Închide

UPDATE Clujul Alege/ Candidații la Primărie ai AUR și USR vor ca orașul să aibă, respectiv să nu mai aibă transport public gratuit

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Luminiţa Silea - apr. 26, 2024 1 2695

Dacă dezvoltăm Clujul, mobilitatea este o  una dintre componentele cheie pe care un viitor primar ar trebui să o îmbunătățească.

Candidații care au ales să dea curs invitației societății civile s-au confruntat joi seară în cadrul celei de-a doua dezbateri publice din ciclul „Clujul Alege”, organizată de activiștii din grupul de Facebook Clujul Civic cu participarea celor de la Consiliul Civic Local, discuție moderată de jurnalista Actualdecluj.ro Kristina Reștea, din partea presei. Tema a fost, de această dată, Economia. Candidații la funcția de primar a orașului sau la cea de consilier local au convenit că mobilitatea este o direcție strategică pentru oraș și pentru economia acestuia.

Vizunile lor sunt însă diferite în ceea ce privește implementarea acestei direcții.

Candidatul AUR, Călin Cozma, a arătat în cadrul dezbaterii că dorește să interzică gratuitatea transportului public vinerea și cea pentru pensionari care, în prezent, se acordă în Cluj. „Susțin ca transportul public să nu fie gratuit, dar și să se construiască un palat administrativ la periferia orașului pentru partea birocratică în relația cu cetățenii”, a spus Cozma.

Declarându-se în cadrul discuțiilor un „liberal pur sânge” și candidatul USR, Viorel Băltărețu, a arătat că nu este un susținător al gratuităților. „O parte din transportul public este gratuit în oraș (…) Cineva trebuie să plătească. Nu cred în gratuitate (…) Trebuie să îl facem eficient”, a spus Băltărețu, răspunzând la o întrebare din public.

Candidat independent la Primărie, Sabin Sărmaș a arătat că subiectul gratuității în transportul public nu este o noutate și nici problema cea mai mare a orașului, ci faptul că traseele de transport public nu sunt eficientizate. „În prezent, e mai scump să stai în oraș în mașină decât să circuli cu transportul public. Transportul din oraș nu este eficient! Planul tarifar nu este reformat, traseele sunt aceleași din 1960. Transportul gratuit nu este o mare revoluție, dar nici o problemă foarte mare”, a arătat Sabin Sărmaș.

Dan Morar, candidat PSD la Consiliu Local, a arătat în cadrul discuțiilor că susține auditarea companiilor din subordinea Primăriei, inclusiv a celei de transport, tocmai pentru eficientizarea chletuielor din bani publici.

Iulia Costache, candidată Reper la Consiliul Local a arătat că, la capitolul  mobilitate, există o problemă foarte mare în centrul orașului cu privire la aprovizionare, arătând că orarele de funcționare, dar și cele de aprovizionare nu sunt făcute în acord cu comercianții, în așa fel încât cu adevărat că nu se creeze blocaje în trafic și magazinele să aibă angajați la serviciu ca să poată prelua marfa.

Olah Emeșe de la UDMR, candidat și viceprimar al Clujului, a subliniat, la capitolul mobilitate, că multe dintre proiecte au fost deja pornite de administrație, oferind exemplul centurii metropolitane, a trenului metropolitant etc.

Dezbaterea despre dezvoltarea economică a Clujului, din ciclul Clujul Alege, inițiată de activiștii de la Clujul Civic, cu participarea celor de la Consiliul Civic Local a avut loc în 25 aprilie în Sala de Sticlă a Primăriei. Este a doua dezbatere organizată până acum, prima având loc pe strada Univesității din Cluj, recent pietonalizată. La discuții sunt invitate toate partidele și candidații la funcționa de primar/consilier în Cluj-Napoca. Până acum, niciun reprezentant al PNL nu a participat la aceste discuții.

Dezbaterea din 25 aprilie a fost moderată de jurnalista specializată pe economic, Kristina Reștea / Actual de Cluj. A mai adresat întrebări Iosif Pop, de la Clujul Civic.

La discuțiile pe tema economie au participat Sabin Sărmaș, candidat independent pentru funcția de primar al Municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, candidată din partea UDMR pentru funcția de primar, Călin Cozma, candidat AUR pentru funcția de primar dar și Dan Morar, candidat PSD la Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoc și Iulia Costache, candidată la Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

UPDATE: “Transportul public gratuit în Cluj ar aduce numeroase avantaje pentru comunitatea noastră. Haideți să lucrăm împreună pentru un Cluj mai accesibil și mai verde!”, a arătat, ulterior Călin Cozma, într-o postare pe Facebook. El a transmis Actualdecluj.ro că, de fapt, dezideratul său este ca transportul public din Cluj să devină gratuit pentru toată lumea. 


Ce viziune de dezvoltare a Clujului au candidații

Sabin Sărmaș, candidat independent, a arătat că orașul trebuie să mizeze pe crearea de locuri de muncă bine plătite și pe investiții, iar economia lui ar trebuie să aibă trei atribute: să fie inovativă, incluzivă și sustenabilă. „O economie puternică se bazează pe capitalul uman și pe cel financiar. Cel uman nu este o problemă pentru Cluj. Unde nu pare că performăm este atragerea de specialiști, care acum vin din alte zone ale țării sau din străinătate. Orașul ar trebui să încurajeze companiile să intre în lanțuri internaționale și să atragă capital străin în Cluj, oraș care, momentan, se bazează pe servicii. Orașul ar trebui manageriat în relațiile cu celalate localități urbane și rurale din județ sau proximitate”, a arătat el.

Vicerprimarul Olah Emeșe, candidată UDMR la funcția de primar, a spus că economia locală și felul în care se dezvoltă are importanță pentru toată lumea.
„Suntem într-o poziție bună. Dar întotdeuna este loc de îmbunătățire. Nu toate aspectele sunt legate de adminstrația publică locală la acest capitol economic. Există o strategie la nivel național cu aplicare metropolitană. Crearea condițiilor optime pentru afacerile mici și mijlocii e majoră. Nu cred că s-a întâmplat acest lucru în ultimii ani și tebuie să atragem și alți investitori. Trebuie să avem grijă de capitalul uman să îi atragem înapoi, să avem specialiști în orice domeniu”, a fost de acord și Olah Emese.

Dan Morar, candidat PSD la Consiliu Local, a arătat că, în prezent, există 51.000 de firme în Cluj, mai multe ca în Bihor (29.000) sau în Maramureș (30.000), motiv pentru care județul ocupă o poziție bună. Cu toate acestea, a spus Morar, celalalte două județe nominalizate au un ritm de creștere mult mai accelerat decât Clujul. „Trebuie să le oferim companiilor o infrastructură clară prin conectivitate, drumuri, parcuri industriale, școli, creșe, grădinițe.(…) Cmpaniile din subordinea primăriei care nu sunt eficiente trebuie reformate, mai ales că cheltuie banii și resursele orașului”, a spus Morar.

Călin Cozma, candidatul AUR la Primăria, a aplicat câte un „Domne ajută!” la începutul fiecăreia dintre intervențiile pe teme economice. În ceea ce privește viziunea, acesta a arătat că nu există predictibilitate pentru mediul de afaceri din Cluj, dar și că autorizațiile care se dau în oraș (de construire, de funcționare) se câștigă prin procese și nu se acordă așa cum ar fi normal.

Iulia Costache, candidat Reper la Consiliul Local, a arătat că administrația trebuie să se concentreze pe proiecte de infrastructură strategice și pe a păzi interesele cetățeanului în relația cu investitorii. „Nu ar trebui să avem proiecte care să ne pună în pericol sănătatea. Primăria trebuie să fie un mediator între mediul de afaceri și cel academic și să contribuie la creearea de locuri de muncă”, a spus ea.

Viorela Băltărețu, candidatul USR la Primărie, a arăta că abordarea strategică a unui primar trebuie să se concentreze pe bugetul local, pe creșterea veniturilor și eficientizarea costurilor de funcționare, concomitent cu atragerea de finanțări din surse europene (…) Baza de impozitare ar trebui să fie mai corectă, una echitabilă”, a spus el.

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.