Închide

Care au fost primele blocuri construite în Cluj. ”O mândrie a Clujului”

ActualitateIstorieTop News by Actual de Cluj - apr. 12, 2024 0 3719

Bombardarea orașului Cluj-Napoca în al doilea război mondial a prilejuit construirea, pe locul clădirilor bombardate, a primelor blocuri – dar numai după zece ani sau chiar mai mult.

Primele blocuri de locuințe din Cluj-Napoca, pe atunci doar Cluj, au fost date în folosință în anii ’60 pe strada Horea, care leagă gara de centrul orașului. Blocurile au fost construite pe locul clădirilor bombardate de aliați în al doilea război mondial. ”Zona Horea a fost grav afectata de bombardamentul aerian din iunie 1944. Deși curățarea ruinelor a început imediat, reconstrucția s-a lăsat așteptată până în anii 1950 și chiar 1960”, spune pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj unul dintre experții acestuia, Andras Vajda. .
Primele blocuri noi au apărut în Cluj pe Horea, piața Mihai Viteazul, Plopilor, dar și pe malul Someșului în zona Dragalina.

Inedit, unul dintre aceste blocuri construite pe strada Horea iese în evidență prin faptul că a fost construit … peste o stradă, strada Fericirii, singurul bloc de acest gen din oraș, chiar dacă astfel de soluții se mai găsesc în piața Cipariu ori pe străduța care leagă Mihail Kogălniceanu de Avram Iancu, în aceste cazuri fiind vorba însă doar de un nivel deasupra străzii și nu de un bloc întreg, cu patru nivele.

Din presa vremii – ziarele Făclia din 1958 prezentau construirea acestor blocuri:

În final o plimbare virtuală printre aceste prime blocuri ale Clujului:

Citește și:

Ziua când au bombardat Clujul și au ucis 300 de oameni

Cum au făcut comuniștii un bloc peste o stradă, în Cluj

Istoria primului „zgârie nori” al Clujului: treci zilnic pe lângă el și nu-i știi povestea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu