Închide

Pasul în lumea modei vintage: Povestea Dariei și călătoriei ei spre autenticitate, într-un univers vestimentar unic

ActualitateDezvoltareRecomandarea redacțieiReportajSocial by Actual de Cluj - oct. 01, 2023 6 1323

În fiecare colț al lumii există oameni care își descoperă pasiuni unice și captivante. Pentru Daria Cristian, în vârstă de 21 de ani, pasiunea pentru modă și vintage a devenit o formă de exprimare a identității și un mod de a se conecta cu arta și cultura trecutului. În prezent, ea este studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Cluj. Pe lângă articolele științifice pe care le citește în mod constant în domeniul psihologiei, Daria se dedică și lecturii despre modă. 

Descoperirea identității prin Moda Vintage: Cum s-a născut această pasiune în Daria ?

Daria Cristian își amintește cu drag de momentele petrecute în copilărie, la bunica ei, unde se juca cu hainele vechi ale acesteia și descoperea frumusețea artei și a designului vestimentar. Deși acele haine au dispărut în timp, pasiunea pentru modă a persistat și a devenit o parte integrală a identității sale. Astfel, Daria a început să colecționeze antichități și piese vintage, iar în perioada pandemiei și-a dat seama că aceasta este ceea ce o reprezintă cu adevărat.

În ciuda faptului că drumul ales de Daria este plin de autenticitate și creativitate, nu a fost lipsit de provocări. În repetate rânduri, oamenii au judecat-o pentru stilul ei vestimentar unic. Pe stradă, privirile ciudate și comentariile precum „te-ai îmbrăcat ca o băbuță” sau „de ce nu te îmbraci ca celelalte fete?” nu au lipsit. Cu toate acestea, Daria a învățat să nu mai pună la suflet aceste judecăți superficiale. Ea a înțeles că cel mai important este să se simtă bine în pielea ei și să-și exprime autenticitatea prin hainele pe care le poartă.

„Există un principiu în psihologie folosit foarte des. Dacă ceva te sperie, folosești expunerea, adică, de exemplu, în cazul meu, la început îmi cumpăram piesele, dar nu prea le purtam afară. Eram destul de speriată de ce o să zică lumea și încet-încet am început să-mi cumpăr câte un colier de perle sau un inel mai interesant și să port piesele mici, să văd ce părere are lumea din jurul meu. Apoi, am început să trec la piese mai mari. De exemplu, una dintre primele piese vintage pe care mi le-am cumpărat este o cămasă dintr-un second din Baia Mare, cu 20 de lei. Însă, nu am purtat-o timp de patru ani, pentru că mi-era frică de ce o să zică lumea, iar acum este una dintre piesele pe care le port frecvent.”

Pentru Daria, hainele vintage nu sunt doar obiecte vestimentare, ci povești de viață. Ele reprezintă un canal prin care își exprimă creativitatea și se conectează cu arta și cultura trecutului. 

Așa cum spune și Daria: „Pasiunea mea pentru modă este mai mult decât o simplă atracție. Este o modalitate de a mă exprima, de a fi în contact cu frumosul și de a-mi arăta personalitatea. Prin hainele pe care le port, spun o poveste și reflect autenticitatea mea interioară.”

Surse de inspirație în vintage și artă: Călătoria stilistică a Dariei

Într-o lume în continuă schimbare, Daria găsește inspirație într-o varietate de surse, Fie ele arta clasică, personalități puternice sau designeri vizionari.

În mediul online, Daria găsește surse de inspirație în Andreea Balaban și Gabriela Atanasov, două prezențe remarcabile din lumea modei vintage și a antichităților din România. 

Printre personalitățile care reușesc să modernizeze stilul vintage și să combine piese vechi cu un aer contemporan, Daria remarcă prezența Ditei Von Teese. Cunoscută ca dansatoare de burlesque și colecționară de haine vintage, Dita Von Teese este un exemplu de eleganță și stil unic.

Un alt nume important pentru Daria este Iris Apfel. La 102 ani, Iris continuă să impresioneze prin stilul său vestimentar maximalist și inconfundabil. Daria se identifică cu aceasta: 

„Din păcate nu primește suficientă atenție, pe cât ar merita. Iris se consideră o persoană maximalistă lucru la care aspir și eu într-o mare măsură…maximalistă în stilul vestimentar,  însă minimalistă la minte și la suflet”

Din lumea designerilor, Daria își găsește inspirația în creațiile lui Alessandro Michele, fostul director creativ al celebrei case de modă Gucci. 

„Creatiile sale debordează de un aer magic și unic, transmțând o energie de basm.”

Elsa Schiaparelli este un alt designer admirat de Daria. 

„Este o personalitate foarte puternică, marcantă pentru secolul 20. Îmi place faptul că este extrem de autentică și are numeroase legături cu artiști. A avut colaborări deosebite cu Salvador Dali, și tocmai de aceea o admir atât de mult.”

Toate aceste influențe se împletesc în stilul unic și autentic al Dariei.

„Am multiple surse de inspirație, așa cum am menționat anterior, fiind un mare admirator al artei. Printre artiștii mei preferați se numără Henri Matisse. În plus, admir profund lucrările Tamarei de Lempicka, una dintre cele mai importante pictorițe din anii ’20, o personalitate puternică pe care mi-o insuflă și mie.”

Descoperirea comorilor vintage: Cum reușește Daria să își extindă colecția?

Daria a descoperit mediul online ca o sursă bogată de haine cu o poveste fascinantă. Unul dintre grupurile preferate ale sale este „Modă Veche” de pe Facebook, unde doamnele și domnișoarele pasionate împărtășesc cu bucurie piese vestimentare de acest gen. Daria a observat chiar personalități din mediul online, precum Iulia Albu, care își procură și ea astfel de comori. Cu toate acestea, uneori, Daria a rămas doar cu dorința de a pune mâna pe anumite piese, dar acest lucru nu a împiedicat-o să-și continue căutările.

De când a venit la facultate în Cluj-Napoca, Daria a simțit un sentiment de eliberare și a început să se îmbrace fix așa cum îi place, fără a avea rețineri. Oamenii pe care i-a cunoscut între timp,  au observat similitudinea dintre ea și Iulia Albu:

„Mi s-a întâmplat să îmi zică lumea că semăn cu Iulia Albu, dar asta nu mă deranjează, din contră, eu o iau ca pe un compliment.”

Studenta a descoperit și magazinul „Marcou”, situat pe strada Memorandumului. Acest magazin, deschis recent, este considerat de Daria o adevărată comoară, unde își poate satisface dorința de a găsi piese unice și interesante pentru garderoba ei.

Explorând Lumea Modei Vechi: Sfaturi, Resurse și Inspirație cu Daria

Pentru cei care doresc să își întemeieze propria colecție sau să se aventureze în lumea modei și artei vechi, Daria vine cu o serie de recomandări, dar subliniază importanța răbdării și dedicării în procesul de colecționare. Căutarea pieselor de colecție poate necesita resurse financiare și mult timp, dar, mai presus de toate, cere răbdare, explorând târgurile de antichități și magazinele second-hand. Totodată, Daria subliniază importanța cunoașterii materialelor folosite în creația hainelor vechi, oferindu-ți astfel posibilitatea de a dezvolta un ochi educat pentru accesorii și alte obiecte vechi.

În plus, Daria oferă câteva recomandări de cărți, cum ar fi: „Moda. Istoria completă” de Marnie Frogg ca fiind o variant bună pentru cei care doresc să își înceapă aventura în acest domeniu, dar și mini-colecția de cărți „Little Guides to Style: The Story of Four Iconic Fashion Houses” de Emma Baxter-Wright, care analizează fiecare casă de modă de la începuturile lor până în prezent, evidențiind designerii și creațiile lor de impact. 

Revistele Vogue, cu autoritatea lor în lumea modei, reprezintă și ele o sursă importantă de inspirație și cunoaștere. Deși nu se găsesc în mod obișnuit în România, Daria menționează că ea însăși a dezvoltat obiceiul de a achiziționa exemplare de Vogue atunci când călătorește sau când prietenii săi merg în străinătate. 

Fast Fashion-ul: Opinia Dariei și selecția atentă a pieselor vestimentare

Daria își exprimă părerea în privința fast fashion-ului, subiect care stârnește multe dezbateri și controverse în industria modei. Ea recunoaște că nu este în totalitate împotriva acestui fenomen, deoarece și ea își cumpără uneori piese de la branduri fast fashion, ca de exemplu pantalonii, pe care îi găsește mai greu în second hand-uri. Totuși, ea își propune să facă o selecție atentă a materialelor hainelor pe care le achiziționează, astfel încât să știe că le va purta mai mulți ani la rând. 

„Consider că este mult mai important să optăm pentru produse de calitate, realizate din materiale bune precum cașmirul sau bumbacul, decât să cheltuim 100 de lei pe o pereche de pantaloni din materiale sintetice de proastă calitate, care se vor deteriora rapid și nu vor arăta la fel de bine. Costurile de producție reduse în fast fashion duc inevitabil la scăderea calității hainelor.”

Descoperirea echilibrului între pasiune și intimitate: Moda vintage și arta online

Daria a luat în considerare posibilitatea de a-și împărtăși pasiunea pentru moda vintage și artă în mediul online. Cu toate acestea, ea s-a confruntat cu o dilemă: „Mă întreb dacă pot împărtăși lucruri atât de personale din viața mea.” Daria caută un echilibru între a-și transmite cunoștințele și a păstra intimitatea. Indiferent de decizia finală, Daria va rămâne fidelă valorilor sale și va continua să inspire oamenii să-și urmeze pasiunile.

Descoperirea unui stil personal și promovarea responsabilității în modă

Cu determinare și gust pentru calitate, Daria a reușit să găsească echilibrul în lumea modei, în ciuda tentațiilor fast fashion-ului. Ea este un exemplu demn de urmat, promovând o abordare mai responsabilă și durabilă în ceea ce privește alegerile vestimentare.

Astfel, călătoria în lumea modei vintage a Dariei continuă, iar pasiunea ei pentru hainele cu o poveste devine tot mai puternică. Într-o lume a modei dominată de tendințe efemere, Daria ne amintește că frumusețea autentică și pasiunea pentru arta vestimentară nu se demodează niciodată.

Prin colecția ei unică, Daria inspiră și încurajează și pe alții să fie încrezători în propria lor individualitate. Ne-a transmis tuturor faptul că trebuie să avem capacitatea de a depăși prejudecățile și de a ne urma pasiunea, indiferent de opiniile celor din jur. Prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui să ne permitem să strălucim în propriul nostru stil autentic și să ne bucurăm de libertatea de a fi noi înșine.

Text realizat de Denisa Damares Popovici 

6 comentarii

  1. Felicitări, dragă Daria, pentru autenticitatea ta, pentru curajul de a fi tu însăți! Mult succes în toate proiectele tale prezente și viitoare!

Scrie un comentariu