Închide

Povestea lunii din Biserica Piaristă, terminată de turiști. Expoziția e închisă temporar după ce mai mulți vizitatori au vărsat cafele și băuturi alcoolice într-un altar

ActualitateTop News by Catalin Suciu - nov. 30, 2018 2 34859

De o săptămână încoace, „Museum of the Moon”, o expoziție amenajată în Biserica Piaristă de pe strada Universității, atrage mii de turiști. Imaginile sunt spectaculoase. O reproducere fidelă a lunii tronează într-o biserică de trei secole. Oamenii se înghesuie în fiecare zi. Își fac fotografii, se minunează, își cheamă și alți prieteni.
Expoziția a fost închisă temporar.

Am vizitat  Biserica Piaristă înainte de închidere.  Am fost primit de preotul Stelian Vereș, cel care și-a dat acceptul pentru amenajarea Museum of the Moon.

Ne facem cu greu loc prin mulțime. Sunt zeci de oameni înăuntru și continuă să se intre. O adolescentă pozează pentru instagram. Nu e mulțumită și continuă sesiunea foto până când o colegă aprobă una dintre fotografii.

Cu luna, desigur.

Deși biserica monument datează de la începutul secolului al 18-lea. E prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reformă. Ridicată între 1718 – 1724 în baza proiectelor lui Cristoph Tausch, clădirea este și primul edificiu ecleziastic în stil baroc din provincie, iar, alături de construirea Cetățuii (1715 – 1723), a făcut parte dintr-un plan edilitar de integrare a Transilvaniei în Imperiul Habsburgic.

La Piariști în altarul principal se află o icoană care o înfățișează pe Fecioara Maria și se presupune că ar fi icoana originală de la Mănăstirea Necula, care ar fi lăcrimat timp de o săptămână în anul 1699.  Aici vin fel și fel de oameni. Până la povestea Lunii, trebuie menționat că tot în Biserica Piaristă credincioșii vin și lasă plăcuțe din marmură cu mulțumiri pentru diverse minuni pe care le-au trăit ei sau membri ai familiei.

De exemplu, în interior există un altar al Sfintei Rita, patroana cauzelor imposibile și e plin de mesaje de mulțumire. E un altar al Sfintei Tereza și este la fel, plin de mesaje de mulțumire.  Plăcuțele care sunt la vedere reprezintă doar 5% din totalul mesajelor. În prezent, biserica derulează un proiect și va amenaja un zid al minunilor între biserică și Universitatea Babeș.

– E bună asta?

– Cred că merge.

– Vezi să nu uiți să dai like.

E dialogul scurt purtat de alți tineri.

Sunt și turiști din străinătate și nu sunt puțini. Într-o engleză perfectă, un ghid le vorbește despre istoria bisericii și de Icoana făcătoare de minuni de la Nicula. Un grup venit din Suedia e fascinat. Oamenii fac discret două-trei fotografii pe care le vor pune apoi într-un album de călătorie. Vorbesc în șoaptă.

În spatele meu, la intrare, un domn încearcă să tragă de ușa principală, care e închisă. O forțează, nu știe nimeni de ce, până când un om de ordine îl oprește: „Alo, domnu’, nu vedeți că-i închisă? Pe unde ați intrat, tot pe-acolo și ieșiți”. Bărbatul nu răspunde și afișează, stânjenit, un zâmbet.

Un tânăr soarbe cu poftă dintr-un pahar de vin fiert luat din Târgul de Crăciun. „Pe frigul ăsta îi numa’ bun”, îi transmite amicului său.  Blițurile te orbesc și e gălăgie. Încerci să-ți asculți gândurile și auzi în fundal, asurzitor, un cor care vociferează, precum într-un local din centru.

„Să le mai spuneți oamenilor, totuși, că suntem în biserică”, îi transmite capelanul unui om care pare să aibă legătură cu securitatea.

„Trebuie puțin să avem grijă și să știm să respectăm anumite lucruri. Noi suntem foarte deschiși față de public, dar să nu uităm că ne aflăm într-o biserică. În privința lunii, ni s-a părut o idee foarte frumoasă. Este o modalitate prin care oamenii se pot apropia de biserică și de Dumnezeu, văzând un corp ceresc pe care însuși Dumnezeu l-a creat. Am luat un pasaj din imnul pe care Sfântul Francisc de Assisi l-a scris, prin care laudă creația lui Dumnezeu, printre care luna și stelele. Văzând ceea ce Dumnzeu a creat ne dăm seama cât de mici suntem. Cât de prețioasă este luna de pe cer, la fel suntem și noi în fața lui Dumnezeu”, spune părintele Vereș.

„Nu ne-am dat seama de impactul pe care îl poate avea această lună, acum aflăm că în fiecare zi vin peste 3000 de oameni și nu e număr mic pentru Cluj. Vin oameni pentru biserică, care experimentează ceva. Sunt oameni care intră pentru prima dată și fața lor se schimbă la vederea lunii. Este prima emoție. Apoi înaintează și văd celelalte părți. Dacă în aceste zile 3 sau 4 oameni se întorc către Dumnezeu e un lucru excepțional.”

Părăsesc biserica piaristă cu gândul ferm să mă întroc să le-o prezint și altora. A doua zi, expoziția e închisă temporar, după ce s-au vărsat cafele și băuturi alcoolice într-unul dintre altare.

Organizatorii de la „Light On Romania” discută astăzi cu reprezentanții bisericii pentru a găsi o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Una dintre variante ar fi suplimentarea oamenilor de securitate. Dar cine poate să-i educe pe needucați?

Până atunci, „Museum of the Moon” rămâne închis.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.