Închide

Cum pierde România sute de milioane de euro pentru sisteme de irigații inexistente

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - oct. 04, 2015 1 880

Sute de milioane de euro, bani gratuiți, ar putea fi pierduți de România din cauza legislației proaste și a infrastructurii și mai proaste. E vorba de banii europeni pentru sisteme de irigații, mai exact 435 milioane de euro.

Clujeanul Daniel Buda e deputat în Parlamentul European, în comisia de agricultură, și spune că a încercat să vorbească cu ministrul Agriculturii pe temă, fără rezultat, astfel că acum îi cere demisia acestuia din urmă: „îi solicit public demisia ministrului Daniel Constantin din cauza incapacităţii domniei sale de a face tot ceea ce este necesar astfel încât proiectul de Lege privind irigaţiile, să treacă în Camera Deputaţilor”, spune Buda într-o conferință de presă. „Această lege era extrem de importantă deoarece, prin respingerea ei se face practic imposibilă absorbţia celor 435 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene şi care pot fi atraşi în România”.

Buda spune că a vorbit cu comisarul european pentu agricultură Phil Dogan pe această temă, „şi mi-a explicat foarte clar că infrastructura primară a irigaţiilor trebuie să fie de apanajul instituţiilor din România şi că fără această infrastructură, cele 435 de milioane de euro, pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii, nu vor putea fi utilizaţi”.

Concluzia lui Buda – „este o situaţie extrem de gravă şi chiar sper să se găsească o soluţie pentru că nu este posibilitatea de a se aloca bani europeni dacă nu există, repet, infrastructura de irigaţii pusă la punct”.

Peste 435 de milioane de euro din cheltuielile publice au fost programate în cadrul măsurii 4 „Investiții în active fizice” din PNDR 2014-2020 pentru dezvoltarea instalațiilor pentru irigații în cadrul fermei (submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”) și pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații (submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”). Pe lângă acești bani, Acordul de Parteneriat pentru intervenția prin fondurile structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020 prevede că rețeaua primară de irigații va fi finanțată din bugetul național al României și prin parteneriate public-private ori concesiuni.

Să mai spunem că și în județul Cluj există – sau mai bine scris exista – un sistem de irigații în cea mai mănoasă zonă a sa, între orașul Turda și comuna Mihai Viteazu. Sistemul de irigații pe sute de hectare, aflat acum în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, deservea municipiile Turda și Câmpia Turzii, dar și comunele Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna. Sistemul a fost amenajat între 1968 și 1972 pe 5.720 de hectare, cu o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, mai multe staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi.

După Revoluție, însă, aproape întreg sistemul a fost dezafectat și furat.

Scrie un comentariu