pe durata lucrărilor la podul Traian de pe latura estică a pieței – și coborâți la stația de pe strada Câmpina. De aici, traversați spre strada Bobâlnei, în capătul căreia e amenajat târgul, și veți fi întâmpinați pe trotuarul stâng, deja, de diverși comercianți ce vând diverse, în special haine agățate pe garduri, dar și încălțăminte, ochelari de soare deteriorați, ferăstraie, webcam-uri vechi sau alte mărunțișuri. Vecinii s-au învățat și mare parte din curți sunt deschise, iar în poartă sunt afișate mese pe care aceștia vând legume: găsiți roșii, păstăi, castraveți și alte asemenea. Trotuarul spre piața de vechituri, și așa îngust, e și mai îngustat de nailonurile încărcate-ciorchine de diverse scoase la mezat.

Când ajungeți în final în capătul străzii, la intrarea în piață va trebui să plătiți un bilet – costă modica sumă de 1 leu și, ca să facă față afluxului mare de mușterii, angajatele RADP Cluj stau la intrare în două echipe de câte două persoane: două încasează banii și următoarele două dau bilete. Pe porțile de acces intră în fiecare zi de sâmbătă, în vârful de sezon, până la 4.000 de persoane.

Sunt 500 de locuri la tarabe, dar acum, că piața e în șantier, locurile sunt 300 – plus unde se mai aciuiează câte o mașină ori o folie de celofan întinsă pe jos. De exemplu Viorel Munteanu, șofer de autobuz în Dej, a venit cu mașina ca să ocupe loc încă de la ora 2 dimineața și abia a găsit un loc mai ferit. Vinde tot ce are în plus prin casă – undițe de pescuit, discuri de vinil cu șlagăre la 5 lei sau două canistre de carburant la 30 de lei, „le am de când era benzina la rație și trebuia stocată”. La miezul zilei vânduse deja jumătate din marfa cu care venise.

Nu toată lumea e însă la fel de hărăzită astăzi. Într-un colț colbuit de drum, cu haine întinse pe celofan, o găsim pe doamna Cornelia Rus, care la cei aproape 76 de ani ai săi vinde câteva haine și o pereche de pantofi noi, trimiși de fiica sa din străinătate. „Am pantaloni la 10 lei, 8 lei; pantofii sunt la 20 de lei, îi dau cu 10 lei. Fiica nu știe cum e piața, trebuie să ceri cât dă omul”. Nu prea se vând, însă – mai mare succes are doamna care vinde, chiar lângă ea, semințe de bostan și dovleac, 1 leu paharul.

Printre mușterii Oserului e și directorul Radio Cluj, Bogdan Roșca-Zăsmescu, venit să caute discuri de vinil. „Vin de 5 ani la Oser”, spune el. „De jumătate de an e mult mai multă marfă, dar au crescut și prețurile, înainte găseam discuri la 3 lei, acum sunt 10-15 lei. Secretul e să iei de la cineva care nu știe ce vinde, atunci ai dat lovitura”.

Am găsit într-un colț al pieței de vechituri și o veritabilă expoziție de costume populare, vândute de un colecționar, al cărui bun cel mai de preț scos la mezat e un costum din zona Mărgăului făcut înainte de 1900. Dar are și lăzi de zestre mâncate de carii, 200-300 lei, o bardă la 100 de lei sau lămpașe cu petrol la 20 de lei.

O dată ajunși în Oser – și trebuie să știți că cel târziu la ora 13 piața e deja aproape goală iar comercianții își împachetează ultimele lucruri – trebuie să încercați și faimoșii mici de Someșeni. Îi găsiți la numeroase tarabe, în colțul sudic al pieței, laolaltă cu diverse alte grătăreli și prăjeli.

În final, câteva imagini despre cum arată piața de patru hectare cu vechiturile Clujului:

Oserul a ajuns în administrarea Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) în urmă cu șase ani, în 2010, când a fost și mutată pe strada Bobâlna, și se află în șantier după ce consiliul local a aprobat investiții de 4,4 milioane de lei plus TVA pe terenul de 37.000 de metri pătrați al RADP. Astfel că veți găsi aici, în capătul nordic, hale acoperite cu podea de beton – dar fără pereți – iar înspre centrul pieței, pe măsură ce lucrările avansează, gropi ori stâlpi din beton pentru fundații. În final piața ar trebui să numere 15 hale, fiecare de 1.000 mp.

Citește și:

Față nouă pentru piața de vechituri: parcare de 300 de locuri și mese în formă de L

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags