Închide

Socios, „poveste de succes”

Opinie by Catalin Suciu - ian. 17, 2018 1 2127

Socios e la modă în România. Auzim tot mai des despre cluburi constituite pe susținere onorabilă din partea suporterilor. Mai nou și la Dinamo e propus un proiect asemănător. Din start, vă spun, orice demers similar în următorii 10-20 de ani nu-și are rostul, iar dovadă stau toate celelalte echipe din România care se amăgesc în cifre derizorii. Universitatea Cluj are 1200 de membri cotizanți,cei mai mulți! ASU Poli, echipa care a dat startul în urmă cu câțiva ani, ajunge spre 1000. Oțelul, Farul, Petrolul au câteva sute. Toate la un loc strâng sub 10% din totalul membrilor cotizanți ai unui club-model din Occident, gen Bilbao, Atheltic avea anul trecut 45.000 de membri cotizanți care au plătit 25 de milioane de euro. Sunt mari cotizațiile? Nu se compară veniturile românilor cu veniturile spaniolilor? Corect, dar la U ajungi membru dacă plătești 100 de lei, la Bilbao ajungi dacă achiți 150 de euro. Diferența de nivel de trai nu stă în picioare. Iar Bilbao nu e Barcelona, Benfica, Dortmund sau Bayern Munchen.

Sabău spera acum 6 luni că U Cluj va ajunge la 8000- 10.000 de socios în doi ani. Poftim? În schimb, pe net, echipele românești se bucură de multă susținere. Dinamo are peste 430.000 de simpatizanți pe pagina oficială de facebook, de exemplu. Câți dintre ei ar putea deveni membri cotizanți? U Cluj are 92.000 de susținători pe facebook și 1200 de cotizanți. Totuși, ce lipsește? Rezultatele? Au fost rezultate, iar clubul avea 600 de abonamente în cea mai bună perioadă sportivă a sa din anii 90 încoace.
S-ar mai spune că fanii sunt dezbinați. Paradoxal, lăcomia dezbină și unește în același timp. Cei ce se pretind corecți, drepți, s-au deliminat de fanii aflați în căutarea ciolanului de ros, iar ultimii ar forma o altă tabără cu scopul de a obține profit din ceva. Între timp, taberele au ajuns să simtă atât de mult dispreț, încât, delimitându-se una de cealaltă, au uitat și de stadion. Unul de 30.000 de locuri mereu gol. Povești cu certurile dintre suporteri sunt la toate cluburile mai sus amintite. Da’ cum rămâne cu susținerea necondiționată? Atâtea vorbe, atâtea bla-bla-uri și laudă de sine când, de fapt, pe toți îi doare undeva.

Un comentariu

  1. Bravo Catalin! Ai pus punctul pe i. Suporterul roman are doar pretentii si asteptari mari. Ar dori sa vina cate un fraier bogat sa bage bani. Cand e vorba sa contribuie si el cu ceva se trage pe cur. Sunt o gramada care sparg cate 100-200 de lei in club intr-un weekend, dar cand vine vorba sa dea 100 de lei pe an pentru echipa favorita dau inapoi. Cica ne bazam pe suporteri, ca ne sustin neconditionat. M-am saturat de atata palavrageala fara sens. Care suporteri? Aia maxim 1000 care iti vin meci de meci la stadion? Asta-i o cifra cu care sa ne laudam? Mi-e greata de toti cei care dau like-uri pe Facebook, dar cand trebuie sa mearga la stadion sau la sala invoca fel si fel de motive absurde. Mi-e greata de toti cei care au fost prezenti la stadion la meciul de Cupa cu Dinamo, dar cand avem meciuri in Liga a 3-a isi gasesc altceva de facut. Sa le fie rusine! Eu unul sunt scarbit de tara asta si de mentalitatea de 2 bani a poporului roman.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.