Închide

Crăciunul din Mall

ReportajSocialTop News by Catalin Suciu - dec. 24, 2018 1 548

„TOT orașul e la cumpărături! Lumea a înțeles, pesemne, că sărbătorile se petrec „la casă, cu familia”, scrie prietenul Emil pe facebook.

Am mers la Mall-ul din Florești în prag de sărbătoare ca să văd cu ochii mei cum oamenii aleg căldura îmbietoare a centrelor comerciale înainte să vină Moșul. Cum suntem în Ardeal, e firesc să plouă de sărbători și probabil că va ninge iar prin martie.

Din centru până la Mall-ul din Florești mergi cătinel-cătinel cu mașina, în coloană, printre claxoane și te înarmezi cu multă răbdare. În spiritul Crăciunului, pe Calea Mănăștur, în dreptul magazinului Billa, doi se tamponează cu mașinile și încep să se înjure de toți sfinții, gesticulând amenințător unul înspre celălalt.

În parcare la Vivo sau Polus, cum vă place, îți aduci aminte de concertul Iron Maiden de-acum câțiva ani, dar locul oamenilor e luat de mașini cu numere de înmatriculare din toată țara. Aici am stat, pe ceas, juma de oră să găsesc un loc. Dacă ești ceva mai răsărit la minte, stai la ciupeală și aștepți că poate iese careva. Și în această situație e nevoie de vigilență deoarece lângă tine se află un alt conducător auto, care, la fel de abil, așteaptă un spot. Aici inclusiv mașinile care stau pe loc se află, practic, într-o competiție de viteză și anduranță.

Parchez, în fine. Dau să intru pe la ultima poartă, acolo unde-i și cinematograful. Îmi fac loc printre câțiva fumători care par epuizați și trag fără chef din țigări ținându-și ochii în telefoane și ajung într-un cazan ce clocotește.  Niciodată n-am înțeles de ce ăștia ce conduc mall-ul îs atât de răi de frig încât să seteze supertermostatul pe 30 de grade. E năucitor, parcă pășești pe linia ecuatorului și începe să curgă apa pe tine. Toți oamenii Clujului sunt la Mall.

La foodcourt e măcel.

Doi adulți plictisiți, mohorâți, cu fețele căzute, așa cum vezi de multe ori oamenii în autobuze, își caută în mulțime copilul. – Du-te vezi ce face ăsta!, spune cucoana. – Lasă că aici tre să fie pe undeva, se joacă și el, îi răspunde bărbatul, în timp ce-și introduce 4 cartofi de mac în gură.  Soția nu cedează-  Ești prost? Du-te, mă, odată, că nu faci nimic toată ziua.

– Taci tu, că mă disperi deja. Du-te tu și cotă-ți copilul că mi-i lene.

– Prostu dracului.

– Mda.

E și greu să găsești pe oricine în zona de mâncare. La McDonalds indiferent de anotimp, de sezon, de criză financiară mondială, sunt cozi ca la butelii, pe vremuri. Sunt mese de câte cinci care înfulcă hamburgări și stau cu ochii beliți în smarphoenuri arătându-și din când în când diverse fotografii. Normal, la masă nu se vorbește, ci se înfulecă ca și cum toată mâncarea lumii știute ar fi pe sfârșit.

Și mai vrednic trebuie să fii dacă ai de gând să dai o tură prin Carreffour. Aici oamenii par să fi citit din previziunile apocaliptice ale unor ghicitori de mare anvergură, că toți dau impresia că se pregătesc de un război nuclear. Își strâng acum provizii pentru buncărele construite sub case și, peste cinci ani, după ce conflagrația va trece, iar aerul va fi din nou respirabil pe Terra, vor ieși în lumea nouă și o vor lua de la capăt. Coșurile acestor vizionari sunt pline de cozonaci, de șunci, salamuri, brânzeturi și dulciuri. Cine și-ar putea dori să stea sub pământ fără să mănânce zece pungi de bomboane de pom?

 

Câțiva care nu pun mare preț pe mâncare, își burdușesc sticle multe cu băutură în coșuri. Crăciunul are un înțeles diferit pentru toți.

Un tip pierdut printre rafturi își scoate din buzunar o coală de hârtie ruptă dintr-o agendă și cu o mișcare grațioasă, din pix, mai taie de pe listă, apoi scoate un pufăit apăsat că-i sună telefonul.

La casele de marcat se respiră greu spre foarte greu. Stai liniștit, n-ai treaba nimănui, dar din când în când unul ce-ți suflă în ceafă îți reamintește unde te afli și-ți mai dă involuntar câte un cot în spate.Toți bărbații ce stau la case cu cumpărături alături de iubite arată o deznădejde contagioasă. În ochii unora poți citi resemnarea, în ochii altora furia, dar niciunul nu comentează, își cunoaște perfect rolul. E liniștea dinaintea cardului.

 

Comercianții te chemă cu oferte promoționale de sărbători. De exemplu, în Zara, unde scrie reduceri de până la 50%, o geacă simplă e vreo 500 de lei. E bătaie mare și aici. Dacă te oprești pentru două secunde în loc, simți o plasă cum îți mângie mâna sau un bocanc peste picior, în funcție de cât de norocos ești.

Un cuplu e în căutarea unui cadou și se uită la o cămașă bleumarin. – Ce mărime poartă?,întreabă ea, iar bărbatul e de-o sinceritate covârșitoare: „de unde vrei să știu?”

– Păi e prietenul tău.

– Da, bine, da ce, îl întreb ce număr poartă la cămasă?

– Da bine că mergi în fiecare săptămână cu el la bere.  Ce să-i luăm, spune?

-Nu știu. Tu ce zici?

La Zara Kids mămicile și-au scos umbrelele și poșetele și sunt gata de luptă. Ele nu își vorbesc urât, ci doar acționează atunci când văd un body cu brăduleți. Încep o cursă nebună de care pe care, ca și cum body-ul bebelușului ar fi giuvaierul de la capătul curcubeului. Aici rezistă cine are școala cumpărăturilor. Și cam toate mămicile o au, fiindcă e un echilibru de neconceput, ca între Manny Pacquaio și Floyd Mayweather sau Carlsen și Caruana.

Gecuțele de bebeluși stârnesc, de asemenea, pasiuni formidabile.

În H &M continuă să se intre. De-ar fi un club de noapte, o firmă serioasă de pază și securitate ar bloca accesul oamenilor. Sunt bărbați cu câte patru-cinci pungoaie adunate în ore bune, iar însoțitoarele lor mai vor.

Ies repede, nu se poate respira. Da deloc.

Pe băncuțele din holurile nesfârșitului centru comercial vezi alte fizionomii deprimate. Cei mai puțin norocoși și-au consumat și bateriile de la telefon. Se uită în puncte fixe. Par că au venit de nicăieri și se îndreaptă spre nicăieri.

Alți oameni aleg confortul acvariului Meron pentru o cafea, deoarece la Starbucks poți sta o oră la coadă. E și un refugiu, într-un fel, după 5 ore de maraton printre obstacole.

Sunt prea puțini oameni relaxați. La Decathlon se fac pregătiri de revelion. Cei care merg la munte pentru noaptea dintre ani sunt într-o criză acută de bluze din polar. Se cumpără mai ceva ca gogoșile de la donuteria de pe strada Moților.

Un tip vrea să-și ia un cort.

Din boxe răsună Frank Sinatra și „Santa Clause is comming to Town.”

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare