Închide

Cum au făcut comuniștii un bloc peste o stradă, în Cluj

IstorieTop News by Actual de Cluj - nov. 02, 2019 3 13400

O stradă din Cluj-Napoca străpunge un bloc, printr-un tunel – sau, mai bine zis, blocul, la vremea aceea cel mai mare din Cluj, a fost construit peste această stradă.

”Ia o gaură și pune fier în jurul ei”- acesta pare să fi fost nu doar proverbul irlandez citat de ziaristul care a ajuns în secolul XIX la Cluj și a văzut Clujul acelei vremi – ”Arhitectul Kolozsvar-ului trebuie că s-a inspirat din reţeta irlandezului de a face un tun: «Ia o gaură şi pune fier în jurul ei», oraşul fiind construit în jurul unei vaste pieţe patrulatere”. Ci și proverbul care pare să se regăsească în ciudata situație a unei străzi din Cluj-Napoca ce a fost acoperită parțial cu un bloc: se ia o stradă și se construiește un bloc în jurul ei.

Vorbim despre strada Fericirii care intersectează strada Horea și pe care, în anii ’50, s-a construit cel mai mare bloc al acelei vremi din Cluj-Napoca, cu 112 apartamente. Situația din teren a rămas neschimbată de atunci, chiar dacă în oraș au fost construite între timp blocuri mai mari. Ca să ajungi din strada Fericirii pe strada Horea, trebuie să treci pe sub bloc – și peste trotuarul lat al străzii Horea. În pasaj a fost amenajat și un fel de trotuar pietonal, la același nivel cu strada, delimitat de stâlpișori.


Un reportaj pe subiect din vremea șantierului pentru acest bloc de pe strada Horea, publicat în 1959, arată că la acea vreme pe strada Fericirii erau mai mult maghernițe, ”vreo 40 de căsuțe, adevărate maghernițe, care se îngrămădeau unele într-altele posomorâte, sărace, unele atât de deteriorate încât te mirai cum de nu se dărâmau”. Autorul nota, într-o puternică notă de mânie proletară îndreptată împotriva ”burghezo-moșierimii”, răsturnată de ”poporul nostru muncitor (…) sub conducerea înțeleaptă a partidului nostru”, că blocul ce se ridica la acea vreme era, cu cele 112 apartamente ale sale, cel mai mare din oraș la acea vreme. ”Cei care trec spre gară, ori vin de la gară spre oraș, se opresc cu siguranță în dreptul acestei străduțe. Și cum să nu se oprească dacă aici se înalță acum cel mai mare bloc de locuințe din Cluj”.

 

3 comentarii

  1. Situatia nu este unica in Cluj. Se intalneste si pe strazile Voltaire, Ioan Bob sau Kovacsi Dezso. Cel mai interesant caz este capatul strazii Navodari care pe harta apare ca se intersecteaza cu Petofi Sandor, insa comunicarea se poate face doar prin coridorul unei cladiri prevazut cu obloane.

  2. Nu știu ce „maghernițe” ar fi putut descoperi necunoscutul autor al articolului amintit, din moment ce terenul pe care a fost construit blocul era gol. A fost curățat de resturile caselor distruse de cele două bombe căzute acolo în timpul bombardamentului american din 2 iunie 1944… Mai informați-vă.

Scrie un comentariu

Articole similare