Închide

3 ani de la #Colectiv. I-am îngropat încă o dată

ActualitateReportajTop News by Catalin Suciu - oct. 30, 2018 0 536

Să fie vreo șase jumate cand ajung la Monumentul Memorandiștilor.

E o tacere exact ca la un priveghi. Liniștea e întreruptă undeva în spatele meu, cand un bebeluș incepe să-i dea comenzi, din cărucior, mamei. Băiatul e luat în brațe de tată, e alintat și trimis, din nou, femeii. Bărbatul scoate apoi din buzunar o candelă, se strecoară prin mulțime, o aprinde si-o așază în fața clopotului, apoi o înconjoară cu palma, să fie sigur că nu se stinge.

Sunt 3 ani de la #Colectiv, tragedia în care au murit 64 de persoane.

Lumea n-a uitat.

Oameni obișnuiți poartă, fiecare, câte o imagine simbol cu victimele unei catastrofe anunțate. Imaginile te cutremură. Toți sunt tineri, atât de tineri și parcă îi vezi undeva, pe-o terasă, într-un grup de prieteni. Râd, glumesc, se distrează.

Raluca Pănculescu, Alex Iancu, Ana Albu,

Alexandru Hogea…

E o listă care sintetizează magnitudinea dezastrului. Fiindcă cei mai mulți care au fost, iar azi nu mai sunt, au murit după ce-au contractat bacterii în spitalele de stat din România.

Alexandru Hogea, de exemplu, avea 19 ani şi era student la Facultata de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. După incendiul din Clubul Colectiv, el a fost internat la Spitalul Universitar cu arsuri pe aproape 60 la sută din suprafaţa corpului, iar în 7 noimebrie a fost transferat la un spital din Viena, în timp ce părinţilor lui li s-a spus că acesta va fi transferat la un spital din Bruxelles. A murit din cauza bacteriilor luate la București.

Tot din cauza infecțiilor post incendiu a murit și fotograful Alexandru Chelbea, 33 de ani. El a fost rănit în Colectiv, unde filma atunci când s-a declanşat incendiul. A ajuns pe picioarele lui la spital și nu s-a mai întors niciodată acasă.

Imaginea lui Alex e ținută aproape de Mihai Barbul, artist al Operei Naționale Române din Cluj. Mihai Barbul nu l-a cunoscut pe Alex.

„Uitați-vă la el, imaginați-vă ce viitor ar fi putut avea. Ce viitor ar fi putut avea toți. Și gândește-te ce se poate întâmpla în România la un incendiu similar. Eu nu știu câți trebuie să mai moară. Este inadmisibil ca în trei ani situația din spitale să fie dezastruoasă. E mai rău decât era. ”

Mihai a venit să aprindă, la rândul său, o lumânare, cu mai mulți prieteni.

O fată ce poartă ochelari nu-și poate stăpâni emoțiile, mai ales după ce dintr-o boxă instalată în public începe să ruleze piesa „Ce faceți”, de la Taxi. Versurile rostite de Dan Teodorescu, în contextul acesta, te dărâmă.

Hei, ce fac

De fapt, știu, vă gândiți la mine
Stați liniștiți
M-a durut cam rău
Dar acum mi-e bine

Suntem toți aici
Lumea se poartă frumos
Ne-au pus aripi noi
Și totul ar fi perfect
Doar că ne e și nouă dor de voi.

Mă duc în munți. Chiar era nevoie de așa ceva? Dacă nu știți, piesa a fost lansată în memoria victimelor. Dacă vreți liniște,confort, mai bine să n-o auziți vreodată.

Noroc că îmi atrage atenția Pro TV-ul, unde o duduie reporter își ceartă cameramanul, din varii motive.

Judecătorul Cristi Danileț vorbește în fața microfoanelor.

„Faptul că au murit niște tineri nevinovați înseamnă că cineva trebuie să răspundă. Colectiv a declanșat un impact emoțional și instituțional și nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat.”

În fața Monumentului Memorandiștilor se aprind luminări în continuare. Nu lipsesc copiii.

Cei care peste ani vor dori, eventual, să ajungă la un concert. Sunt 3 ani de la Colectiv. Nimeni nu e vinovat. Cine își va mai aminti de cei 64 peste 10 ani?

Vor sfârși într-un algoritm trist. Vor fi doar niște nume comune, iar la final doar niște cifre.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare