Închide

Eveniment inedit pentru a pune bazele unui nou parc unic în lume: Parada Monștrilor a la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 09, 2018 0 2058

Un nou parc urmează să fie realizat în pădurea Hoia, în afară de actualul Parc Etnografic extins a cărui proiect urmează să fie realizat de un birou de arhitectură din Cluj care a câștigat concursul de soluții lansat de Consiliul Județean anul trecut. Vorbim de un parc al etnografiei intergalactice, unic în lume, prins în strategia de Capitală Culturală Europeană care a fost recalibrat față de ideeile inițiale și care urmează să fie amenajat tot în pădurea bântuită a Clujului. Pentru parc se va lansa o temă de concurs, iar lansarea va fi marcată de un eveniment inedit: o Paradă a Monștrilor.

„În 2018 demarăm munca de redactare a temei de proiectare pentru un viitor concurs internațional de design care va
decide în 2020 cum va arăta Parcul Etnografiei Intergalactice. La construcția temei vor colabora toți stakeholder-ii cheie ai proiectului, dar și artiști și etnografi din Cluj și din străinătate. Pentru a testa din mers unele dintre
ideile studiate în tema de proiectare, organizăm de-a lungul anului mai multe evenimente pe locul viitorului Parc, între care o Paradă a Monștrilor, care să imagineze, într-o amplă colaborare între școli clujene și artiști contemporani, o etnografie la zi a unei părți a lumii noastre”, au anunțat oficialii Centrului Cultural Clujean, asociția care și-a asumat să pună în practică programul cultural al Clujului, chiar dacă orașul a pierdut lupta Capitalelor Culturale Europene în favoarea Timișoarei.

Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, a spus că noul parc dedicat etnografiei intergalactice va fi distinct de proiectul de extindere al Parcului Etnografic. Oficialul a adăugat că parcul urmează să funcționeze pe un teren de 2-3 hectare în zona terenurilor de tenis din zona Hoia afectate de alunecările de teren. „Anul trecut, la conferința de inovare a avut loc un workshop coordonat de Alexandre Sorrentino, director de strategie la agenția de
regenerare urbană Euromediterranee din Marsilia (oraș devenit faimos în întreaga lume pentru reconversia vechiului port al orașului – n.red.), care a avut ca temă  etapele de parcurs pentru crearea Parcului Etnografiei Intergalactice. Noi ne vom implica în acest proiect alături de alți actori”, a mai spus Sălăgean.

Inițial, când s-a pornit programul cultural și dosarul de candidatură al Clujului s-a imaginat un parc mare al etnografiei intergalactice unde urma să aibă loc un show cu „mașinării” celebre create de cei de la Nantes. Uterior, acesta a fost recalibrat, după ce Clujul a primit consultanță pe fonduri norvegiene de la arhitecți nordici asupra felului în care trebuie să relanseze Parcul Etnografic pentru a deveni o atracție reală a orașului și a atrage mult mai mulți turiști.

Despre testarea viitorului parc al etnografiei intergalactice, Sălăgean a mai spus că anul acesta, probabil de Sânziene, în luna iunie, se va organiza pe viitorul amplasament al acestuia, dar și în parcul etnografic respectiva Paradă a Monștrilor. „Clar noi vom fi implicați în acestă acțiune pentru că ne plac monștrii. A fost o ideea să facem parada anul trecut, dar din motive obiective nu s-a mai putut. Vom discuta anul acesta și vom plănui această paradă”, a mai spus directorul.

În programul asumat de CCC și anunțat deja, intenția este de a se amenaja un parc unic în lume la Cluj care să îmbine tehnologia cu arta. În respectivul proiect vor fi implicați: Consiliul Județean, USAMV, Primăria Cluj-Napoca,
clusterele de tehnologie, sectorul cultural și cetățenii, după cum au mai anunțat cei de la Centrul Cultural Clujean.

Un concurs de soluții a fost lansat anul trecut de Consiliul Județean și realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului, dar şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România. Concursul a avut premii totale de 72.000 de lei și scop declarat “identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Premiul I și contractul de proiectare a fost câștigat de arhitecta Alice Florean.

AICI DETALII DESPRE PROIECT:

FOTO/VIDEO Parcul-Muzeu care se extinde în Hoia. Câștigătorul proiectului s-a ales după un concurs de soluții cu 10 proiecte în competiție

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.