Închide

Protest împotriva defrișărilor de păduri la Cluj: ”nu vrem defrișare, planeta noastră moare!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 03, 2019 0 517

Câteva sute de persoane au protestat azi în centrul Clujului împotriva defrișărilor abuzive, într-un protest ce s-a anunțat de amploare.

Manifestanții au pornit într-un marș de la monumentul Memorandiștilor prin centrul orașului de două ori, cu scandări ca ”Nu vrem defrișare, planeta noastră moare” și cu pancarte ca ”Vrem schimbări politice, nu schimbări climatice”. Marșul a fost prefațat de un flashmob pe semipietonala Eroilor, organizat de mai mulți copii de la cinci școli de dans din Cluj, care au plantat simbolic un copac, chiar la monumentul Memorandiștilor.

Proteste similare au fost organizate și în București, unde conform presei numărul participanților a ajuns la 600, în Brașov, Bistrița și în Iași.

actualdecluj.ro a transmis în direct de la fața locului:

Publicată de Actual de Cluj pe Duminică, 3 noiembrie 2019

Publicată de Actual de Cluj pe Duminică, 3 noiembrie 2019

Publicată de Actual de Cluj pe Duminică, 3 noiembrie 2019

Publicată de Actual de Cluj pe Duminică, 3 noiembrie 2019

”Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, alunecări de teren, avalanșe, inundații dezastruoase, zone deșertificate, pădurari uciși în stil mafiot, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România”, cer organizatorii protestului. ”Dacă lucrurile continuă așa, în câțiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat și patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa și speciile rare cu care am conviețuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine și goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piața neagră și fenomenul corupției cu miliarde de lei smulse din moștenirea noastră comună. Aceste câștiguri murdare nasc violență, dezbină comunități și plantează neîncredere în țesutul social. În timp ce mediul natural se degradează, iar pădurile care ne-au însoțit din cele mai vechi timpuri cad pradă tăierilor ilegale și practicilor silvice iresponsabile, autoritățile închid ochii, complice la distrugerea celui mai complex patrimoniu natural din Europa. Aproape jumătate din pădurile României se află în proprietate publică, însă rolul Ministerului Apelor și Pădurilor este de a supraveghea întregul fond silvic, fie că e public sau privat. Principala misiune a MAP este de a garanta că toate exploatările forestiere din România sunt sustenabile și că sunt făcute fără distrugerea vieții sălbatice și a ultimelor păduri seculare de pe continent. Dimpotrivă, pare că rolul său actual este de a încuraja intensificarea exploatărilor”.

În final, protestul unui clujean, în versuri:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu