Închide

Două muzee din Cluj, vizitatori cât Turda și Huedin la un loc, în 2017. Primul parc etnografic din țară, număr record de vizitatori

ActualitateTop News by Mihai Prodan - ian. 10, 2018 0 2381

Două muzee din Cluj au avut anul trecut vizitatori cât un orășel.

E vorba de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care a raportat un număr de aproape 63.000 de vizitatori anul trecut, și de Muzeul de Artă, cu peste 60.000 de vizitatori raportați, un record, comparabil cu populația orașelor Turda și Huedin. De remarcat că mai bine de jumătate, 35.000, au preferat să viziteze secția în aer liber din pădurea Hoia, un record istoric. „În pofida faptului că în anul 2017 s-a înregistrat o ușoară scădere a turiștilor care au vizitat sediul central al muzeului, situație determinată de lucrările de reabilitare și modernizare derulate, acest inconvenient a fost compensat de o creștere semnificativă a numărului de vizitatori ai Parcului Etnografic unde s-a înregistrat un record istoric”, explică reprezentanții Consiliului Județean Cluj, instituție în subordinea căreia funcționează muzeul.

Și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost vizitat anul trecut de 60.400 de persoane, cu 2.000 mai mult decât în 2016, în vreme ce muzeul memorial „Octavian Goga” din Ciucea a fost vizitat anul trecut de 17.000 de persoane, în mare parte grupuri organizate de elevi însoțiți de profesori, în creștere ușoară față de ultimii ani.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei rămâne închis vizitatorilor și a găzduit anul trecut doar expoziții temporare.

Am vorbit cu directorul Muzeului Etnografic din Cluj, Tudor Sălăgean, și l-am întrebat de unde recordul de vizitatori, dar spune că nu e vorba de o creștere semnificativă față de anul precedent ci de o tendință a ultimilor ani. „Cred că a ajutat foarte mult proiectul de restaurare a bisericilor din Cizer și Petrindu cu fonduri norvegiene, și și concursul de arhitectură pentru extinderea muzeului”, spune el. Au fost organizate și evenimente speciale în cadrul secției în aer liber, cum ar fi Ziua Iei. „Ne gândim să refacem o serie de evenimente care să atragă public și vizibilitate asupra parcului în condițiile în care proiectul de restaurare a bisericilor a fost încheiat. Poate merită amintit că acum continuă proiectarea extinderii parcului, după finalizare ne dorim foarte mult să putem accesa fonduri pentru a realiza acest proiect”. L-am întrebat dacă ar fi să aleagă un singur element din muzeu pe care să-l recomande vizitatorilor, care ar fi, și spune că e vorba de biserica din Cizer, „e un monument excepțional, cu valoare istorică, etnografică și artistică cu totul deosebită și care e legată de o personalitate de excepție a istoriei și culturii românești, anume de Horea”. Mai exact e vorba de biserica de lemn din Cizer, numită „Biserica lui Horea” (foto), unul dintre cei trei conducători ai răscoalei românești din 1784 alături de Cloșca și Crișan. E semnată de Vasile Nicula Ursu, cunoscut sub numele de Horea, pe una dintre grinzi, căci a fost construită chiar de el împreună cu echipa sa de meșteri.
Biserica a fost construită în 1773 și e singura marcată de Horea. A fost adusă la muzeu în 1968 din localitatea sălăjeană Cizer. Este construită din bârne de stejar și dispune de 20 de arcade semicirculare; e decorată cu elemente decorative specifice, ca frânghia, rozetele și brâiele cu dinți de lup.

Mai menționăm, secția în aer liber a Muzeului Etnografic a Transilvaniei, care a bifat anul trecut un record de vizitatori, e primul parc etnografic din țară, deschis de cercetătorul Romulus Vuia, căruia îi poartă numele; exemplul său a fost ulterior copiat și în alte orașe. Citește amănunte:

Cum au făcut clujenii primul parc etnografic din țară – care le-a inspirat pe toate celelalte

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.