Închide

Cel mai vechi hotel din Cluj funcționează continuu de pe vremea locomotivelor cu aburi

IstorieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - sept. 03, 2016 0 8210

În județul în care turiștii vin mai mult cu treburi și pleacă aproape imediat, să ții un hotel deschis timp de vreun secol și jumătate e o performanță: o arată faptul că până acum un singur hotel a reușit-o, și din patru hoteluri câte erau pe stradă în secolul XIX doar acesta a rămas în picioare.

adrianasava hoteltransilvania

Hotelul Transilvania de pe strada Regele Ferdinand, căci despre acesta e vorba, e cel mai vechi hotel din Cluj: e atestat din secolul XIX, dar se spune că e posibil ca acesta să fi funcționat încă de pe vremea lui Matei Corvin.

Am vorbit cu administratoarea hotelului, Adriana Sava (foto), care ține pe roate hotelul pentru cei doi proprietari, tatăl și verișoara ei: e o afacere de familie încă de prin secolul XIX, comuniștii l-au luat după 1948 și proprietarii l-au primit înapoi după jumătate de secol. „Înainte a fost un han. Acum e hotel dar nu se știe când a devenit hotel. Noi presupunem că de pe vremea lui Matei Corvin”, spune ea  și arată spre o zonă de sub pardoseală la distanță de vreo doi metri (foto dreapta) : „am găsit printre altele fântâna la care se adăpau caii, aici în această zonă. fântâna are și acum apă, a fost păstrată foarte bine dar n-o puteam lăsa. Ne-am gândit să o acoperim cu sticlă dar până la urmă am acoperit-o cu totul, cu piatră”. Și pe site apare aceeași informație – „Clădirea hotelului este foarte probabil datată din perioada în care strada a fost acreditată documentar, funcţionând de-a lungul anilor ca han, poate pentru oaspeţii lui Matei Corvin, transformat ulterior în hotel”.

Argumentul ar fi că în zona hanului s-au descoperit mai multe bucăți de sobă cu stema lui Matei Corvin. Ar fi putut fi folosite la un han sau ar fi putut fi comandate de cineva înstărit. Cel care le-a descoperit a fost Alexandru Diaconescu, cercetător la universitatea „Babeș-Bolyai”, în urmă cu opt ani. E doar o dovadă indirectă și subțire, de altfel am vorbit cu Diaconescu și spune același lucru: „sub magazinul Central am găsit rămășițele unui palat renascentist cu cahle (cărămizi folosite la sobe-n.red.) de pe vremea lui Matei Corvin, care au fost demolate după ce s-a schimbat dinastia la începutul secolului XVI. Acolo într-adevăr a fost un șemineu foarte frumos, am găsit țigle, dar numai urmele demolării palatului, nu și palatul, care era puțin mai încolo. Dar nu pot confirma că a fost clădirea hotelului”, spune el.

fantana hotel transilvania

Adriana Sava despre istoria hotelului: „e o poveste de familie. Date efective avem din 1890 de când a fost în proprietatea noastră. A fost cumpărat ca hotel dar a funcționat cu mult înainte. În 1890, când a fost cumpărat, funcționa doar partea stângă a hotelului și partea de jos din dreapta. În anii ’40 s-a construit partea de sus de către străbunica, pe structura care era atunci. Era ca toate hotelurile de atunci din Cluj, cu o baie la trei camere, așa era și Continentalul sau Melody. Hotelul nu a fost niciodată naționalizat, a rămas dat în proprietatea noastră în cartea funciară, dar a fost luat cu forța, privatizat în anii ’80, lanțul Unita l-a cumpărat atunci de la Stat. Noi l-am recuperat în 2006, era ultimul hotel de o stea din Cluj. Au fost renovări masive, camerele au fost modificate, au fost făcute și suite, au fost modificări de structură pentru că era foarte încărcată fundația. Etajul de sus era cu parchet natural pus pe zgură și nisip, care avea greutate. Când am renovat hotelul arăta ca o cazarmă, era rău famat. A trebuit să mă lupt întâi să elimin segmentul de clienți care frecventau hotelul. Sunt câteva metode: am schimbat personalul, imaginea – e altceva să intri într-un hotel, să vezi o persoană cu studii sau o persoană în vârstă care îți dă cheia și îți spune să mergi în cameră. Alegerea personalului de la recepție până la director a fost făcută cu foarte mare atenție”.

