Închide

Mâncarea în surplus din marile magazine poate ajunge la ONG-uri: Clujul are bancă de alimente

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 31, 2018 0 311

 

Tone de hrană sunt aruncate zilnic, în vreme ce milioane de români trăiesc în pragul sărăciei, arată asociaţiile care luptă cu risipa alimentară. Acesta este contextul în care echipa Food Waste Combat (FWC), în colaborare cu Banca pentru Alimente București și un lanţ de supermarketuri, a lansat în mod oficial prima bancă de alimente a Clujului. Banca de alimente presupune redirecționarea mâncării în surplus de la donatori către beneficiarii lor finali, un spațiu fizic autorizat și o dubiță de transport avizată să transporte variate categorii de alimente.

Banca de alimente din Cluj este sprijinită de Banca pentru alimente București și face parte din Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”.Este a doua bancă de alimente din România și a fost creată după desfășurarea unui program pilot de aproximativ 7 luni, început în primăvara acestui an, timp în care au fost salvate de la aruncare aproximativ 7 tone de alimente. În prezent, banca are o rețea comercială și o cooperativă agricolă ca donatori și aproximativ 11 organizații beneficiare, conform iniţiatorilor proiectului.

Proiectul iniţiat de FWC, o echipă a organizaţiei JCI Cluj, a fost lansat oficial ieri, alături de reprezentanți ai marilor lanțuri de retail din România, reprezentanți ai producătorilor locali, lideri de ONG-uri și fundații de caritate, instituții locale, dar și business-uri care doresc să sprijine acest proiect pe termen mediu și lung.

“De ce ne trebuie o astfel de bancă? Surplusul de alimente există în fiecare zi (minim 420 tone de mâncare doar în retail zilnic) și în prezent acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să recuperăm produsele excedentare de la agenți economici pentru a le distribui gratuit persoanelor în nevoie. Dar nu vrem să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp. Am testat acest proces vreme de 7 luni. Risipa nu e un mit și nici un moft al vesticilor. E o realitate românească, cruntă și absurdă, ce se petrece la doi pași de noi, în fiecare zi”, afirmă membrii echipei Food Waste Combat.

Banca de alimente ar urma să ajute ONG-uri clujene care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate și alte categorii. Legăturile se stabilesc doar între persoane juridice donatori și beneficiari cu personalitate juridică.

Surplusul poate proveni de la produsele care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj, de la activitățile promoționale încheiate, mostrele gratuite sau produse catalogate la calitatea a II-a, produsele care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului, rămase în urma schimbării strategiei de marketing, aflate în apropierea datei de scadență (mai mare de 24 de ore).

Proiectul funcționează pe bază de voluntariat și finanțări private, aşa că iniţiatorii ideii încurajează implicarea comunității locale, fie prin donații financiare (persoane fizice, juridice sau facilități fiscale), fie prin activități de voluntariat.

Până în 2019, echipa care coordonează noua bancă de alimente urmărește să atragă cât mai mulți furnizori din domeniul alimentar, minimum trei constanți în următorul an și să ajungă la cel puțin 300 de beneficiari recurenți. Echipa poate fi contactată la adresa wastecombat@gmail.com pentru demararea oricărui parteneriat care să ajute banca de alimente (donații în bani ori surplus).

 

Lupta cu risipa

În primăvară, Asociaţia O Masă Caldă, care pregăteşte hrană pentru comunităţi defavorizate, a lansat aplicaţia ShareFood, un instrument care poate fi utilizat de restaurante, firme de catering sau magazine care rămân cu mâncare pe care nu o mai pot vinde; beneficiarii ar fi ONG-uri care lucrează cu persoane defavorizate şi grupuri care au nevoie de hrană.

În Cluj există o serie de iniţiative pentru sprijinirea persoanelor defavorizate şi asigurarea cel puţin a unei mese calde, unde poţi contribui. Câteva astfel de iniţiative, adunate de JCI şi Repair Cafe:

https://www.facebook.com/omasacalda/ – poţi găti o masă caldă pentru cei defavorizaţi din Cluj. Poţi să te înscrii ca voluntar singur ori cu un grup de prieteni/colegi.

http://masasaracilor.ro/- gătesc de obicei sâmbăta pentru persoanele fără adăpost. Te poţi implica, ca voluntar.

https://www.facebook.com/misionariiluipadrepio/- pregătesc o masa caldă lunea si vinerea pentru persoanele fara adapost si centre sociale din Cluj. Poţi să donezi alimente ori bani sau să te înscrii ca voluntar singur ori cu un grup de prieteni/colegi.

Alte proiecte pentru valorificarea alimentelor:

https://www.facebook.com/foodnotbombsclujnapoca/– organizeaza diferite evenimente comunitare la care poti lua parte.

https://www.facebook.com/usamvcluj/ USAMV – banca de alimente

 

Sursa foto: FWC

Nici un comentariu

Scrie un comentariu