Închide

Drumul Bucureștiului. Un grup de la Cluj a pornit, pe jos, spre protestul din Capitală din 20 ianuarie. Mesajul: „Marșul Speranței. Toți pentru Justiție, cu fiecare pas”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 10, 2018 0 12021

 

Bulevardul Eroilor, o dimineață obișnuită de ianuarie, în care cafelele „to go” se plimbă ori merg grăbite spre locul de muncă. Sorin Bobiș, „veteran” al protestelor de Cluj, încă de la manifestațiile anticomuniste din 1990, o ține de mână, conducând-o, pe Reka, o tânără studentă din Târgu Mureș, cu deficiențe de vedere. Alături de ei, un grup mic duce sus banner-ul care conduce de ceva vreme protestele de la Cluj: „Când nedreptatea devine lege / Nesupunerea devine datorie”. E miercuri, puțin trecut de ora 10.00, grupul celor care pornesc în marș e mult mai mic decât la adunările clasice pornite de la „Clopot”, iar ritmul neobișnuit de alert. Asta pentru că nu suntem, de fapt, la un protest, ci la un drum spre protest: un grup mic de persoane pornește azi de la Cluj-Napoca, pe jos, pentru a străbate drumul până la București, spre protestul anunțat în Capitală în 20 ianuarie. Un drum de 450 kilometri. Un alt banner sintetizează tema: „Marșul speranței. Toți pentru Justiție, cu fiecare pas”.

 

 

Grupul pleacă din Cluj-Napoca în formula de cinci persoane, iar la București se vor reuni cu ceilalți oameni care ies în stradă în 20 ianuarie, pentru a protesta împotriva modificărilor propuse la legile Justiţiei şi la codurile penale. “Toate drumurile duc la Bucureşti. “Revoluţia” generaţiei noastre” e sloganul sub care au fost chemaţi în capitală oameni din toată ţara revoltaţi din cauza modificărilor propuse la legile Justiţiei şi la codurile penale, pentru mitingul de săptămâna viitoare.

„Intenția noastră este de a ajunge, pe jos, la București, la timp pentru marșul din 20 ianuarie. E o intenție temerară, nu pot să spun 100% că vom ajunge [mergând pe jos]. Am primit destul de multe mesaje din țară,  mesaje de susținere; unii s-au oferit să ne ajute pe parcursul drumului, cu masă, cu cazare. Unii ne vor însoți pe o parte din drum”, spune Sorin Bobiș, cel care a lansat chemarea la marș. Se vor alătura, pe drum, și patru nevăzători. „Eu am anunțat intenția de merge pe jos pe rețele de socializare. Ei sunt din Galați și am aflat că aveau ideea cu plecarea la București înaintea mea, dar nu găseau persoane văzătoare care să îi însoțească. A rămas că ne întâlnim la Sighișoara”, spune clujeanul, impresionat de determinarea grupului gălățean. „Mesajul e: „Toată Lumea la București”. Iar motivul e acela pentru care tot ieșim în stradă, de 28 de ani. Jos Comunismul! Sigur, acum nu putem vorbi de comunism ca ideologie, ca sistem economic, ci ca mentalitate”, crede Bobiș.

 

Clujeanul a ieșit în stradă și în zilele Revoluției, dar și la demonstraţia-maraton iniţiată de studenţii bucureşteni, cu care s-a solidarizat și Clujul. Sorin Bobiș a povestit și câteva episoade din ’89-’90 pentru Actualdecluj.ro:

Pe jos, de la Cluj la Bucureşti: marş spre protestul din 20 ianuarie, iniţiat de unul dintre “golanii” demonstraţiilor anti-comuniste din 1990

 

„Mesajul e că sperăm ca oamenii cinstiți din țara asta să fie pe primul loc. Mergem pe jos fiindcă e un efort foarte vizibil. Precum Badea Cârțan, care a mers la Roma, să dăm un exemplu bun de urmat. Chiar dacă suntem în 2018”, spune Nicolae Campan, unul dintre tinerii care s-au alăturat demersului, decis să facă pe jos cel puţin drumul până la Turda. Și apoi să meargă și la protestul din Capitală.

Alături de bannere și însemne „#Rezist”, pe Bulevardul Eroilor flutură miercuri dimineață și steagul Franței. E dus de Alexandre Lacaille, un cetăţean francez, stabilit în România şi căsătorit cu o româncă. „Eu sunt stabilit aici de 15 ani și simt nevoia să particip la aceste mișcări, vreau ca România să evolueze în sensul bun. Motivele pentru care ies în stradă sunt legile justiției, dar și corupția, în general, care nu permite României să se dezvolte cum trebuie. Eu am fost în Polonia câția ani și am văzut cum a evoluat Polonia față de România, deși au pornit din același loc. Polonia a evoluat de 10 ori mai repede, România a rămas în urmă din cauza corupției. Lucrurile s-au mai schimbat de când sunt aici, dar nu destul de repede. De exemplu: autostrăzile. Foarte greu se mișcă lucrurile”, a constatat francezul, convins că România e ținută în loc de corupție. Gita Reka e decisă să fac tot acest marș, pe jos, până la București” Merg pentru legi curate, împotriva hoților, a mincinoșilor, ca să aibă oamenii curaj să iasă și să deschidă ochii”, spune Reka.

Grupul care s-a reunit la „Clopot” miercuri dimineața a fost salutat și de reprezentanți ai comunităților care organizează protestele de la Cluj. A fost adus și bannerul care însoțește în mod tradițional marșurile, dar și „mânuțele” imprimate cu mesajul „Toți pentru Justiție”. „Lucrurile importante se obțin cu un efort foarte mare. Acest demers poate fi și un exemplu pentru ceilalți români, care poate din comoditate spun „Lasă că rezolvă alții”. E foarte important să înțelegem că fiecare trebuie să facem un efort; cu cât acesta e mai mare, cu atât rezultatul va fi mai important”, crede Daniel Giurcă unul dintre liderii protestelor de la Cluj.

 

 

Înainte de pornire:


Traseul mare al marșului: Cluj – Tg Mures – Sighişoara – Braşov – Sinaia – Ploieşti – Bucureşti. Parcursul mediu al unei zile este de 40 km.

Planul de azi e un drum până la Turda, așa că temerarii au pornit miercuri dimineață, în marș alert, spre Feleac:

La drum:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare