Închide

Ziua când au bombardat Clujul și au ucis 300 de oameni

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - oct. 04, 2015 0 13884

E mai puțin de o viață de om de când mare parte din orașul Cluj a fost ras de pe fața pământului de bombardamentele din al doilea război mondial, ce lăsau în urmă sute de case distruse ori avariate, mii de familii fără adăpost și sute de morți.

Era 2 iunie 1944 când deasupra Clujului au apărut bombardierele americane, care timp de aproape o oră au lansat asupra orașului sute de bombe – 1.200, mai exact, ce au distrus obiective strategice, dar și locuințe civile. După 50 de minute bombardamentul a încetat, dar a fost destul ca să ucidă 362 civili și zeci de soldați.

Primele bombe cădeau în partea de nord a orașului, în zona gării, la ora 9.14. Populația a avut doar un sfert de oră la dispoziție ca să fugă din calea bombardamentului – sirenele au început să sune la ora 9 dimineața. După 50 de minute bombardamentul era încheiat. Rezultatul, conform rapoartelor oficiale: 327 locuințe distruse complet, 792 locuințe avariate, 362 civili morți, 32 soldați maghiari uciși, 65 soldați germani morți, 2.434 familii fără locuință.

Cea care a bombardat Clujul a fost Escadrila americană 352, ce a primit în acea zi misiunea de a lansa bombe asupra mai multor orașe din Ardeal. Escadrila 352 a fost formată în orașul libian Benina, în 22 aprilie 1944, echipată cu avioane Hurricane și, ulterior până în iunie, cu avioane Supermarine Spitfire. În iunie s-a mutat în Italia unde s-a asociat escadrilei aeroportate 281 a Royal Air Forces (RAF). Avioanele ce au bombardat Clujul aveau și porecle, date de piloții lor, cum era practica în tabăra Aliaților. Astfel, în escadrila 352 găsim avioanele Dickie Doodle I, Dottie Mae, Little Ellie, Miss Margaret, Same Old Moon, The Wolf, Doc Stork, Maverick, Carol Jean III, The Goon, Dickie Doodle II, Lil Jo, Bachelor’s Delight, Illini Queen sau Kansas Kate, dar lista e mai lungă.

intrepozitele albina

Bombardarea Clujului a venit la doar câteva luni de la ocuparea orașului de către armata nazistă, în 27 martie 1944.
Bombardamentul din 2 iunie a vizat între altele gara Clujului, dar și fabrica de chibrituri, fabrica Fermeta și secții ale fabricii Dermata, actuala Clujana, sau sinagoga evreiască de pe strada Horea.

Știre în presa vremii, din 20 iulie 1946

Știre în presa vremii, din 20 iulie 1946

 

Acesta a fost cel mai mare bombardament al Clujului din acel an, dar nu singurul – acestea au continuat, la amploare mai mici, întreaga vară a anului 1944. O dată cu Clujul a fost bombardată și Oradea, de escadrila 352 de bombardament, cu bombardiere B17 și B24.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu