Închide

După 34 de ani a fost dat afară de CFR Cluj. Dezvăluiri uluitoare din interior: „Stadionul Dr. Constantin Rădulescu ar trebui redenumit în Penitenciarul Gherla sau Rahova. Băgăcean este un zero, un nimeni”

SportTop News by Catalin Suciu - oct. 31, 2018 4 4585

CFR Cluj a renunțat la cel mai longeviv om din club, administratorul stadionului, Ioan Pop. Din 1984 lucra la baza sportivă.

După venirea lui Arpad Paszkany, a rămas în club neîntrerupt. Pe 1 noiembrie își încheie socotelile cu formația clujeană definitiv, fiindcă atunci îi expiră preavizul. Nu s-a mai înțeles deloc cu „noua ordine mondială” din Gruia.

„Domnule, eu nu pot lucra într-un mediu ostil. Iar ce se întâmplă acum la CFR e anormal. E o debandadă totală”, spune Ioan Pop, cunoscut de vechii ceferiști drept „Popică”.

Șicanele dintre el și conducere au început atunci când administratorul stadionului a cerut bani mai mulți pentru muncitorii de la stadion. 100-200 de lei în plus, fiindcă toți câștigă bani de nimic, 1200 de lei, în medie, pe lună. Marian Băgăcean e unul dintre șefii din Gruia sau, cel puțin, are pretenția de a fi conducător.

Cu ce se ocupă Băgăcean? Îi dăm cuvântul lui Ioan Pop:

„El nu se poate impune în fața nimănui prin respect, ci prin alte metode. Eu am avut diplomația să lucrez cu 20-25 de muncitori, oameni ai locului. Sunt aceia care vin sâmbetele, duminicile, de sărbători și oricând e nevoie, fiindcă, vă spun eu, fără ei, clubul stă pe loc. Ei fac curățenie, ei asigură funcționarea clubului, până la urmă. Ei trebuie motivați, respectați. Eu am cerut o mărire de salarii pentru ei, fiindcă iau foarte puțini bani, 1200-1300 de lei pe lună. Cum poți supraviețui cu banii ăștia? I-am cerut asta lui Băgăcean. Deci am zis să le mărească cu 100-200 de lei, măcar atât. Sunt sume pe care ei (conducătorii -n.r.) le consumă seara, la o bere, o șampanie. N-a acceptat, mi-a zis să nu le iau apărarea și mi-a reproșat că muncitorii pleacă mai repede.

După multe insistențe le-a mărit contractele.

Domnule, cred că asta l-a deranjat foarte tare pe acest Băgăcean, cu un nume, parcă, predestinat. Să vedeți ce-a făcut. După toate aceste episoade, după câteva contre pe care le-am avut cu el, a introdus condica la muncitori. La cei care mătură, curăță toaletele după mii de oameni. A pus condică de intrare și ieșire. Este sistem video de supraveghere pe stadion. Ei bine, Băgăcean și-a montat aplicație pe telefon și urmărește muncitorii în timp ce-s la muncă. Carecât stă, cine pleacă și când și așa mai departe.

Asta nu e tot. Într-o noapte a venit cineva trimis de Băgăcean și-a montat sisteme GPS pe tractoarele cu care se tunde gazonul, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată la CFR. Noaptea, exact ca hoții. Au montat sisteme de monitorizare pe tractoare, pe dube, pe tot. Ca și cum ar lua cineva tractorul și l-ar duce acasă.

Astea-s lucruri normale? Să urmărești oamenii că ce.

Băgăcean le vorbește muncitorilor ca unor ciuperci stricate, îi privește ca pe niște insecte. Îi privește de sus și nici nu se uită în ochii lor. Ca să vă dați seama exact cum e: din muncitorii ăștia pe care-i tratează ca pe niște insecte, și-a luat câțiva și i-a dus acasă la el să-i facă ceva lucrări. După ce-au terminat nici nu i-a mai salutat. Mi-au spus oamenii că nici măcar nu le răspunde la salut.

Problema e în club. Aici e un alt pol de putere acum. Pe mine nu mă interesează puterea lor, să fie sănătoși, dar să fie oameni. Pe mine mă interesează valoarea lor morală. Să-ți tratezi angajații la modul ăsta, pe oamenii care-ți deschid ușa, îți curăță mizeria, îți fac lumină, te ajută să funcționezi…

A venit naționala aici, iar Băgăcean mi-a reproșat că Burleanu i-ar fi spus că e praf pe fotolii la lojă. Culmea, eu am vorbit cu Burleanu exact după meci și mi-a spus că la Cluj se simte mereu cel mai bine. Niște prostii, niște minciuni.

Apoi Băgăcean, acest nimeni, acest zero, a făcut scandal că e praf pe scaune. Păi domnule, praful se depune de pe o zi pe alta. Cum să cureți 20.000 de scaune cu 20 de muncitori? Sigur că se mai pune. La un meci cu Steaua a făcut circ că nu merg două becuri în toaleta de femei.

Apoi îmi reproșează el, Băgăcean, că de ce-i las pe muncitori mai repede să plece acasă. I-am spus că le dau drumul pentru că ei nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, vin sâmbăta, duminica, vin tot timpul și nu au drepturi așa cum s-ar cuveni. Așa că da, i-am lăsat azi cu o oră mai repede, uneori cu două ore mai repede. Ei nu erau pontați, oricum, practic se lucra ilegal, iar de venea ITM-ul erau mari probleme. Ei nu aveau sporuri, lucrau peste program și așa mai departe.

V-am zis cum supraveghează, cum urmărește, cu condică, gps-uri,aplicații. E ca la Gherla. Ar trebui schimbat numele stadionului din „Dr. Constantin Rădulescu în Penitenciarul Gherla. Sau Rahova, nu știu.”

Așa conduci un colectiv de oameni care a dus greul aici? Așa știi tu să-i conduci, urmărindu-i? Ce înseamnă asta?

Când m-a chemat să-mi spună că trebuie să plec, mi-au reproșat proasta administrare a stadionului. Că-s ruginite ușile, băile murdare, că-i praf, că muncitorii pleacă mai repede. Deci niște lucruri din astea, așa, pompate. Eu n-am avut nici un șoc, mă așteptam la asta. În club sunt oameni toxici, e o secretară toxică. S-au schimbat conducătorii, dar limbile au rămas aceleași.  Nu a interesat pe nimeni că am petrecut zile și nopți pe stadionul ăsta. Am fost alături de echipă tot timpul. Cu Paszkany și Mureșan am pus umărul la stadionul ăsta.

Foto: gsp.ro

Apoi apare unu ca Băgăcean, care n-are nici o treabă cu fotbalul  și atâta se pricepe cât mă pricep eu la balet. O fi având niște calitîți pe care eu nu le cunosc.  Eu privesc oamenii în ochi, nu sunt conflictual, am aproape 62 de ani.

Nu se compară CFR-ul de azi cu CFR-ul construit de Paszkany- Mureșan.  Acum e o debandată totală, de când au venit acești așa-ziși lupi tineri. E o desconsiderare totală față de oameni. Repet, nu sunt șocat. Am fost șocat și nu-mi vine să cred că președintele Mureșan a trebuit să plece așa cum a făcut-o. Fără să ne luăm la revedere, fără să bem un pahar de șampanie. Nu-mi vine să cred că a fost pus pe liber fără să i se recunoască meritele, după tot ce a făcut aici,  fără o strângere de mână.

Băgăcean este un zero, un nimeni, îl compară cineva pe Băgăcean cu Mureșan? Doamne ferește.

Mă surprinde că doctorul a rezistat atât de mult înconjurat de atâtea nulități.

Și vă mai spun ceva cu Băgăcean, pentru că lucrurile astea mici pe care le face nu se fac nici în liga a III-a. Nu se fac nicăieri.  Băgăcean venea și cerea socoteală că de ce cheltuim 100 de lei pentru proptocolul la arbitri, observatori, înainte de meciuri. Adică luam fructe, cafea, cum se face. Niște sărățele. Să fie în sala de ședință tehnică. Apoi întreba că de ce cheltuim bani pe cafea, că cine bea cafea la ora 9 seara? Deci vă dați seama despre ce discutăm aici?

Mai venea și spunea de ce-am cumpărat 8 mere și n-am luat doar 4. Cine mănâncă atâtea mere? De ce este atâta apă?  De ce facem cafea seara? Cine bea cafea la ora aia.  Vorbește cu tine ca o ciupercă stricată, nu salută, nu se uită la tine.

E o altă lume la CFR față de cea pe care o știam. E o altă lume și nu mă regăsesc în ea.”

Din 1984 activa Ioan Pop la CFR. A fost antrenor de haltere și culturism, apoi administrator al echipei de fotbal, pe vremea când „feroviarii” erau în Divizia C.

 

 

4 comentarii

  1. Saracii ceferisti, au pus mana Stanciu si Mara mana pe club, mitici din astia cum le plac lor, sa vezi tu acuma bataie de joc pe ei, si asa erau tratati ca ultimi oameni pe vremea lui Muresan si Paszkany,sa vezi de acum incolo distractie cand incep sa i lase sponsorii unul cate unul si raman fara mandria lor:))

  2. Adevarat , am avut nesansa de a fi angajata acestui,, patron” la firma de contabilitate unde este director ,mi s-a promis verbal un salar m-a platit cum a vrut ca toti patronii care declara la stat salariul minim al angajatilor dar defapt negociaza la negru un alt salar , nu este un om de onoare si respect !

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare