Închide

Artefacte originale de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, într-o expoziție la un secol de la înființarea la Cluj a primului organism democratic al românilor din Transilvania

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 31, 2018 0 278

Artefacte originale de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, într-o expoziție care se deschide la muzeul național de istorie a Transilvaniei, de la Cluj.

Expoziția se deschide vineri la ora 13 și marchează împlinirea unui secol de la înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal, care a luat ființă în 2 noiembrie 1918. Cu această ocazie clujenii pot vedea pentru prima dată panoul cu emblema Senatului în chenar tricolor, amplasat în urmă cu un secol.

Senatul Național Român din Ardeal a fost primul organism democratic al românilor din Transilvania, condus de Amos Frâncu și Emil Hațieganu, al cărui sediu era în clădirea Băncii „Economul”, azi strada Regele Ferdinand 31, lângă sediul filialei din Cluj a Poștei Române. „De o importanță specială în cadrul expoziției sunt obiectele cu valoare memorială ale participanților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, care sunt expuse alături de steaguri și arme ale gărzilor naționale, documentele programatice ale Unirii, publicații periodice, fotografii și scrisori de epocă, jurnale, hărți, brevete, medalii, decorații și altele. Ele ilustrează o tematică ce cuprinde mișcarea de autodeterminare a românilor din Transilvania, înființarea și activitatea Senatului Național Român, participarea delegaților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, situația existentă în Cluj până la intrarea armatei române (24 decembrie 1918), instaurarea administrației românești în oraș și activitatea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, la începutul anului 1919”, explică MNIT.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv româno-englez, intitulat “Rememorând Marea Unire. Centenar 1918-2018”, care cuprinde descrierea pieselor expuse, precum și însemnările memorialistice redactate de Sidonia Docan, secretara Senatului, și de avocatul Emil Hațieganu, ambii delegați din partea Clujului la Alba Iulia în 1 decembrie 1918.

Expoziția va putea fi vizitată până în 3 martie anul viitor, interval în care în sala multimedia a muzeului sunt programate proiecții de filme documentare tematice.

Citește și:

Cronologia Marii Uniri la Cluj: cum a preluat România administrația orașului și de ce a durat 2 luni până la primul document oficial

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare