Închide

Țara lui Liviu

Opinie by Catalin Suciu - ian. 23, 2018 7 2906

Nu sunt naționalist, ba din contră, îmi plac ungurii și sașii, de exemplu. I-aș prefera oricând unora din Teleorman, ținutul agrar, ținutul sărăciei nemărginte din care răsar șefi de guverne, de instituții publice. Ei n-au școală, n-au carte, dar au școala vieții, cu șmenozeală, înțelegeri pe genunchi, învârteli. Generații întregi de teleormăneni sunt atât de săraci că nici nu pot pleca de-acolo, din Mordorul existenței lor.
Nu pot că n-au nici bani de drum.

Din marea milosteniei lor, alți teleormăneni ce guvernează peste milioane de români din alte părți, își mai deschid câte-o afacere, tot acolo, în plaiul mioritic, unde își cheamă iobagii la glie, aruncându-le uneori câte-un colț de pâine. Ei le mulțumesc prin vot, prin ștampilă. De-acolo, din Teleorman, Guvernul va beneficia întotdeauna de iubire necondiționată, de supunere oarbă. De-acolo și din alte părți asemănătoare sociologic, din zonele sărace și lipsite de șansa unei educații preșcolare și școlare decente.

Sunt foarte mulți votanți care nu știu nici să citească. Ei bine, ei sunt marii învingători din 2016 pentru că cei care ar fi putut decide un alt viitor, au preferat să șadă-n fotolii, iar când au amorțit a fost prea târziu. Acum, ei vor să plece din țară, scârbiți de diverse hotărâri zilnice aflate în dezbatere sau supuse votului în plenul parlamentului. Păi da de ce-ai vrea să pleci fără să repari nimic din ce-ai făcut? Că din vina ăstora, a scârbiților de politică și de toate, se-ajunge în situația de-a cântări dacă-i mai bine să stai sau să fugi din România. Faci un rahat și-l ascunzi sub preș sau îl cureți?

Lui Marin Preda, tot din Teleorman, din Siliștea-Gumești, i-a luat 12 ani să publice volumul al doilea din Moromeții. Lui Dragnea, din Teleorman, îi ia doi ani să-și desăvârșească capodopera vieții.

Întrebat de ziariști dacă în viitorul Guvern vor avea loc „penalii”, el răspunde tulburător de limpede și ferm: DA

Decât atât.

7 comentarii

 1. Imi pare rau ca esti exemplul tipic de ardelean infatuat care crede ca este superior regateanului..
  Uiti insa ca tu si neamul tau ati fost iobagi si nu ati miscat un deget acceptand groful.
  Apoi noi v-am eliberat…

  • Eliberat?. Măi ţîcă, când s-a terminat primul război mondial, armata română era prin Moldova iar românii din Ardeal sub comanda lui Iuliu Maniu au luat puterea in Ardeal. Armata română a intrat în Ardeal în 1919, si apoi au venit ”ciocoii” români, vorba lui Traian Vuia.
   Românii din Ardeal, sub influența austriecilor erau mult superiori regățenilor ca educație, nivel de trai și cinste. Adu-ți aminte, mai țîcă, unde au avut loc rascoale ale taranilor exploatati, in Moldova si Muntenia, mă.
   Teleormăneanule!

 2. Imagineaza-ti ca a scris altcineva articolul. Incearca sa descrii autorul. Apoi fa un drum (pe judetene) intre Chisineu Cris si Beius si vei descoperi un al doilea Teleorman (ca saracie). Singura diferenta: limba.

 3. Ati invatat istorie la Duna TV.
  @Stefan-Ai auzit vreodata de ofensiva Armatei Romane din 1917-1918?
  Dar de Regina Maria care la Trianon(1918) a scris noua istorie a acestei tari impreuna cu Bratianu( din familie de intelectuali din Arges)?
  Pune mana pe cartea de istorie inainte de a emite „aberatii”virtuale!
  @monel
  Bunicul meu avea o vorba..”Mult esti prost”.
  Si era un om care a facut Frontul De Est fara teama.
  Si a fost si detinut politic.
  Ai alte argumente iobagule in afara de atacuri la persoana?
  Mai puteti emite altceva decat ingamfare cronica????

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

< Articolul precedent

Articolul urmator >