Închide

Atracția Guvernului Orban. Deși zice nu, Ponta ar zice și el, de fapt, da

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 04, 2019 0 424

Pentru liderii unor partide precum ALDE, Pro România, PMP și chiar și USR, miza importantă constă în rezultatul alegerilor locale de anul viitor, nicidecum în cel al alegerilor prezidențiale, care nu-i avantajează în niciun fel. Drept urmare, principalul punct al negocierii, în demersul asigurării cvorumului parlamentar și al numărului necesar de voturi pentru învestirea Guvernului Orban, s-a concentrat pe modificarea Legii privind alegerea autorităților administrației locale. Mai precis, Ludovic Orban le-a promis liderilor partidelor  menționate că imediat după ce va fi învestit, va adopta propunerea privind alegerea primarilor din două tururi, și, de asemenea, că va reveni la vechea formulă de desemnarea a președinților de consilii județene, respectiv la cea în care președinții sunt impuși prin votul consilierilor aleși și nu prin votul electoratului. PSD modificase legea și urma ca din 2020, președinții de consiliii județene să fie aleși prin vot uninominal.

„Actualele prevederi ale legii, în care primarii sunt aleși dintr-un singur tur, iar președinții de consilii județene sunt aleși prin vot uninominal, favorizează, evident, doar partidele mari, care au în spate organizații locale puternice. Partidele mici sunt private de posibilitatea de a-și dezvolta structuri, de a negocia crearea unor majorități în forurile consiliilor locale și județene, de a câștiga locuri de viceprimari și de vicepreședinți de consilii județene. Prin urmare, negocierile cu președintele PNL, Ludovic Orban, s-au concentrat pe aceste aspecte, care ne-ar avantaja pe fiecare dintre noi, indiferent că ne cheamă ALDE, PMP, Pro România sau USR. Eu consider că nu există niciun lider care să nu fie preocupat, la ora aceasta, de rezultatele pe care le va obține la alegerile locale”, a precizat președintele ALDE Cluj, deputatul Steluța Cătăniciu – unul dintre politicienii care au participat la negocierile pentru învestirea Guvernului Orban.

„Dacă este cvorum, guvernul trece”

Chiar dacă la început s-a exprimat împotriva Guvernului Orban, președintele Pro România, Victor Ponta, este acum mai puțin potrivnic. Inițial el a spus că formațiunea sa nu va participa la votul de învestire a guvernului liberal – asemeni reprezentanților PSD. În ultimele zile însă și-a mai îndulcit discursul, afirmând că Pro România participă la vot pentru asigurarea cvorumului parlamentar cu condiția ca Ludovic Orban să-i retragă pe cei trei miniștri care au primit vot negativ în comisiile de audiere, respectiv pe Ion Ștefan, propus să preia Ministerul Dezvoltării, pe Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii și pe Florin Cîțu, propus să preia Ministerul Finanțelor. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a precizat că nu este dispus să facă nicio schimbare și că are încredere că va primi numărul necesar de voturi pentru guvernul său.

Pentru a fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de cel puțin 233 de voturi în Parlament. Ședința comună a parlamentarilor va începe astăzi, de la ora 14.00. „Dacă va exista cvorum, am convingerea că Guvernul va trece”, a comentat deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu. Atât ea cât și senatorul Marius Nicoară participă la votul de învestire a Guvernului Orban. Reprezentanții UDMR au anunțat, de asemenea, că vor susține noul guvern. La fel au anunțat și reprezentanții USR, precum și cei ai PMP. Singurii clujeni care nu participă la vot sunt parlamentarii PSD, Horia Nasra și Cornel Itu. Cei doi se supun ordinului de partid, acela de boicotare a ședinței parlamentare, în speranța că nu va fi întrunit cvorumul necesar desfășurării ședinței de învestire a noului guvern. Spre deosebire de ei, deputatul PSD din Turda, Cristina Burciu, a anunțat că va participa la vot, ea fiind deja cu un picior în PNL, spun sursele Actual de Cluj. Vom reveni cu amănunte legate de ședința parlamentară care se desfășoară astăzi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.