Închide

Live TEXT de pe Maracana celei mai mari comune din România

Recomandarea redacțieiReportajSport by Catalin Suciu - sept. 03, 2016 0 1812

Scurtă incursiune în fotbalul mic. Caut stadionul de fotbal din Florești pentru că începe, oficial, Liga a IV-a. Fac cum fac și ajung într-o zonă populată de țigani cu ștrafuri care transportă gresie roz. Pe stânga si dreapta drumului stau în cete mici, de câte trei-patru.

– Ce cauți aici, ochelaristule?

– Stadionul de fotbal.

-Auziți, bă, ochelaristu’ caută Maracana!

Ha ha ha, câțiva râd in spate și apoi intră juma de bătrân în mașină, că am geamul dat jos. Se apleacă pe locul din dreapta să-mi explice ceva. Nu-l înțeleg, dar privirea lui îmi amintește de unu Iouji, paznicu’ cimitirului unguresc din Zalău, drojdier mare. Îl rog pe ăla ce m-o făcut ochelarist să-mi traducă.

– O zis să întorci, să meri tăt înainte, apoi faci prima la stânga și ajungi.

Și-am găsit chiar Maracana că ăștia de pe teren au echipamentul Braziliei din anii 70. Ei sunt cei de la Olimpia Gherla și azi vor juca cu nou-înființata CS Florești.

Maraacana

Mai sosesc și câteva persoane care s-ar presupune că sunt jucători. Unu trage din țigară cu spor. Undeva, în spatele tribunei, șade un bătrân într-o salopetă de-un blumarin scos, parcă, dintr-o vatră cu clor. Lângă el și-un câine orb. „Are 12 ani, nu te mira așa”, zice omul. Dar cine s-a mirat? „Păi te uiți așa la bietu’ animal.”

Pe banca echipei gazdă, CS Florești, se află Adrian Trușcă, fost fotbalist pe vremuri – chiar pe vremuri- la Universitatea Cluj. Se pare că și el consideră că nivelul e atât de scăzut că și acum, la 45 spre 46 de ani e legitimat și eligibil. Anul trecut a jucat la Luceafărul 2010. Din vară echipa și-a schimbat numele în CS Florești, iar majoritatea oamenilor de acolo au luat calea Floreștiului. Trușcă și-a dus și băiatul cu el, un fundaș central născut în 93,  și îl crește sub strictă supraveghere, chiar pe teren. Cei doi au jucat împreună la Luceafărul, iar acum vor face din nou cuplu în defensivă.

Unul dintre sponsorii principali de la CS Florești e Călin Budișan, un avocat din Baroul Cluj care vine la o mișcare după reprezentațiile din sala de judecată. Domnul Budișan e și portar la CS Florești, iar în campionatul trecut a jucat tot la Luceafărul 2010. A reușit chiar să înscrie într-un meci cu Gilăul. Azi e doar pe banca de rezerve, îmbrăcat la costum. Trebuie menționat că familia Trușcă nu va evolua, întrucât tatăl și fiul au fost suspendați de comisii după ultima etapă din sezonul trecut. L-ar fi înjurat in-corpore pe arbitru, dar în glumă, numai că el n-a prea gustat-o și le-a făcut raport.

Despre Olimpia Gherla putem spune că are trei antrenori principali, depășind până și Suedia la acest capitol, dar cel care oferă indicațiile e Laur Aștilean, și el jucător în vremuri demult apuse la U Cluj și CFR. Lotul Olimpiei e alcătuit în proporție covârșitoare din jucătorii de anul trecut ai echipei Mintiu Gherlii, plus câțiva veniți de la Zorile Buza.

Partida e programată să înceapă inițial vineri, la 17:30. Apoi, din diverse motive e reprogramată 17:00, dar până la urmă începe la 17:20.

Începe meciul: LIVE TEXT 

minutul 1 – Jucătorii ambelor formații se pregătesc de meci și aplaudă asistența care la începutul jocului numără 7 oameni, toate rude sau cunoștințe a câtorva jucători.

minutul 6– Antrenorul de la Olimpia Gherla: „băăăă, Gliga, băăă, da-o-n p- – A mea!  (Gliga e fundașul de bandă al gherlenilor)

Gliga îi răspunde: Da scoate-mă-n p – – a mea. Dacă nu, taci din gură!

minutul 15– Echipa din Florești se apără și nu prea trece de centrul terenului. În atac joacă un tip scund și ușor îndesat, cu părul lung și dat peste cap, prins cu o bentiță a la Batistuta.

minutul 20–  Antrenorul de la Florești: Bă, dați-o-n p–a mea!

minutul 25 – Se explică la cald, din teren, de ce nu se trece mijlocul terenului. Jucător Florești: bă, nu vedeți că stăm pe loc? Noi chiar stăm pe loc.

