Închide

Un doctor, un spital, o țară

OpinieTop News by Catalin Suciu - ian. 10, 2018 18 60511

Unul dintre cei mai reputați medici chirurgi din Cluj a părăsit spitalul CFR, locul unde a salvat mii de vieți în peste 35 de ani de practică.

Este vorba de Valentin Muntean, fost șef de secție la Chirurgie, la Spitalul Clinic CFR. El a ales să se despartă de spitalul de pe Strada Republicii, iar acum profesează la Chirurgie II.

Vă reamintesc, ani de zile Spitalul CFR a existat fără stăpân. Acesta a aparținut Ministerului Transporturilor, iar în 2013, printr-o ordonanță de Guvern, ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Relu Fenechiu, a luat hotărârea să renunțe la toate spitalele CFR din țară și la Casa de Asigurări de Sănătate a Transporturilor și le-a transferat la Ministerul Sănătății. Acesta a preluat cheltuielile de personal și cele cu pacienții, terecându-le la CAS, dar nu și patrimoniul. Practic, clădirile care adăpostesc unitatea medicală au rămas ale nimănui.
În 2015, spitalul a revenit Ministerului Transporturilor, cu tot cu patromoniu. Corpurile clădirilor stau să se prăbușească peste pacineți, iar medicii care își petrec zilele aici pun, uneori, mână de mână pentru diverse lucrări de restaurare.

Din 2010, ei s-au constituit într-o fundație numită „Pandora”, unde donează bani din propriul buzunar pentru a îmbunătăți condițiile intraspitalicești.

Președintele  fundației este tocmai Valentin Muntean.

Imaginea spitalului CFR se confundă cu Val Muntean. E printre dintre cei mai mari medici pe care îi are România, spun colegii de breaslă. O mare pierdere pentru spital, cea mai mare pentru pacienții de aici pentru că foarte mulți, de peste tot din țară, veneau aici, la CFR, tocmai pentru Val Muntean.

Veți spune, poate, că sunteți sătui de medici după toate scandalurile din ultimii ani, fie că ne raportăm la întreg sistemul medical, tragediiele post-Colectiv, infecții nosocomiale, Hexi sau la semizei precum Burnei – doctorul care făcea experimente ortopedice pe copii – sau Mihai Lucan, fostul șef al secției de Transplant Renal din Cluj, cel care avea putere absolută asupra vieții și morții.

Dacă îl cunoașteți pe Valentin Muntean, sigur că orice alăturare de nume cu cei mai sus amintiți nu-și are rostul.

Un tip înalt, ușor aplecat de spate, uscățiv, cu o voce domoală, elegant în ținută și expresie, care discută cu toată lumea pe picior de egalitate.

La el merg directori de mari companii și pacienți din ultimul cătun uitat de Dumnezeu și toți sunt tratați egal.

Nu e un arbitru care stabilește cine trăiește și cine nu și poți avea o desagă plină de galbeni pentru că înaintea ta va fi tratat cel care are cea mai mare nevoie de tratament.

Și vă mai spun că el n-a refuzat nici o operație! A intrat cu bisturiul și-a curățat tumori inoperabile, salvând pacienți expediați în stradă de alte spitale, pe motiv că nu rămâne nimic de salvat. El a operat atunci când alți doctori trimiteau bolnavii direct în groapa cimitirului.

Tratați aceste rânduri cu măsură. Nu vreau să ridic pe nimeni în slăvi, dar e bine să nu uităm  că în România investițiile se fac discreționar. Spitalul CFR apare undeva, uitat pe niște coli de hârtie, la „și altele”.

Citiți și:

Medici și oameni

18 comentarii

 1. Un mare om,un doctor deosebit cum rar intalnim. Am fost reoperata de dansul in ultimul moment( in al 12 -lea ceas cum se spune) Sa ii de-a dumnezeu sanatate,putere si intelepciune ,sa poata sa mai aline durerea oamenilor cat mai multi ani .

 2. Am fost operata de prof dr Munteanu Valentin de glanda tiroida vineri 27 aprilie 2018 a fost o reușită un om deosebit un mare specialist la o luna sunt foarte bine ii port un mare respect sa ii dea Dumnezeu sănătate și putere Dumnezeu lucrează prin mana lui multa sănătate dom prof.

  • Buna seara stimata doamna ,
   As dori sa iau legatura cu d-l doctor pentru mama mea in vederea efectuarii operatiei de glanda tiroida. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea da un nr.de telefon sa putem vorbi cu d-l doctor.
   Multumesc , si va doresc sanatate

 3. Multa recunostinta pentru un MARE MEDIC !! Am fost operata de doua ori de d-nul Dr.Munteanu. Increderea in profesionalismul dansului m-a salvat ..ultima data fiind intr-o stare grava …Are har , daruire , bunatate si multa stiinta !! Bunul Dumnezeu sa-i dea putere de munca si sa-i protejeze familia!!

 4. Descrierea este conforma cu realitatea. Dl. dr. îti insufla siguranta si incredere doar prin simpla lui prezenta si prin comportamentul fata de pacienti. Îi multumesc!

 5. Domnul doctor este o persoana deosebita care ne da incredere ,speranta si ajuta neconditionat ,de aceia cu ocazia sarbatorilor de iarna si a anului nou va doresc multa multa sanatate si doamne ajuta La multi ani!La multi ani!

 6. Cinste si respect deosebit pentru Dr Valentin Munteanu pentru care nu conteaza ca esti taran sau academician , ii trateaza pe toti cu acesi dragoste pentru VIATA

 7. In 2008 am fost in Cluj cu mama mea. A fost operată de dr Valentin Munteanu. Din păcate mama a decedat un an mai tirzit. Diacnosticul a fost crunt. Cancer de colon cu metastaza hepatică. Cit despre domnul dr tot respectul si numai cuvinte de laudă

 8. Bună ziua. Am o tumoare malignă la prostată și mi-a recomandat cineva pe domnul doctor Muntean Valentin.Cum a-și putea lua legatura cu dumnealui. Mii sa zis că este un medic extraordinar cu suflet mare. Mulțumesc

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.