Închide

Retrospectivă Actual: ce să recitești din 2018. Recomandările lui Cătălin Suciu

ActualitateTop News by Catalin Suciu - dec. 30, 2018 0 374

Am adunat pentru voi şi în 2018 poveşti de la oameni care au poveşti de spus și am împărțit știri și evenimente din viața orașului.  Vă invit să le recitiți  pe câteva dintre ele. Mulţumim că ne citiţi, că ne scrieţi, că ne împărtăşiţi veştile şi că daţi mai departe poveştile! Continuăm, împreună, şi în anul în care ne pregătim să intrăm. La Mulţi Ani și să fim cu toții sănătoși,  mai cumpătați, mai înțelepți.

1. Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță.

(…) Ca să fie mai aproape de cei dragi din spital unii aleg să înnopteze în mașini. Sunt mașini din Vâlcea, de București, de Prahova, de Brașov, de Maramureș.

Iau un ceai cald, o cafea, vorbesc acasă, cu rudele și, răpuși de oboseală, adorm înfofoliți până pe la 3 dimineața.

Atunci, Ioan deschide portiera de la Dacie, ia un termos din portbagaj și-și prepară o gură de nes, amestecând în sensul invers al acelor de ceasornic. „Așa fac de când lumea. Râd de mine și colegii de la muncă. Învârt cafeaua invers. Cred că așa-s făcut io, prin natura mea. Invers. Probabil că invers am fost și născut, cu fundu-nainte, că toate mi-s pe dos”, spune el, făcând haz de necaz.

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

2. Blestemul pantofarului fără pantofi 

(…)  E atât de supărat Dorin Ghiţă Dunca, că toată lumea îl întreabă ce-a păţit. Uneori nu vrea să spună nimic, altădată îşi deschide sufletul, cu cele mai neînsemnate amănunte.  De exemplu,  îşi aminteşte cum nevastă-sa îi ungea felia de pâine cu unt şi cum pregătea un ceai dimineaţa. Sau cum îi repara el tocul pe care l-a rupt într-o groapă de pe trotuarul din faţa blocului, în 94.

Blestemul pantofarului fără pantofi

 

3. #Nuabuzului: Copil bătut, soție bătută, vrem libertate

Alexandra Mihalcea, din Sibiu, urmărește jurnalele de știri după ce a trăit ani de zile un calvar într-o căsătorie în care bătaia și umilințele erau la ordinea zilei. Cel care o bătea este tot un militar, pe numele său Constantin Rotaru. Între timp, el a urcat în grad la rangul de maior. De furia maiorului Rotaru n-a scăpat nici băiatul familiei, Tudor, ajuns acum la vârsta de 11 ani.

#NuAbuzului Copil bătut, soție bătută, vrem libertate

4. 3 ani de la #Colectiv. I-am îngropat încă o dată

Să fie vreo șase jumate cand ajung la Monumentul Memorandiștilor.

E o tacere exact ca la un priveghi. Liniștea e întreruptă undeva în spatele meu, cand un bebeluș incepe să-i dea comenzi, din cărucior, mamei. Băiatul e luat în brațe de tată, e alintat și trimis, din nou, femeii. Bărbatul scoate apoi din buzunar o candelă, se strecoară prin mulțime, o aprinde si-o așază în fața clopotului, apoi o înconjoară cu palma, să fie sigur că nu se stinge.

Sunt 3 ani de la #Colectiv, tragedia în care au murit 64 de persoane.

3 ani de la #Colectiv. I-am îngropat încă o dată

5. O viață, opt ghetouri. „Dacă ești rău, te bagă țiganu’ în sac și te duce

Sute de persoane de etnie romă trăiesc la limita supraviețuirii, în apropierea gropii de gunoi a Clujului, la Pata Rât.

În 8 ani de zile, administrația din Clujul european a reușit să izoleze și mai mult o comunitate decimată cu fiecare anotimp. Și ambulanțele ajung greu aici. Când e câte-un apel, mai toate sunt în altă parte, la intervenții. Aici trăiesc oameni care au locuit în ghetouri toată viața.

REPORTAJ O viață, opt ghetouri. „Dacă ești rău, te bagă țiganu’ în sac și te duce”

 

6. Povestea lunii din Biserica Piaristă, încheiată de turiști. 

(…)În spatele meu, la intrare, un domn încearcă să tragă de ușa principală, care e închisă. O forțează, nu știe nimeni de ce, până când un om de ordine îl oprește: „Alo, domnu’, nu vedeți că-i închisă? Pe unde ați intrat, tot pe-acolo și ieșiți”. Bărbatul nu răspunde și afișează, stânjenit, un zâmbet.

Un tânăr soarbe cu poftă dintr-un pahar de vin fiert luat din Târgul de Crăciun. „Pe frigul ăsta îi numa’ bun”, îi transmite amicului său. Blițurile te orbesc și e gălăgie. Încerci să-ți asculți gândurile și auzi în fundal, asurzitor, un cor care vociferează, precum într-un local din centru. „Să le mai spuneți oamenilor, totuși, că suntem în biserică”, îi transmite capelanul unui om care pare să aibă legătură cu securitatea.

Povestea lunii din Biserica Piaristă, terminată de turiști. Expoziția e închisă temporar după ce mai mulți vizitatori au vărsat cafele și băuturi alcoolice într-un altar

 

7. După 34 de ani a fost dat afară de CFR Cluj. Dezvăluiri uluitoare din interior: „Stadionul Dr. Constantin Rădulescu ar trebui redenumit în Penitenciarul Gherla sau Rahova. Băgăcean este un zero, un nimeni”

CFR Cluj a renunțat la cel mai longeviv om din club, administratorul stadionului, Ioan Pop. Din 1984 lucra la baza sportivă.

După venirea lui Arpad Paszkany, a rămas în club neîntrerupt. Pe 1 noiembrie își încheie socotelile cu formația clujeană definitiv, fiindcă atunci îi expiră preavizul. Nu s-a mai înțeles deloc cu „noua ordine mondială” din Gruia.

„Domnule, eu nu pot lucra într-un mediu ostil. Iar ce se întâmplă acum la CFR e anormal. E o debandadă totală”, spune Ioan Pop, cunoscut de vechii ceferiști drept „Popică”.

După 34 de ani a fost dat afară de CFR Cluj. Dezvăluiri uluitoare din interior: „Stadionul Dr. Constantin Rădulescu ar trebui redenumit în Penitenciarul Gherla sau Rahova. Băgăcean este un zero, un nimeni”

8. Țara lui Liviu

Nu sunt naționalist, ba din contră, îmi plac ungurii și sașii, de exemplu. I-aș prefera oricând unora din Teleorman, ținutul agrar, ținutul sărăciei nemărginte din care răsar șefi de guverne, de instituții publice. Ei n-au școală, n-au carte, dar au școala vieții, cu șmenozeală, înțelegeri pe genunchi, învârteli. Generații întregi de teleormăneni sunt atât de săraci că nici nu pot pleca de-acolo, din Mordorul existenței lor.
Nu pot că n-au nici bani de drum.

Țara lui Liviu

9. Un doctor, un spital, o țară

Unul dintre cei mai reputați medici chirurgi din Cluj a părăsit spitalul CFR, locul unde a salvat mii de vieți în peste 35 de ani de practică.

Este vorba de Valentin Muntean, fost șef de secție la Chirurgie, la Spitalul Clinic CFR. El a ales să se despartă de spitalul de pe Strada Republicii, iar acum profesează la Chirurgie II.

Un doctor, un spital, o țară

10. Crăciunul din Mall

La Zara Kids mămicile și-au scos umbrelele și poșetele și sunt gata de luptă. Ele nu își vorbesc urât, ci doar acționează atunci când văd un body cu brăduleți. Încep o cursă nebună de care pe care, ca și cum body-ul bebelușului ar fi giuvaierul de la capătul curcubeului. Aici rezistă cine are școala cumpărăturilor. Și cam toate mămicile o au, fiindcă e un echilibru de neconceput, ca între Manny Pacquaio și Floyd Mayweather sau Carlsen și Caruana.

Crăciunul din Mall

Citește și:

Retrospectivă Actual: ce să recitești din 2018. Recomandările Cosminei Fernoagă

Retrospectivă 2018. Ce să recitești în 2019. Recomandările Luminiței

Retrospectivă Actual: ce să reciteşti din 2018. Recomandările Kristinei Reştea

Retrospectivă Actual: ce merită să reciteşti din 2018. Recomandările lui Mihai Prodan

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.