Pauză de hidratare: jucătorii beau apă din flacoane, iar la colțul terenului au mai apărut câțiva spectactori. Ei trag un Ciuc pe gât.

minutul 30 – Se reia jocul. Antrenorul de la Florești: nu face, bă, un-doi cu capu.  Dă-o pe jos, simplu, la firu ierbii. Ai dat-o pe lung la ăla care n-are nici o treabă.

Asistentul antrenorului: faceți pressing toți, nu pă rând.

minutul 32-  jucător Florești: dă-mi, bă, pasa, unde mă demarc, nu unde crezi tu că mă demarc! Vine și răspunsul: „Du-te-n p—a mea”

minutul 36 – Gherla ajunge în preajma careului de la Florești. Firesc, se scapă mingea din preluare direct în aut. Antrenorul de la Olimpia: „Bă, fu-ă-i  soarele ce prost pasează”

minutul 40 – Penalty pentru Gherla după un semihenț în careu. Execuție reușită: bravo, băăăăă! Portarul Floreștiului e nemulțumit: „Dumenzău mă-tii de fotbal”

 minutul 45 – Pauză și momentul de ședință tactică. „Jucăți, bă, altceva”. Jucătorii de la Gherla se încuie, la propriu în vestiar, pentru că încăperea nu are clanță pe dinăuntru. Le sare în ajutor un jurnalist. După două minute, unu pus să țină ușa deschisă uită și-o închide iar și dinăuntru se aude, sugestiv, „Ce p–a mea, ba? Nu vezi că n-are clanță?”

minutul 50– Floreștiul forțează revenirea, dar câțiva jucători înoată pe teren. Jocul e condus la mijloc de un roșcat care aduce a Paul Scholes. Încearcă o diagonală, dar o dă peste gard.

minutul 55, cu aproximație – GOL neașteptat pentru gazde. Un băiat centreză din dreapta, iar un fundaș de la Gherla care poartă o cască ca și Petr Cech își întinde un picior spre minge, dar o dă direct în ațe. „Băăă, ce-ai făcut, băăăă. De ce nu ești atent?”

minutul 65 – Gherla preia din nou conducerea și face 2-1. Înscrie unu poreclit Bondi. Floreștenii se ceartă între ei: n-o fost offside că n-am jucat la offside.

minutul 66– Aflăm că unui jucător de la Florești i se spune Runi, după celebrul Wayne Rooney de la Manchester United..  „Dă-o, mă, lu Runi, mai repede”

minutul 70– Jocul e echilibrat. Marius Popescu, antrenorul Universității Cluj e la meci ca să vadă cu cine va juca în acest sezon. Stă așezat lângă o basculă parcată în fața unui gard și de plictiseală intră în vorbă cu doi trecători.

PAPI

Marius Popescu și un domn urmăresc partida din spatele unui gard

 

minutul 73– Un adolescent de vreo 16-17 ani, venit pentru prima dată în Florești, se plimbă pe lângă teren și se tot uită pe tălpile de la adidași, crezând că a călcat în rahat.

Aproximativ minutul 80–  Antrenorul de la Florești: „Băăăăăăăăăăăă” . Antrenorul de la Gherla: „Băăăăăăăăăăăăăăăăăă”

 GOL Gherla – Un jucător de la Florești face o degajare de 10 metri,  și Gherla face 3-1 cu golul marcat de un un jucător pe care-l cheamă Rus.

minutul 90 – Gherlenii pregătesc berea pusă bine la rece.  În tribuna ce numără câteva locuri poate fi deslușit și domnul Maja, antrenorul de la Unirea Florești, rivala lui CS Florești. De altfel, se poate spune că Unirea este, de fapt, adevărata echipă a comunei și nu CS Florești.

Trușcă (dreapta) și Budișan Călin (stânga)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.