 

Aceasta e strada Regele Ferdinand, fostă Podului, unde hotelul funcționează încă din secolul XIX

Aceasta e strada Regele Ferdinand, fostă Podului, unde hotelul funcționează încă din secolul XIX

Familia Stadler, care deține hotelul, e o familie de evrei – e relevant acest aspect căci familia a ajuns să fie deportată în timpul regimului nazist și puțini s-au întors din lagărele de concentrare. „Proprietatea e a tatălui meu și a verișoarei mele”, spune Sava. „Înainte a fost a străbunicii, moștenită de cei doi frați – tata și tatăl verișoarei, iar eu am fost cea care m-am ocupat de revendicare, repornire și administrare. Mă ocup de 20 de ani de hotel. Facem naveta între Cluj și Ierusalim. Unul dintre motivele revendicării a fost o redare de status, ce s-a pierdut după război, în perioada postbelică, după 1948. Tatăl meu în afară de faptul că a pierdut hotelul a primit o repartiție în Dobrogea ca medic, între lupi, era considreat exploatator pentru că avea proprietăți, era bogătaș. S-au întors doi copii din război, muriseră părinții, străbunica, sora. S-au întors doi copii, tatăl meu și fratele. Sora, care avea 12 ani, a murit în lagăr împreună cu mama ei, care avea 42 de ani, au intrat împreună în camera de gazare, au fost văzute de martori oculari. Mama mea și bunica au fost duse la Auschwitz, și tata – la Birkenau. Străbunica avea 72 de ani înainte să fie deportată și conducea singură hotelul. Era o mână de fier, foarte puternică și foarte zgârcită, iar tata își aducea aminte de un lucru care i-a rămas până azi în minte, că erau copii, 4-5 ani, au mers la străbunica să ceară de mâncare și străbunica le-a oferit o pâine cu unt. Și tata, un copil destul de pretențios, zice că nu vrea. Și străbunica i-a răspuns să nu vină ziua în care să-ți dorești să mănânci pâine cu unt. Și-a amintit de asta tot timpul cât a fost la Birkenau”.

dacrestokerHotelul avea acum 100 de ani 44 de camere, acum are 28, și în urmă cu câțiva ani a primit vizita lui Dacre Stoker (foto), nepotului lui Bram Stoker, îl știți, cel cu „Dracula”, carte al cărei protagonist ar fi trecut pe la Cluj în drumul său spre conte. Stoker n-a călcat niciodată prin Transilvania dar vorbește despre un hotel din Cluj-Napoca ce se pare că ar fi funcționat pe actuala stradă Regele Ferdinand. Unii istorici spun că hotelul ar fi fost vizavi și își argumentează ideea prin faptul că pe acea vreme hotelul Transilvania era doar un han, alții spun că e chiar acesta, ipoteză întărită și de Sava: „singurul loc în care putea intra caleașca era aici, singurul loc cu fântână era aici, sunt niște indicii care au condus la această concluzie, în roman spune că totul a fost foarte bun, a mâncat la restaurant  și noaptea singurul lucru care a deranjat a fost lătrat câinii, noi suntem singurii care avem camere la parter”. Ce e cert e că pe această stradă, în acea vreme, funcționau patru hoteluri, dar în picioare, acum, a rămas doar acesta. Citește aici detalii

Să mai spunem că din aceeași perioadă, doar că ușor mai tinere, sunt și hotelurile Melody, la doar câteva zeci de metri de Transilvania, și Continental, pe partea opusă a pieței Unirii, care a fost construit pe locul unui fost han.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare