Închide

Psihologul Miclea despre pericolele multitasking-ului: ” trecerea de la o sarcină la alta consumă enorm de multe resurse. Și imediat apar costurile”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 02, 2019 0 12298

Psihologul clujean Mircea Miclea, cel care a promovat ideea celor patru metacompetențe care trebuie promovate de educație căci ajută indiferent de ceea ce rezervă un viitor altfel predictibil, explică de ce multitasking-ul, larg răspândit deja, este foarte dăunător.

Mircea Miclea a vorbit la conferința Romanian Business Leaders de ce e nevoie de autodisciplină în primul rând la locul de muncă și de ce schimbarea rapidă între sarcini, cunoscută ca ”multitasking”, este foarte dăunătoare. ”Trebuie să încep ziua de muncă cu ce e important, nu cu ce mi se spune din afară”, spune el. ”Eu stabilesc ce e important, mă concentrez pe aceste lucruri și apoi continuu cu restul. Sunt date din neuroștiință din ultimii ani care arată că în creier, în cortexul prefrontal, sunt mai multe funcții, se numesc funcții executive, care te ajută la concentrarea atenției, rezolvat de probleme, raționament analitic, planificare, organizare – lucrurile esențiale. Acolo e și autoreglarea emoțională, toate sunt la un loc.

 

Dacă tu începi ziua cu mult switching – comutare de la o sarcină la alta – eu încep ziua să zicem că mă uit la un mail, apoi la alt mail, între timp primesc un SMS, apoi dau un telefon, apoi dau un alt mail apoi dau un SMS, apoi intră cineva pe ușă, apoi dau un sfat, apoi iarăși primesc un SMS și răspund – sarcinile nu sunt grele, dar switching-ul, trecerea de la o sarcină la alta, consumă enorm de multe resurse din cortexul prefrontal stâng.

 

Și imediat apar costurile. Imediat. Creierul spune ”am consumat resursele, pac!, te costă”. Ce costă? Unu – te costă creativitate, ești tot mai stereotip în a da decizii. Nu mai poți să ai decizii creative. Și doi – devii tot mai iritat. A doua funcție care se deteriorează e funcția de autoreglare emoțională, devii tot mai nervos, tot mai tensionat, pentru că nu mai ai resurse, le-ai consumat tot mutându-te. Și atunci intervine autodisciplina și spune ”începi cu câteva lucruri, te focalizezi pe ele, după ce le-ai terminat pe alea vezi ce altceva mai ai pe pipeline, câte sarcini, câte SMS-uri. Dar înainte nu. Asta e disciplina pe care mi-o impun. Mă ajută în orice mediu, de aceea e o metacompetență, mă ajută să fac față unui mediu pe care nu-l pot prezice dar unde această metacompetență va produce comportamentul adecvat”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu