Închide

Pe jos, de la Cluj la Bucureşti: marş spre protestul din 20 ianuarie, iniţiat de unul dintre „golanii” demonstraţiilor anti-comuniste din 1990

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 09, 2018 0 8003

Foto: Sorin Bobiş, alături de soţie, la un protest din decembrie 2017. Sursa foto: Facebook

 

 

“Toate drumurile duc la Bucureşti. “Revoluţia” generaţiei noastre” e sloganul sub care au fost chemaţi în capitală oameni din toată ţara revoltaţi din cauza modificărilor propuse la legile Justiţiei şi la codurile penale, pentru un protest în 20 ianuarie. Sorin Bobiş e unul dintre clujenii care vor să meargă la protest. Dar a iniţiat un alt fel de drum spre Bucureşti: alături de fiul său cel mic şi de alte câteva persoane, clujeanul vrea să pornească într-un marş, pe jos; planul e ca grupul să facă în jur de 40 km pe zi, astfel încât să ajungă în Capitală în data de 20. Cel care a lansat apelul la marşul de peste 400 km ieşea în stradă şi în urmă cu 28 de ani, la demonstraţia-maraton iniţiată de studenţii bucureşteni, cu care s-au solidarizat oameni din marile oraşe ale ţării. A fost unul dintre „golani”. Acum se ocupă de cultura plantelor şi are o mică afacere în domeniu.

„Plecăm un român, un maghiar şi un francez”, sintetizează Bobiş. De fapt, iniţiatorului marşului i se alătură, cel puţin pe o porţiune de drum, şi fiul de 18 ani şi şi-au confirmat participarea cel puţin încă două persoane: Gita Reka, o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş şi Alexandre Lacaille, un cetăţean francez, stabilit în România şi căsătorit cu o româncă. Alte cinci persoane au confirmat telefonic. Grupul porneşte la drum mâine dimineaţă, de la ora 10, de la „Clopot”, locul de pe Bulevardul Eroilor unde încep protestele de la Cluj în perioada în care Piaţa Unirii e ocupată de Târgul de Crăciun.

„Pe tot parcursul marşului, vom fi bucuroşi să fim însoţiţi chiar şi pe parcursul a câţiva km de cei ce au aceleaşi idei ca şi noi”, a anunţat Bobiş pe Facebook. Marşul ar urma traseul Cluj – Tg Mures – Sighişoara – Braşov – Sinaia – Ploieşti – Bucureşti. Parcursul mediu al unei zile este de 40 km. „Vom avea o maşină de sprijin care ne va duce bagajele (condusă de soţie), ne va asigura mâncarea şi va găsi locaţii pentru înnoptare. Vom încerca să fim cât mai vizibili. Vom comunica prin intermediul internetului astfel încât să se ştie în fiecare moment unde ne aflăm”, spune Bobiş. „Dincolo de latura politică a marşului puteţi privi acţiunea şi ca un test al vointei, o modalitate de a vă cunoaşte limitele”, transmite acesta.

L-am întrebat pe Sorin Bobiş de ce a iniţiat un asemenea demers. „Mă gândeam să merg oricum la protestul de la Bucureşti, dar acolo aş fi fost un om într-o mulţime, iar un om în plus sau în minus nu înseamnă atât de mult. Făcând manifestul acesta, mergând pe jos, sensibilizezi lumea”, crede Bobiş. „Noi am vrea să facem tot acest traseu de 450 kilometri pe jos şi sperăm să reuşim. Deocamdată prognoza meteo e foarte bună. Sperăm să nu fie probleme. Nu e un demers riscant sau inconştient, vom merge însoţiţi de maşină, nu mergem noaptea, nu dormim în corturi”, mai detaliază protestatarul.

De la Revoluţie, la  protestele”Rezist”.  Semnăturile pentru „Punctul 8”, de la Cluj la Bucureşti

„La Revoluţie, am ajuns pe strada Horea, unde un om a fost împuşcat în faţa mea. Împreună cu alţi 2-3 oameni prezenţi acolo, am încercat să îl ducem la Policlinică. Dar era deja mort. După o astfel de experienţă, vezi totul cu alţi ochi, aşa ceva te marchează”, povesteşte Bobiş. Tânărul Bobiş a fost unul dintre participanţii la marea demonstraţie postcomunistă din 1990, pornită în Bucureşti, cu solidaritate şi la Cluj. În primăvara anului 1990 începea marea demonstraţie – „o manifestaţie-maraton” iniţiată de studenţimea bucureşteană, după cum notează Revista 22; aceasta s-a întins pe aproape 4 luni şi s-a finalizat cu sângeroasa mineriadă din iunie.  „Fenomenul Pieţei Universităţii” s-a extins în ţară, iar Clujul a fost unul dintre printre primele oraşe unde câţiva oameni s-au solidarizat cu demonstraţia din Capitală. Printre „golanii” de la Cluj: Sorin Bobiş. A ieşit şi atunci în stradă şi chiar povesteşte că a dus de la Cluj la Bucureşti semnăturile strânse aici pentru „Punctul 8” de la Timişoara. A intrat în PNŢ imediat după 1989, dar s-a retras câţiva ani mai târziu şi acum nu mai e membrul niciunei organizaţii politice. „E aproape paradoxal ca după 28 de ani să strigăm aceleaşi lucruri. Am ieşit de multe ori în stradă, din ’90 încoace, am fost bătut, am stat noaptea în piaţă, am participat la campanii şi alegeri (după 1990), am mers în secţii de vot, am încercat să am spirit civic corect şi să manifestez. I-am cunoscut pe Corneliu Coposu şi pe Ion Raţiu, când noi eram nişte tineri entuziasmaţi. Dacă ar fi ajuns la conducere oameni ca aceia, alta ar fi fost România acum”, crede Bobiş. „Şi acum am ajuns să strigăm iar „Jos Comunismul!” Dar nu ne referim la ideologie sau la principii economice, ci, cred, la o mentalitate. Dintr-un anumită perspectivă, e mai rău decât în ’90, fiindcă nu există o perspectivă clară – atunci ştiam ce voiam [pe cine am fi vrut la conducere]. Acum strigăm în piaţă „Jos Dragnea!”. Dar dacă asta se întâmplă, cine vine în loc? S-a simţit totuşi o oarecare rază de speranţă în timpul guvernului Cioloş. Era altă mentalitate, alt spirit. Dar ceva e clar: dacă nu faci nimic, nimic nu va ieşi”, spune Bobiş, cu o zi înainte să ia drumului Bucureştiului, într-un marş de 450 km.

Prima etapă de marş va fi drumul Cluj-Turda (cu înoptare în Cluj-Napoca şi reluarea traseului din Turda ziua următoare).

Alte persoane care vor să ajungă la protestul din Bucureşti din 20 ianuarie au anunţat deja că se alătură marşului pornit de clujeni. „Undeva pe parcursul zilei de sâmbătă, 13, probabil ca prin zona Sighisoara, ne vom alatura marşului cel putin trei nevăzători: Cristi Ciolacu, Gheorghe Bratu si Valeriu Borsan”, anunţă Valeriu Borsan pe reţeaua de socializare Facebook.

Citeşte AICI un interviu cu Doina Cornea despre Piaţa Universităţii şi solidaritatea de la Cluj.

Vezi şi:

Mesaj de la Cluj, pentru protest de început de an în Capitală: “În 20 ianuarie, mergem la Bucureşti”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.